Ženski svet

У Новоме баду, 1. јануара 1902.

Год. ХМП.

СДИ ( Му“ ( 1

мат

ОБРОТВОРНА 5 | Мил

Сваког 1.

ИЗЛАЗИ: лана у месецу.

Б круне; за Србију 2'), дин.

ПОГЛЕД НА ПРОШЛУ ГОДИНУ.

Као што сваки добар газда: економ, | занатлија или трговац прави рачун собом на крају године и тражи да дозна, како је прошао 'у своме послу за једну годину дана, тако ваља и ми да се осврнемо на минулу. годину и да видимо, да ли смо што привредили за то време на друштвеном или културном пољу наше женске друштвене полутине, или смо на тој народној грани изгубили и назадовали. 'ТГо је потребно да чини сваки човек у своме послу и раду, а потребно ] је да чини и онај, који руководи јавним којим послом, те да се на тај начин ухвати рачун, како стојимо, да ли напредујемо или назадујемо у једној или другој грани друштвеној.

Наш је задатак да пратимо друштвени рад наше женске половине и колико смо могли ухватити рачун на том пољу, изгледа нам, да смо учинили леп папредак и да можемо бити потпуно задовољни с резултатом на тако широком пољу, а за тако кратко време, од године дана, тога, друштвеног рада.

Да се осврнемо на девојачко коло, па Кемо одмах видети живљи покрет но пре-

ђашњих година.

Девојачка друштва, која су поникла била | пре десетак година у Н. Саду, Кикинди, _ Бечкереку и Вршцу, почела се била гасити и нестајати; а ове минуле године и мало раније оживеше поново у Нов. Саду, Бечкереку и Вршцу и помножише ее са загребачким и београдским одборима, који не делају само у своме кругу и за своје мо-. рално пи умно унапређење, него се подигоше окупљањем прилога и приређивањем концерата и беседа за ошпте културне цели нашег народа. х

Београдски одбор девојака приредио је у евоме кругу „Војислављево Вече“ ; врло племенит задатак, да изнесе на видик најкарактеристичније умне производе тога нашег женијалног и тако рано преминулог песника и да уз ту моралну страну прибави прилога, да се овом нашем дичном песнику подигне споменик видљиве природе, како би му, поред песме, остао на вечит углед и леп лик на благодарно сећање.

Новосадско девојачко коло приредило је лане игранку, а ове године и леп концерат на добротворне цели и принели су лане преко 1000 круна на Фонд за издржавање сриских основ. нар. школа у сиро-