Ženski svet

110.

Евицом, чланицом Добротворне Задруге Српкиња, Новосаткиња, нашим јавним просветним и хуманим целима. Бог да му душу прости!

« Пеко Павловић. | На Цетињу је испустио 11. маја о. г. своју јуначку душу познати војвода црногорски Меко Павловић. Што се Црна Гора и Србија проширила, што се велик део српског народа ослободио турских окова, има много да се захвали овом јунаку, који је кроз пуно по века као ајдук и као црногорски војвода, крчио пута тој слободи. Слава му и вечан спомен !

+ Јереј Младен Борђошки, катихета и одличан

професор српеких учитељских школа у Сомбору,

преминуо је 18. (81.) маја о. г. у 63. г. живота свога оставив за собом ојађену супругу и многу красну дечицу и унучад. Школа и ученици

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 1-

жале свога доброг учитеља, а колеге свога, искреног пријатеља. Бог да му душу прости!

+ Вукосава Вуканова. Једна од најсавеснијих и најодличнијих народних учитељица беше Вукосава Вуканова, учитељица У. и У[. разр. оен. народне школе у Новом Саду, и така одлична снага отишла је 28. маја о. г. после дугеи тешке болести у својој 31. години живота Богу на истину. Беше тихе и благе нарави, рођена за учитељицу. Вишу девој. и учитељску школу евршила је с врле добрим и одличним успехом, Дика и понос ојађеној породици и учитељској колегији. Нека је Бог прими у рајске насладе !

+ Никола Ђ. Бесаровић, рачунарски оФицијал из Сарајева, врло честит и карактеран човек и врени члан угледне породице Бесаровића, пре-

"минуо је 5. (18.) маја о. г. у 39. години живота,

Лака му била црна земља !

МАЈЦИ!

Мајко моја, мила мајко,

осамљена ти си тамо,

а ја овде у туђини

вечно, вечно жудим само. Гуња, 84./2. 1908.

Ох како бих жељно теби ја на нежно крило пао; на мајчиним твојим грудма не били се огрејао. Лазар Пешић Јованов.

“ 40 БЕЛЕШКЕ. <

ПО 0: 24 еони а о 6

ПРОСВЕТА

Школв за домаћице. Градско поглаварство у Будимпешти решило је, да оснује у овом месту овам школа за спремање добрих домаћица. Обучавање ће трајати од 11 пре подне до 2 сата после подне (јер тамо трају сва звања од 8 сати пре подне до 2 сата после подне), а учиће се кување, чишћење, одрањивање и васпитавање мале деце, ручни рад за домаћу потребу, где спада и крпљење. Затим читање и писање. За кување доносиће ученице потребни материјал, који ће одмах тамо и потрошити.

. Течајеви за учитељско образовање. Већ од неколико година држе се у Немачкој у Јени на свеучилишту о школеким фФеријама течајеви за даље образовање учитеља са осн. нар. школа. Такав течај заказан је и ове године од 3—15. августа по нов, к. Међу осталим предметима биће разговор и о женском питању и васпитању девојака. Проспект шаље евеучилишни еекретаријат у Јени (баксепатаззе 2.)

Нов проналазак за школе. Вел.-кикиндски срџш. нар. учитељ Ђока Кнежевић, изумео је нову рачунаљку за школе, коју је кр. уг. министарство просвете и цркв. дела усвојило као сходно учило за 1. и П. р. осн. нар. школе и препоручило оп: штинама да набаве. Честитамо нашем младом учитељу !

Угарска. К. уг. министар просвете и црквених дела издао је скорим наредбу, по којој се забрањује деци испод 15 година да посећују крчме и јавне забаве.

Мара Максимовићева, ћерка учитеља молског Нике Максимовића, оспособљена је из математике и природних наука на „Јелисаветином“ женском заводу у Бпешти за наставницу у грађанским и вишим девојачким школама. Мара је била врло добра ученица новосадске српске више девојачке школе и ми се радујемо том успеху њеном и честитамо !

Александар Ћосић, гимназиста П. р. у Сегедину, син тамошњег учитеља и нашег сарадника Јован Ђ. Ћосића, положио је овогодишњи