Ženski svet

Бр.

ЖЕНСКИ СВЕТ. 18.

ТУ. разреда Иванка Љубишина, Олга Димитријевићева и Видосава Милина из П. разр. и Јулка Шалићева из разреда; заменице су: Даница Мачкићева, из ТУ. раз. и Марија Ђуричићева из

П. разреда. — У друштвеној благајни има за сад 41 круна 26 пот. нек ЧИТУЉА.

| Т Софија Јевтићка. | Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња, оплакује, од 21. децембра. 1902. године, своју многозаслужну почасну чланицу Софију Јевшићку, која. је служила задрузи као благајкиња, пуних 20 година тако верно, да је прегоревала честосвоју кућу и мио поглед ввоје деце и унучади тек да привреди задрузи. И нема сумње, њеним заузимањем и пажњом помогла је у многом, да је ова задруга у имању тако знатно одскочила за првих 20 година овог живота. Кад је био онај несретни српско-бугарски рат, она је живо настојала, да се што више екупи новаца и одела за рањенике и њихову сирочад, са чега је награђена од друштва „Црвеног Креста“ у Београду са дипломом признања, и крстом, а од Краљице Наталије орденом „Наталије“. У друштву је била блага и питома, али кад ее тицало друштвених ствари, била је енергична и одлучна, На дому је била примерна домаћица и мати и што је кућа Јевтићева овде дошла до тако лепог имања и гласа, има се много

преписати покојничиној њеној вредноћи и њеном разумном газдовању. Данашњи њен јединац син Мита и његово троје дечице имају дакле зашто плакати, а и задруга Новосаткиња неће за дуго заборавити своју вредну и савесну благајкињу Софију Јефтићку. Бог да јој душу прости и вечна јој успомена !

+ Љубица М. Начићева, наставница Више Кенске Школе Краљице Драге у Београду, преминула је 1. децембра 1902. т. после дугог и тешког боловања још у раној младости својој. Беше вредна и савесна наставница. Бог да јој душу прости !

+ Ђуро Поповић. На Цетињу је преминуо 24. новембра 1902. г. заслужан просветни раденик ТФуро Поповић, главни школски надзорник, који је пуних 40 година делао на просветној њиви своје отаџбине Црне Горе, а можемо рећи, да је повле пок. Милана, Костића, проте ст.-бечејског као покретача просветног рада, заслуга овог покојника, што је просвета у Црној Гори добила тако лепа полета и што се школетво и рад у њему изједначио с модерним радом европског учитељетва. У Црној Гори ее прво међу Србима, завели састанци родитеља са учитељима, који данас добијају општег значаја, а томе се има да захвали пок. Ђуру Поповићу, глав. надзорнику. Нека му је слава и вечна успомена!

~

КАД ОБЕ ВАЉА ЖЕНИТИ:

(По немачком.)

Т. У Јануару жену не проси. Тај месец и других глупости носи.

П У фебруару игранка биће.

Шта ће ти жена 2 Пиј, док не свиће. НЕ

У Марту ваздан снега и кише.

Ако се ожениш, би ће и више.

ТУ. У Априлу мене су чешће.

Ко тражи жену, томе пресешће. Е У

У Мају цвећа, куд око гледне.

Ко се тад жени, том и преседне.

~ У.

У Јуну пада и свети Петар,

Кена ти спрема буру и ветар. УП.

А Јули он је топал по себи,

Па шта ће онда још жена теби 2

УШ. Август је богме и више врео, Ко би се онда женити смео 7!

ТХ. Септембар, — тај већ у јесен пада, Па и без жене, доста је јада.

Х

Октобар вино нам -ново носи. Ту само луда може да „проси.“ ХЛ.

Новембар, тај ти попује: доста! Шта ће ти жена, сред часна поста ! ХП.

Декембар значи свршетак „љета.“ ЗКенити тад: се, било би штета.

Па кад се онда женити ваљ Само у ових ХИ не ваља !

• еп пе пе се

а 2

— булбуц.