Ženski svet

136. ЖЕНСКИ СВЕТ.

од неколико тренутака јак удар зададе на прса своме противнику. „Пре двобоја“, — говорила, је Јеаппе Т' Ате — застрашио ме је нешто по-

глед на голо оружје, али већ у тренутку сукоба |

није ми више рука дрхтала и чинило ми се као да је сам мач управљао моју руку.“

Знаменит двобој у доба оно беше и онај, што ву га две љубавнице принца Епсћећеп-а : гђица Пе Мезје и грофица Уап Роћспав међу собом имале. Тај двобој проузроковао је управо принчев тајник, који је случајно обе женскиње за једно исто време позвао био на гапдеуоце. Поеле осујећена љубавна састанка, вупарнице изазваше једна другу на двобој. Секунданти им беху неке отмене аристократе, који су им одредили двобој с пиштољима у размаку од 20 корачаји и са два метка. Двобој се у шуми одржао. Пе Мазје прва је опалила, али без успеха. Грофица РоПспае на то заједљиво примети: „0, мила моја, ваша рука — како видим дршће!“ У том тренутку зачу се пуцањ и од стране гроФице Роћепав и једно уво гђце Ре Мегје буде рањено. Обезнањено сруши св на земљу и нешто пребледе, али се махом прибра и заједљиво јој одврати:

Кога Бе Мезје љуби за оног би радо и живот свој жртвовала, Е ЈЕ

У исто доба. догодио ее и двобој гроФице Колоредо са бароном Ливијеном, који тврђаше, да она на левом рамену има младеж. Двобој је одређен био на Пеџшген до умора. Барон Ливијен

буде тешко рањен, но своју тврдњу није пову-

као натраг. На што грофица пред стручњачким поверснством посведочи, да младеж није на левом, него на десном рамену, барон је дакле клеветао, када је тврдио, да је својим очима видео. Чувен дуелиста беше и ритер 1' Еоп, кога су дуго за непобедљива сматрали. У тридесет и два двобоја беше увек победилац. Док најзад у двобоју са неким Французом буде « леве стране преију рањен. Лечници када покидалпе одело с њега, да му руку обавију, тада тек опазе, да је тај јунак у истини — женскиња. Ово откриће·међу тим баш ни уколико није спречавало [' Еоп-у, да и од сада продужи своју страст, јер и после јој се догодило такових спдрова, који су у вези са чашћу и које је још увек по најстрожијим правилима ритерским решавала. Бр. 9.

За доба ХТУ. Лудвига у велико се пронео глаб о некој цариској глумици, која је до неких 50 двебоја имала са мушкињама и женскињама подједнако. Ратоборна, амазонка многе је женске и мушке противнике своје побила и ранила. И она сама постала је жртвом једног таквог двобоја. Читао сам једном о некој певачици и једној играчици париске опере, које су подједнако волеле неког младог глумца. Супарнице одлуче, да двобојем реше, чији ће бити љубљени младић. Хтедоше дотле пуцати, док се која од њих мртва ве сруши. Заинтересовани младић међу тим дознаде некако, кад и где ће се двобој одржати, те их је изненадио и пошто покушај на измирење беше узалудан, измами од њих оружје под вентом, да га прегледа. Обе ву му без икакве сумње повериле оружје, на што га он у оближе језеро вури. Супарнице ставише тада на коцку то питање, и она, што је сретно извукла постаде женом тога глумца. Друга се опет после свадбе убила. |

Такођер се у Француској догодило, да је.

неко жестоко девојче на двобој изишло са бивбившим љубавником својим, који ју је _изневерио био. Љубавник је рањен, девојчин мач дубоку му рану зададе у левом рамену, тако да је четир месеца одлежао своје неверетво.

Сћафвапу ага и неку Францускињу, Пе Зал (Ваппоп!-овицу спомиње, која је наизменичном срећом не мање од 400 двобоја имала.

и повесница ХТХ. века забележила, је такав Један двобој у Француском двору. Две шћери орлеанског кнеза делиле су мегдан за то, што су једног и истог ритера волеле. Две књегиње се по добро испробадале, а свршетак тога шкандала беше, да им је идеал неку другу изабрао себи за жену.

Још је како тако, док женскиње у своме јату траже себи противнике. Али шта ћемо тужан, ако са еманципациом женскиња дођемо дотле, да нас жене, шћери или љубавнице — рецимо — приликом једног незадовољеног рођендана или имен-дана изазову на један такав ритерски туш, да тиме сперу са себе нанешену им увреду 2!

На то нека нам одговори овај нови век, који у своме наручју носи и еманципацију женскиња. —

Превео : Пришко Ст.

ње: