Ženski svet

40. ЖЕНСКИ

СВЕТ Бр. 8.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Загреб. | Добротворна Задруга Српкиња у Загребу одржала је своју редовну скупштину Фебруара | месеца о. г. Одбор те задруге поднео је истој скупштини штампан извештај, који обележава, | рад и стање те задруге, те га доносимо овде | угледа ради. | | Славна скупитито ! О раду у год. 1902., која је седма у животу | задруге, подносимо славној скупштини сљедећи | извештај : | | Управни је одбор имао свагда пред очима племениту задаћу ове задруге, па је настојао да своју дужност у духу правила што савјесније испуни. Учинио је колико је могао, и колико су скромна сретства задругина допуштала. Задруга је помагала 8 ученица редовном мјесечном припомоћи, и то шест са 10 К а двије са 6 К мјесечно (једна учи прављење шешира,

остале полазе средње и стручне школе.) Редовну |

мјесечну припомоћ имале су надаље 4 старипе, и то три по 10 К. а једна по 6 К. мјесечно. Поред тога добивале су многе ученице, старице и друге сироте ванредну припомоћ. Свега је у год. 1902. издано на припомоћи 1626 К. 20 ». Управни је одбор настојао, да сиротим Српкињама у Загребу не само новцем, него и на други начин помогне; настојао је да им нађе зараде, односно да их за посао препоручи. И у том правцу учињено је, колико је било могуће. Задруга је о Божићу одјенула 28 сиротне српеке дјеце, и то десетеро најсиромашније сасвим (одијелом и рубљем), а осамнаесторо само рубљем. Г Петар Николић у Загребу, даровао је у ту сврху 30 риФи бархета и 7" зимски марама, а задруга је издала у готовом 165 К. 124. Прошле године приредио је управни одбор задруге заједно са овдашњим српеким пјевач. друштвом ев. савску беседу, која је имала лијеп моралан и материјалан усијех. Од чиста прихода на задругу је отпала свота од 230 К. Већ од дужег времена стајало је питање о савезу добротворних задруга Српкиња на дневном реду, док прошле године напоељетку мисао савеза није остварена. Изванредна скупштина ове задруге, одржана 10. маја 1902. закључила је једнодушно, да наша задруга савезу приступи. Уједно је одабрала три лица, и то: гђу потпредсједницу Јелену Јоановић, благајкињу гђу

Јелену Ђ. Пеповић и одборницу гђицу Милицу |

| Ћукову, да задругу на скупштини савеза у Новом Саду застуџе Нашим изасланицама изказана је особита пажња, те је гђа“Јелена Јоановић била једна од предсједница, а гђица Милица Кукова једна од тајница на првој скупштини савеза. Наше изасланице живо су учествовале у претресу правила савеза, те су многи исрравци као умјесни и основани радо прихваћени. —

Год. 1902. имала је наша задруга 234 члана и то 6 добротвора, 15 оснивачица, 130 редовних чланица, 58 помагачица и 28 помагача. Течајем године неке су чланице и чланови иступили и преминули, тако да је на крају године број чланица и чланова нешто мањи.

Коначно морамо славној скупштини са жалошћу напоменути, да је нашу врло штовану тђу предсједницу у прошлој години задесио тежак ударац судбине смрћу њеног уваженог супруга г. барона Јована Живковића; а подједно и одборницу гђу Марију Руварац смрћу сина јој Влајка.

Немила смрт уграбила нам јеи нашу многогодишњу ревну одборницу гђу Јулијану Михајловић, затим редовне чланице гђе Олимпију Јоановић и Ану Трбојевић, те чланове дра Јована Пачуа, Михајла пл. Рогулића, Николу и Александра Машића.

Вјечан им спомен међу нама!

5 ж

Пријатна нам је дужност извијестити славну скупштину и о сраском дјевојачком интернату, који је ова задруга основала и коме стоји на челу.

Школека година. 1901./1902. прва је година у животу интерната, па већ данас са особитим задовољством можемо рећи да интернат своју задаћу лијепо испуњава. То је заслуга особито савјесне управе, а донекле и свију Вас загребачких Српкиња, које сте сваком згодом исказивале велику љубав том народном заводу.

У школ, год. 1901./1902 било је у интернату 19 питомица. „Данас имадемо у интернату 28 питомице, а има наде да ће тај број и до године порасти. Стан се већ на почетку ове школске _ године морао повећати за неколико соба; а од

1. јула 1908. имаће интернат цијели други спрат

у кући, гђе се сада налази.

Питомице имаду у интернату потпуно издржавање; плаћају 00 К. мјесечно. Неке су си. ромашније имале од наше задруге припомоћ од 10 К. мјесечно.