Ženski svet

БР. С

КЊИЖЕВНОСТ.

„Глас“ Под овим насловом почео је да излази у Београду новембра месеца прошле године врло важан недељни лист од табака и по за право, судство и администрацију. Намењен је не само правницима и људма те струке, него и грађан“ ству у Србији, јер ће му износити његова права и дужности, које има да брани и да врши као грађанин Власници су му иодговорни уредници гр. Милан Ст. Марковић, адвокат и Коста Д Јездић, главни секретар државног Савета н. р. Претилатна је цена за Србију за прошла два, месеца 2 дин а за иностранство 3 Фравка или 8 круне, а за целу годину 10 дин. иди 15 кр. а ваља је упутити на администрацију листа Дубровачка улица бр. 9.

· „Коло,“ књижевни и научни лист. Власник и уредник Дан. А. Живаљевић, 1092. г Књига ТУ. Свеска 11. 1. декембра. Има врлолеп и богат садржај. Коло излази двапута месечно (1. и 16) у свескама од четири табака. Цена му је годишње 12 динара или круна, а шаље се администрацији његовој у Београд, ПН улица бр. 6. За Аустро-Угареку прима претплату ерпска Штампарија у Загребу.

„Босанска Вила,“ лист за забаву, поуку и књижевност Година ХУПЛ Излази два пута месечно (16. и 30. на целом табаку велике осмине с илустрацијама на челу. Власник и уредник: Ника Т. Кашиковић. Цена: 8 круна годишње. Ђаци и учитељи добијају лист за 6 круна годишње. Претплата и рукописи шаљу се уредништву у Сарајево. -

Девојачка клетва. Слика из народног живота, у четири чина, с певањем, написао Љубинко. Издање српске књижаре Браће М. Поповића у Новом Саду. Цена 40 новчића.

Последњи звуци. Песме и преводи Ђорђа Стратимировића, Срем. Карловци. Српска Манастирека Штампарија, 1902. Нема цене.

МУЗИКАЛИЈЕ.

Шеснаест српских позоришних песама за певање, уз гласовирску пратњу. Издање српске књижаре Браће М. Поповића у Нов. Саду 1908. г. Цена 3 круне.

Српска четворка (Кадрил) за гласовир у две руке са потписаним текстом песама и то: Паде листак дрењине — И око и чело — Сабљо моја димишћијо — Шето сам ве горе доле — Ах престанте невине — Берте цвеће — Девојка се у Дреновцу купа — Опацупаит. д. Цена 2 круне.

КЕНСКИ СВЕТ. 15:

ЈАВНЕ ЗАХВАЛЕ.

Његово Високопреосвештенство, епископ задарски г,г. Никодим Милаш, изволео је потписаном уредништву послати 100 комада своје; књижице: „Канонђљ молебинћи Акабистђљ пресвиатђи Богородицђ повезатих у дивот-

_ корице, да их по своме увиђењу разашљемо на

поклон појединим задругама, у знак захвале што је наш лист уврстио у евоју читуљу скоро преминулу матер тог високог достојника црквеног, а и за то, што Њег Високопреосвештенство много уважава задаћу добротворних задруга.

Ми смо те књиге раздали и разаслали као божићни дар Њег. Виеокопреосвештенства свим часницама овдашње Добротворне Задруге Српкиња и свим овостраним задругама, те се у име обдарених задруга и осталих Српкиња најтоплије захваљујемо на овом дару Његов Високопреосвештенетва, г.г. Никодиму Милашу, епископу задарском ит. Д. и Тт. Д.

Нови Сад на Оцеве 1902.

Уредништво „Кенског Света.“

Г

У име божићнег дара на месну сиротињу као добровољни прилог дали су:

По 100 круна: Орпска Задруга.

По 60 круна: Гђа Јулка Радовановићка.

По 80 круна: . Централни Кредитни Завод.

По 20 круна: Гђа Анка А. Пајевић.

По 10 круна: Г. Пера Попадић, гђе Мила

Радовановићка, Вера Дунђерска Сентомаш, Ана-

стасија пл. Мајна, Вида Давидовац.

По 6 круна: гђе Софија Јестићка, Јулка

М. Савића, Софија Пушибрк.

По 5 круна: гђе Марија Плавшићка, Милица Нецкова, Исидора Дунђерска, Ангелина, Поповићка, Њубица Матић.

По 4 круне: гђе Персида пл. Александра Стефановић, Милева. г. Паја па. Мачвански, гђа Даница Гостовићка.

По 2 круне :тђа Марија Хирт, Марија Завишићка, Ј. Г. Адамовићка, Софија Јоце Дере, Љубица Моловићка, Бета Варађанин, Милица М. Ћирића Милица Барић, Милица Јојкић, Ана Димитријевић, Марта Станојевић, Ана Манојловић (Машиница), г. Др. М. Крно, гђе Катица Теодоровић, Милева Вукићевић.

По 1 круну; гђе Анка М. Јоановић, ДаФина пл. Михајловић, Катица Јовановић, рођ. Ђомпарић, Зорка Деметровић. Свега 361 круна.

Мандић, Милованова, гђа Катица Манојловић,