Ženski svet

Бр. 11.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

115.

већ и учитељицу за ту струку гђицу Марију Цуијановићеву, која је оспособљена за то у дагребу и положила испит е одликом. Њима ће помоћи п српска цркв. општина годишњим придогом од #80 круна, те се сад спрема стан и намештај и уписују се ученице. Сретно им било!

Нова земљорадничка задруга основала се у Ст. Врбасу.

ЧИТУЉА.

|+ Др. Јован Пачу. | Српски народ изгубио је у четвртак, 17. (80.) октобра 0. г. једног врсног сина. Тога дана, после подне, око 5 сати, испустио је у Чагребу своју племениту душу, Др. Јован Пачу, лечник У њему је изгубила, музика 'сршека великог и одличног раденика, изгубила је књита и наука, а изгубила је највише ерпека виротиња, коју је он свуда, где се као лечник бавио: у Суботици, Кикинди, Сомбору, Сарајеву и Загребу, био утеха и помагач, а колико је био одан човекољубивој и родољубивој служби, показује и та околност, што је у корист сиротиње народне, у корист рањеника српских, у корист бегунаца босанско-херцеговачких приређивао концерте по евим већим ериским местима и прибавио за све те цели знатне материјалне потпоре. Кад се дизала у Нов. Саду виша девој. школа и кад је била упућена и на најскромнији прилог народни похитао је пок. Пачу, да њој и њеним сиротим ученицама прибави концертом потпоре. Кад се заснивале наше добротворне задруге, није ни једну молбу одбио, кад су га позвале, да суделује на њиховим забавама, које су приређивале у корист евојих основних фондова. Свуда је пок. Др. Пачу притицао и помагао и за то смо убеђени, да ће на

глас о смрти његовој сав наш народ, а особито сир тиња и женске добротворне задруге, које су сиротиње ради и основане, канути сузу жалосницу за прераним губитком тако одлична сина, тако, родољубива човека и од срца му довикнути: Слава! Бог да те прости!

ј Глиша Миладиновић. На новосадским ченејским салашима упокојио се 18-тодишњи учитељ, Глиша Миладиновић и оставио за собом незбринуту супругу са четворо дечице. Беше то веома скромна и добра душа, а одан своме позиву. Народ га је за то јако заволеои плачући испратио до вечне куће. Лака му црна земља била !

ТФ Драгутин Дадић. 26. септембра о. г. иснустио своју племениту душу умировљени ађански учитељ Драгутин Дадић, који је верно и савесно служио и школу и цркву 538 године и за евоје лепе заслуге на том пољу одликован од Њ. В. краља сребрним крстом са круном. Био је уважен и поштован од целог грађанства, ађанског, које га је листом испратило и оплакало. Вечан му спомен !

+ Софија уд. Стојановићка. Прошлог месеца упокојила се у Винковцима старица од 104 године, Софија уд. Стојановићка. Колико је била добра и племенита, види се по томе, што је оставила српској православној цркви у Винковцима, 80 хиљада круна на црквене и просветне цели. Бог да јој душу прости!

Ж Аполон Александровић-Мајков. У Москви је умро велики ерпеки пријатељ и знаменит руски списатељ А. А. Мајков. Покојни Мајков, поред заслуге своје, што је пером чинио српском народу, он је још млогог српеког младића, помагао тамо морално и материјално. Бог да му душу прости!

5 БЕЛЕШКЕ. 8.

с

ПРОСВЕТА

Угарска. Кр. уг. министар просвете и цркв. дела наредио је, да се из приватног буџета изда 20 хиљада круна за ову годину, да се с тим помноже народне библиотеке. Овом свотом подитнуто је нових 32 библиотеке (књижнице) за народ.

Србија. Како је дозвољено учитељима оси. нар. школа у Србији, да могу продужити науке своје на Великој Школи, уписали су се у Филозофско одељење као слушаоци учитељи: Никола Со-

о 6

95» 76

коловић, Максимовић п Димитрије Стојаповић. Русија Министар просвете издао је окруж ницу на све школске власти, у којој их позива, да свако недеље оставе деци по један дан слободан, у коме ће с наставницима похађати музеје и друге знаменитости у месту или чинити излете. У школском савету да суделује увек и лечник и да има решавајућа гласа; да се између часова оставља дужи одмор,а у дане, који долазе после недеље и празника, да се деца не