Ženski svet

80. ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Да се очиста мрље од воћа. У ту: сврху узме се замрљана ствар, па се држи изнад једног лонца, а из другог суда улије се на замрљано место врела млека, да оно екроз прође. После тога се пеперу мрље врућом водом, као што се то обично ради, При том не треба. употребљавати сапуна.

Паковање воћа, које се шаље железницом, Воће, које се шаље железницом, мора имати на корпама и котарицама заклоцце. Јагоде, малине, купине и грожђе могу се слати у котарицама или пакетима од !0 килограма. Воће са тврдом љуском може СЕ предати ту пакетима_ од највише 30 килограма, а јабуке у пакетима највише 50 килограма.

Да се сачува укухано воће од плесни.

Боце е укуханим воћем и добро заченљене плу-

том (Когк) окрену се чепом дале и тако оставе неколико дана Шупљине у чепу (плуту) напуне се оним слатким соком који се брзо унутра осуши и тако испуни шупљине, да не може ваздух унутра продирати.

Путер се може дуго уздржавати, двапут изгњечи, јер је скоро не могуће уклонити ево млеко само првим гњечењем. После

првог гњечења треба путар оставити дванаест |

сати, па га онда тек другипут изгњечити. Тек тада ће се путер моћи одржати дуго времена.

КЊИЖЕВНОСТ.

Прва љубав. Изишле су песме Бранка Ма-

лаћа, нашег сараденика, из Будимпеште, под овим насловом. Штампане су у Нов. штампарији Ђорђа Ивковића и продају се по 10 пот. комад. Издање је џишчева евојина, а приход је намењен српском правосл. девојач. васпиталишту „Краљице Јелисавете“, које намерава подићи ерпско женско друштво Мајке Анђелије у Будимпешти. Апостоли. Сегедински учитељ г. Јован Јанко Ђ. Ковић удесио за штампу дело: Апостоли у празничне и недељни дане преко целе године са црквено-есловенским текстом, ал са чисто врпеким словима. (азбуком) и по књизи пок. Платона, епископа. Цена је књизи ! круна, а на сваки ђ претплатника даје један примерак бесплатно. Претилату и наруџбине ваља слати на писца у Сегедин.

ако св.

Саду у

брод.

| Ђурђевак. Г. Ђорђе Ивковић учитељ на Теразијама Београду приредио је књигу ва ђаке под корњим насловом. Књига ће имати илустрације са причама, песмама, описа, путописа, поуке и т. д. Књига ће изнети 5 штамп. табака а стаје 60 пара (потура). Претплату ваља слати из Србије на књижару Велемира Валожића, у Београду, а из Аустро-Угарске на књижару А. Пајевића у Нов. Саду. Зашто је што у свету. Питалице из природнаука, написао Павле Аршинов, професор. Под тим насловом изашла је из штампе књига, намењена кући и школи. Књига се може згодно употребити за самоуке и заученике, да разјасне себи многе појаве из природе, Цена 1 круна (1 динар). На 5 књига за дар. Наруџбине ваље слати књижари Велимира Валожића у Београду или Арсе Пајевића уН. Саду. Школска икбна. Приповетке од пок. Дра Лазе Лазаревића излази у преводу у словоначком листу: „Моуепка“, што ивлави у Трсту, под уредии-

нихХ

"штвом г-ђе Иванке Анжић-Клеменчићке.

Знамените жене у повјести и причама, напивала Марија Јамбришакова, наградила „Матица Хрватска“. Изашле су до сад две свеске. Издаје књижара Л. Хартмана у Загребу. Цена свесци 1 кр. 60 потура.

ЈАВНА ЗАХВАЛА. _

Турско-бечејска добротворна задруга Српкиња приредила је на св. три Јерарха ове године

| игранку с томболом у корист својој благајни.

Том приликом приложише: по 10 круна: Јован Малетић, др. Љуба Павловић, др. Богдан Давидовић, Атбоп РПепишћ; по 4 круне: Светозар Ранковић, др. Јован Пивнички, Вагоп Етапх Генепђетвет, Веља Томић, Младен Неранџић, Марија, Вита; по 8 круне: Милан Нићин, Светолик Радивојевић, Мозег и. У/емћент; по 2 круне: От, Шићаревић, Миодраг ан Миша Ранковић, Когђет, Гапрег, Јован Мирков (из Кикинде), Нана дра Капића, Љубица Кота, Опсег « Чеђоја,

„вел.-кикиндски парни млин; по 1 круну: Богдан

Гавриловић, Миланко Силајџић, Илија Јаковљев, Милан Ђ. Ковић, Мита Ст, Васић, Стеван Чендић; по 80 пот.: Наућезек Етпб. |

Свима приложницима изриче потписана задруга топлу захвалност. , и

У Т. Бечеју, 24. Фебруара 1902. Мара Давидовића,

председница.

Штампарија, Ђорђа Ивковића у Новом Саду.