Ženski svet

Бе о.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Ро:

КОНИСИ.

Чуруг. У два маха је нас Чурушкиње под-

стицао и јављао поштовани г. уредник овога уваженога листа, како ће сеи у Чуругу што скорије основати добротворна женска задруга. И заиста весело стати раме уз раме оних дичних Српкиња, које пређе засноваше. Ми смо се додуше мало касније сетиле, али за то ништа не смета, да и од сада вршимо лепу хришћанску врлину: да будемо рука помоћи многој сиротињи нашој, која. од нас са правом може тражити, може очекивати · потпоре.

Овдашњи свештеник Василије 'Теофановић је дао штампати „Позив“ који је разаслаб по целоме селу а на Благовести је говорио у цркви, топло и искрено је позвао све могућније српске мајке, да ступе у једно сестринско коло, да, оснују женску задругу по примеру других Српкиња по српским местима. Тога дана после подне ве искупио леп број чланица, 44 на броју, те једногласно усвојише зготовљена правила, основаше задругу, себи на дику и понос. За председницу изабраше : Евицу Илић, потпредседницу : Јулку Кекић, за благајкињу : Зорку Гавриловић, за тајника : Василија Теофановића пароха; у од-

бор пак уђоше: Јулијана Гавриловић, Ева Рај- |

можемо погледати у лице и |

кова, Видосава Ђуричић, Новка Теоановић, Мара Берић, Ана Каленић, Вукосава Сабљица, Даринка, Гавриловић, Вата Перић, Ленка Милошев, Даринка Јовин, Катица Манојловић.

Ва прегледачице рачуна: Даринка Велца, Мара Каленић, Софија Апићи Мара Брановачка.

Избор је текао једногласно и сложно. На екушштини се чланице достојанствено понашале, види се, да су имале пред очима лепу и племениту цељ збора свога, из чега се закључује, да ће ова задруга лепо напредовати.

Правила, записник и молба је послата на потврду, те су чланице заказале, да ће сео Ђурђеву-дне састати на првој својој скупштини, на, којој ће се сестрински посаветовати о свачему ономе, што им предстоји, као будућим добротворкама и узор-женама у Чуругу.

Усхићена од веље радости, јављам целом српском женском свету, да где нема, нека. оснивају задруге, јер данас је наступило време, да се скупљамо у друштва, где ћемо се посаветовати и поразговорити искрено и топло о нашим приликама и неприликама.

Да се може, када се хоће, ево јаснога доказа код наб.

Једна одушевљена задругарица.

СЕНЕКА,

10.

Кад би лака птица био, Из јата би отшо свога И гњездо би своје свио Испод крова дома твога. И слатке би пјесме вио Сваког дана убогога,

Кад би лака птица био, На прозору дома твога. Нити би се оселио,

Па ма свисно с леда љута, Када стегне зима крута: На твом крову скакућући, Ја би умро пјевајући, Кад би лака птица био!

___________--»>--– >——

|

Драгољуб.

11.

_У црквици срца мога Рајска љубав молбе збори, За пјесмом се пјесма ори У црквици срца мога.

У црквици ерца мога, Огањ само евети гори, Нит' он може да догори У црквици срца мога.

У црквици срца мога Све ј светињом запојено, Све ј' љубављу озарено. У црквици срца мога, Вјекове ће вјековати,

Твој лик вјечно ту ће стати!