Ženski svet

158. ЖЕНСКИ СВЕТ,

Бр, 10.

2 (о <<. о, сасе ош ке оде

> ГЛАСНИК. 4

О оре о

Новосаткиње, као задруга, одржале ву на Малу Госпојину у св. саборној цркви, као на евоје задружно крсно име свечан парастос, својим упокојеним чланицама и добротворима, којом је приликом чинодјејствовао парох задружни, г. Ђорђе Велић, протин капелан г. Ј. Вујин и дворски ђакон Никанор. На кору је певао гимназијски кор. Света је било много, а особито женски пол био је лепо заступљен.

Верени. Г. Милан К. Станимировић, чиновник управе Фондова из Београда, верио се с нашом сарадницом г-ђицом Смиљаном Ста-

„нојевићевом и Нов. Сада.

Г. Мирослав Кбц, ц. и кр. надпоручник у миру. из Темишвара, верио се се г-ђицом Олтом СиФниосовом, срп. народ. ПР из Темишвара, нашом екупљачицом.

Желимо и једном и другом пару срећу и дуг живот !

Венчање. У недељу 1. (20.) октобра 0. г. вен-_

чаће се ћерка г. Паје Гостовића, а унука пок. Др. Ђорђа Натошевића, Ивана Гостовића с г. Милутином Татићем, адвокатом из Београда, а сином пок. Петра 'Татића, адвоката. Желимо младенцима најбољу срећу !

Трговачко Удружење. Што смо годинама тражили и желели, испунило се. Наши трговци, и у опште привредници, који живе под круном св. Стевана, удружили се, у секушитинској седници, која је одржана у Нов. Саду 10. (28.) септ. о. г. да раде за унапређење свога сталежа и свога подмлатка. На скупштини је било преко 70 чланова заступљено. Правила су утврђена и чим

_ ве она одобре од претпостављене власти, отпо-

чеће друштво свој благодатни рад. Седиште друштву биће овде у Нов. Саду. Привремени је председник друштву, познати са свога великог родољубља, наш књижар г. Арса Па јевић, а потпредседник је покретач те мисли г. Лаза Милошев, управитељ централног кредитног завода у Нов. Саду. Нека је срећно и берићетно!

Г-Ђица Софија Хаџи-Поповићева, унука пок. Јована, Марковића, уваженог пароха новосадског, положила је с одликом пријамни испит на бечкој конзерваторији за оперску певачицу. Честитамо тој младој Српкињи!

Скупштина Матице Српске одржана је овде 11. (24.) септембра о. г., на којој се узели на

знање с одобрењем разни извештаји; установљен је прорачун за идућу годину; расписане су награде за нова књижевна дела; бирани су питомци на упражњена места; а што је за нас најважније усвојено је, већином гласова, да се на штипендијска места, из задужбина Петра Костића, Христисора Шиомана, Гавре Романовића и Гедеона Дунђерског могу у будуће тражити и могу изабране бити и женскиње; које се одају вишим наукама и вештинама. Око овог се питања водила најживља препирка, не толико, да женскиње нису достојне те пажње, него, што многи мисле, да се тим путем квари и руши светиња последње воље, јер ови женскиње нису спомињали у својој последњој вољи. Говорници за проширење задужбина ових били су пак тог мњења, да се тим баш иде у

прилог тенденцији завештача, којој су тежили,

да се просвета и култура што боље и што брже шири у народ, а ова цел одговара најбоље духу том, што ће не само синови него и кћери народне уживати благодети њихове и ступити у борбу против мрака и незнања. Ова је последња мисао победила и са 39 против 35 гласова решено је, да се на горња штипендијска места могу у будуће тражити и бирати и Српкиње, које се одају вишим наукама и вештинама, чим тако тумачење одобри и кр. уг. министар просвете и црквених послова. На тај начин јеи у нас Срба идеја општег образовања прокрчила себи пута и у најодличнијим круговима нашег народа.

Нова Добротворна Задруга Српкиња спрема се у Гор. Карловцу. Тамошња пароховица, г-ђа Јулијана Кнежевићка, покренула је ствари надамо се, да ће Српкиње наше тамо својски пригрлити ту идеју и осветлати себи образ пред својим народом. Карловац се увек одликовао родољубљем својим, валда ни Српкиње тамошње неће заостати у том после своје браће. Сретно да Бог да! , |

Чика-Васа Љубисав, наш вредни сарадник, иначе Др. Казбулбуц, одликован је од Њег. Вел. краља Франц Јосифа Т. орденом витешког крета Франц-Јосифа 1. Честитамо !

Богдан Милановић-Крајишник, наш сарадник из Бос. Петровца, настанио се у Црној Гори на

Цетињу.

а