Ženski svet

Бр. 5. - ЖЕНСКИ СВЕТ. (9,

председника учит. конвикта у Н. Саду, г. Арк. Варађанина, да се прими дужности око припреме концерта, што ће певачко друштво ерл. учит. конвикта приредити у Суботиципрви дан Ускрса о.г.

Управни одбор. одредио је 100 К на одело сироте деце школске за овогодишњу врбицу. Ово одело је већ готово и чека се дан, да се сиротој деци учини радост од задруге, што им родитељи њихови иначе не би могли указати. Одело ово готовиле су саме задругарке у опћ. дворани, те за то племенито дело заслужују да им се у име нејакеи сироте Српчади и на овом месту захвалимои њиховаимена ради угледа нашим Српкињама изнесемо; а то су гђе: подпредседвица Мица Ј. Радића, Јулка и Кристина Димишријевић, Емилија дра Радића, Анка пл. ЖиКристина Лепедалт, 16резија Магарашевић чланице упр. одбора даље Ворка Бикарка из Сомбора; Мара Пиварева из Сенте; тђе: Софија Мара Лепедат, Паулина Свирчевић, Миланка, Тешић п Исидора Сомборска из Ст. Бечеја. Нека је срдачна хвала свима овим племенитим Српкињама на љубави и милости, што ево засведочише и својим делом и указаше на велику радост нејаке Српчади, која ће се у неизмерној својој невиној радосги топло молити Богу, да овим Орпкињама стоструко награди ово њихово племенито и родољубиво дело.

вановић, Мила Арацка,

Темишвар.

Темишварска добротворна задруга. отпочела је свој рад 29. маја (11. јунија) 1900. којега дана се конституирала. Крајем 1901. г. имало је друштво 68 члана потпомагача, међу којима је било 51, чланова, који су плаћали по 4 К, годишње, два члана који су б,а 4 члана који

су 8 К. плаћали у име годишње чланароне., Осим

63 члана потпомагача имало је друштво 6 чланова оснивача са 100 К. годишњега улога. Почасних чланова имало је ово друштво седам. Свега дакле 16 чланова.

Чланови оснивачи су ови: гђе: Јулијана Димитријевић, Будинка ШтулиФ'л, Софија Дамјановић, Марија Стојановић, Милева Мучалов, Катица Ненадовић. Почасни чланови су ови: и, н. г, г. барон Михајло Николић, барон Федор Николић, Евгеније Летица срп. пр. митрополит бањалучки, Исак Дошен, архимандрит, др. Карло Телбие, градски начелник, Јован Новаковић прота, парох, Шандор Јаничари, Стеван Николић Овде ваља нарочито истаћи високород. г. барона Ми-

хајла Николића, који је јоште године 1897. да-

_ровао 200 К, овој задрузи, те јој је тиме уда-

рио темељ.

До краја 1902. иселило се два члана потпомагача, умрђо један почасни члан и два члана потпомагача.

За цело то време држала је задруга свега 15 седница и решила 67 разних предмета.

Задруга је за то време приредила две забаве.

Укупно прим ње' било је 1720 круна. У тој своти находи се сваковрена чланарина и сви поклони. Чист приход беседа био је 474 К. Од тога примања издато је на милостињу 148 К,, на потпору културних установа 110 К., на одевање српске школеке деце у месту 119 К. 62 п. Свега на, добротворне цели издато је 917 К. 62 п.

У милостињи учествовало је 9 одраслих особа.

У штедионичкој уложној књижици било је крајем год. 1901. свега 1016 К. 10 п.

" При крају овога извештаја ваља да се севрнемдб на неку примедбу учињену једном приликом у јавности од врло поштоване стране. Тамо се некоме учинило да ми овде у Темишвару нисмо довољни Срби. Но ми овде у месту имамо доста установа, које смо основали ради тога да боље ербујемо. О тога морамо томе своме пријетељу, казати, да је Спира Грабић. Али како ми овде имамо из узрока јоште прекосовских два српска певачка друштва а може да ћемо имати и две српске женске добротворне задруге, требало би да, когод на том месту у јавности рекне као Спира Грабић: „Е ту вам Је доста и једна“, па би онда могао с правом да каже (опет као Спира Грабић: „И ту сам им доскочио“. Перовођа.

Ст. Бечеј.

На Сретеније о. г. после подне, држала, је „Проесветна Затруга Српкиња“ своју редовну главну скупштину, која се после прилично дугог чекања једва у довољном броју искупила. Председница гђа Емилија Јоцић, поздравивши сакупљене, позове перовођу, да поднесе извештај о раду задруге у минулој години, то је перовођа и учинио, Из тога извештаја наводимо, да је Задруга бројала у току године 48

· чланице од којих се Даница Јовановић 29. дец.

1901. у вечност преселила, што је скупштина устајањем са својих места, и са изразом туге,

"и бележењем у задружну, читуљу на знање узела. -

Остало је по томе 42 редовне чланице Од нових чланица се није ни једна пријавила.