Ženski svet

116. ЖЕНСКИ претоваривају радом ; да се даје деци сваки дан пре подне топла закуска или чај; да се обрати особита пажња, на гимнастику, игру и друга телесна веџбања. Напослетку наређује, да се врше тачно сви прописи школеки у школским дворанама, особито да се пази на чистоћу. На овај начин мисли се очувати и подићи Физична снага, школске омладине, која је с те стране доста патила од досадањег претераног претоваривања деце п слабе пажње на Физични развијтак деце. ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Сунцокрет. — Корист од сунцокрета је мало позната. Сунцокрет се код нас још сеје више ради украса, но зарад саме користи. Пре свега сунцокрет би ваљало сејати свуда, где има кошвица, јер је мало биљака, које би давале пчелама тако обилату храну као сунцокрет. Као. кокошија. храна мучно се сунцокрет може којом другом заменити. Када се кокоши хране семеном/ од сунцокрета, онда боље носе, пилад брже расту и гоје се. По меком и сјајном перју може се одмах познати живина, која се храни семеном од сунцокрета. Зејтин пречишћен, који се вади из семена сунцокрета, здрав је и одличан стони зејтин. Ма и лист сунцокрета осушен добра је храна за стоку. Сунцокрет се не мора сејати нарочито и у засебним одељцима. Између репе, кромпира, по крајевима — свуда он пристаје.

Против кашља. Зна се како кашаљ уме бити несносан, који шут управо и загуши човека. Држимо зато, да ће многима добро доћи ово опробано средство: Пешкир се накваси терпе "тином, па се раскрили болеснику над главом, тако да удише терпентинов мирис. Ово помаже сигурно, па вреди да се занамти.

>= КЊИЖЕВНОСТ.

Нов лист. У Сомбору је почео да излази прошлог месеца нов српски недељни лист под насловом: „Сриска Смотра“. Лист је намењен привреди и просвети. Власник, издавалац и уредвик му је: Владимир И. Бајић, који је отворио тамо нову и прву српску штампарију. Цена је листу на целу годину: 8 круна.

Белешке из наставних предмета. За ученике српеких основ. школа. Написао : Јован Јанко Ђ., Ћосић, српеки народни учитељ у Сегедину. Цена 60 пот. — Турска Кањижа: Штампарија Александра Сеђакова 1902. — Наруџбине ваља слати на писца у Сегедин. Ко наручи бар 10

СВЕТ. Бр. 11 примерака, добија 25'/, рабата. Без новаца неће се књиге ником слати.

Календари Осим Матичиног календара изишли су још у Загребу : „Орбсбран“ и у Новом Саду : „Рад“. И ова два календара богата су забавом и поуком из сваке струке и украшени су лепим и многим сликама. Оба заслужују потпоре. „Србобран“ излази сад 11 година и добио је нов украшен наслов или корице, које је цртао наш познати еликар г. Урош Предић. Цена му је 1 круна.

Рад је остао у старом руву, јер је њему тек трећа година, а цена 70 пот, или 0.85 дин.

ЈАВАН РАЧУН.

Кад је пре 2– 3 недеље умрла овде у српском православном Убогом Дому старица Александра удова Николић, рођ. Адамовић, некадашња угледна госпођа и трговкиња, смиловала се многа добра душа и подариле нам прилоге да ту старицу пристојно сахранимо. Човекољубље овдашњег српског грађанства пружило нам је толико дарака, да смо исту покојницу не само пристојно сахранили, но и каменит споменик подићи могли над гробом ове покојнице.

„Дужност нам је, да изјавимо овде јовно свим дародавцима топлу захвалу и да им дадемо јавна рачуна о прилозима.

Приложили су ови: Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња 20 круна; Централни кредитни завод 20 круна; Гђе: Ана Димитријевић 20 круна; Анка А. Пајевића 10 круна; Александра и Јулка Стефановић 10 круна; СоФија Адамовић 2 круне; Породица Мајна 10 кр "на; Јован Т. Чавић 5 круна; Коста Чавић 2 круне; Марија Д. Јовановић 4 круне; Софија Јефтић 2 круне; Олга Славнић, рођ. пл. Еремић 2 круне; Јулка Савић 1 круну и Ана Петрик 1 круну. Скупа 109 круна. Српска православна црквена, општина новосадска, односно њен председник г. Петар Попадић, дао је бадава звонити и два барјака употребити.

Потрошено је: Стојковићки за укопне трошкове 10 круна, остатак од 39 круна употребљен је на мраморни крет над гробом и на подушије, зејтин и ракију, које емо издали, кад смо давали осмодневни и шестоведељни помен,

Нови Сад, октобра месеца 1902.

Милева Косировићева, · екупљачица. Александра Љ. Стефановића, помагачипа горњој око укопа.

( Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.