Ženski svet

Бр. 5.

ЖЕНСКИ СВЕТ. 79,

Ти сви знаци казују, да је ова установа корисна и племенита; само морамо и сад као и пре да нагласимо, да би ваљало ту благодат проширити пи на женске приправнице, јер је и овде иста, можда и већа сиротиња, па зар женска рука милости да се ускрати баш женекима 2!

Прилог Исидора Добровића. Познати добротвор ерпеких шегрта, г. Исидор Добровић из Дарувара, поклонио је својих 26 акција Српске Банке на потпору српских шегрта. Хвала му!

Београдско девојачко друштво расписало је

стечај за споменик пок. Војиславу Ј. Илијћу до

15. (28.) априла о. г. Облик споменика треба да је попреје обичне величине са постаментом. Нове земљорадничке задруге основале се у Белегишу, Вел. Гају, Перлезу, Маринци, Рујевцу, Тителу и Брестачу. Српско девојачко коло, основано је сад ну Белој ркви са емером пдучним.

= ЧИТУЉА.

| Барон Јован Живковић! бивши подбан краљевине Хрватске и Славоније и потпредседник последњег народног црквеног сабора, до скора члан Српске Банке у Загребу, књижевник и политичар, а добри супруг наше заслужне предведнице загребачке задруге, преминуо је ноћу у очи 26. марта (8. априла) 0. г. у својој 70. г. живота. Покојник је још бурно 1848-9. г. играо

знатну улогу у народном покрету, и једнако од

ПРОСВЕТА.

Академска награда. Кр. српска академија наука наградила је из Фонда пок. архим. Н.

Дучића нашег сарадника г. Ивана Иванића, вице

конзула у Скопљу дело: „Из црквене историје Срба у Турској у 18. и 19. веку.“ Честитамо!

Србија. Народна скупштина, у Београду, до“ нела је, из своје побуде, измену закона за осн. нар. школе. По том закону износиће најмања учитељска плата 1000 динара а највиша 3000 динара. Године службовања важиће 30 година, до потпуне мировине, као и професорима, а чим

ислужи 10 год. има право на мировину. Женске

имају и нежењени учитељи имаће нешто мању

то доба важила. је његова реч на меродавним местима. Вечан му спомен!

Х Јован Стефановић-Виловски. У првој половини прошлога месеца упокојио сеу Бечу у 81. год. свога живота ц.и кр. мајор у миру Јован Стефановић, од Вилова. Још 1848-9. год. учествовао је у борби као народни официр а после као ц. и кр. официр у Италији и другим крајевима те се одликовао храброшћу и знањем и стекао велика одличја од краља. На књижевном пољу радио је живо, особито му је занимање било, да проучава и тумачи поплаве у нашој држави. Вечан му спомен!

+ Влада Марковић изврстан учитељ митровачки; упокојио се 7. (20.) марта о. г. Служио је општину као такав 40 година и стекао поштовања и уважења од евих грађана, био је ревностан прибирач претплате на српске књиге

· и листове. Био је члан управе срп. задруге за

штедњу и предујам, вршио је више година перовођеке дужности у женској задрузи, а може се рећи, да је он оснивач тамошњег певачког друшва. На погребу је учествовало сво грађанство и све школе митровачке. С покојником се опростили у дирљивим речима, пречасни г. Сервије Попић, настојатељ манастира Раванице и његов садруг и ученик г. Мита Стојановић. Лака му црна земља била !

т Ана Добровић. мати честитих родољуба Исе, Светосара, Ђоке и Анастасија из Дарувара преминула је 13. (26.) марта о. г. У. 48. г. жи вота. Вечан јој спомен!

плату ; али се учитељицама дозвољава, да се, удају за кога хоће, па да ипак могу остати учитељице. Овај закон треба да се одобри од сената и краља па онда ће важити.

На женевском свеучилишту (у Швајцарској)

"налази се међу другим женскима и Српкиња

гђица Зорка Прицина, ћерка проте глињског г. Дане Нрице. Она изучава тамо Филологију,а нарочито Француски и енглески језик. Свршила је предходно четир разреда ерп. више дев. школе у Нов. Саду, продужила лицеј у Загребу и онда прешла на свеучилиште у Цириху, а сад у Женеви. -

,