Ženski svet

испит с. одликом из евију предмета и као први међу првима одликован је од испитне комисије с динломом признања и два златна одличија. Кивео !

Даница Илијћева из Осека, оспособљена је на бечком „Педагогијуму“ за наставницу виших школа из историје и језика.

На женском лицеју у Загребу положиле су ове године с одликом испит зрелости ове Српкиње: Ирена Бошковићева, Драгиња Медићева и Мара Турићева, ; е врло добрим успехом: Катица Шекова.

Девојачки интернат у Загребу може примити „ове године у евом заводу 30 питомица. Зготовио је правилник за примање и разашиље свима родитељима бесилатно, који га буду тражили и захтевали. у

Српски учитељски конвикт у Н. Саду пма у

жепском одељењу 10 упражњених места, а у мушком 5. Који би родитељи и чланови тог конвикта желили добити једно од тих места нека, се пријаве управи тог завода до 20. августа по нов. кал. Школа за сељачке девојке. Близу вароши Граца, у Штајерској, постоји у месту Андрицу, зимска пољопривредна школа. На тој школи држаће се од 15. априла до 15. јуна о. г. предавања за сељачке девојке из кућарства, пољопривреде и књиговодства Остало време дана, проводиће девојке у башти, кујни и дворишту у практичном послу.

Из кућарства ће се говорити о овом: 1. Какав треба да буде стан; 2. о чистоћи у кућарству; 3. осветљење и грејање стана; 4. како се чувају

о. 7ТГ.

животне намирнице: 5. како се саламури и суши

месо; како се кисели купус; како се укувава, воће и како се чувају јаја за зиму; 6. како се готови једноставни севакидањи ручак; а како у _ свечаним приликама. Ту спада кување, пециво · меса и хлеба, разни колачи и т. д.; “. О оделу и чистоћи тела; 8. Прање рубља, глачање и чишћење рубља од мрља; 9. Неговање болесника, и прва помоћ у елучају несреће.

Из пољопривреде ће се предавати: 1. очистоћи у дворишту, штали и амбару. 2. Хранидба и нега стоке. 3. Како се прави Фини путер (масло) и сир. 4. Радови у башти. 5. Узгој живине. Учиће се и како се воде књиге у домазлуку.

Све, што им се буде предавало, радиће и практично, а поред тога ће се учити шити и крпити рубље руком и машином, плести чарапе и израђивати женско одело.

КЕНСКИ СВЕТ.

ЦЕ.

пољопривредне школе. Плаћаће се за обекрбу 36 К месечно од сваке девојчице, а узимаће се девојке, које су навршиле 14 година, а родом ву из оног округа (котара.)

Мето тако држаће се на зимњој ческој пољопривредној школи у Хоржовицама, почев од 15. марта о. г. тромесечни течај за сељачке девојке,

Ову је ствар прибележио „Привредник“ у свом 6. броју од ове године, а ево је и ми доносимо, да и нат свет види, како се други напреднији народи брину за, свој сељачки сталеж, јер су уверени, да само тамо може бити среће, задовољства и напретка у породици, где је човек подузетан, вредан и штедљив, а жена чуварна, и умешна Где се то двоје нађу на том путу, ту је кућа пуна смока, ту је чељад сита, здрава и весела, а где је тога, ту је и задовољство, мир и сваки напредак. На том путу треба и ми Срби да почнемо радити. Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња смишља план, како ће да створи таку школицу за наше девојке из ратарских и отменијих кругова. Кад буду еве

спремиле, изнеће се на углед и другим задругама.

ЗДРАВЉЕ.

Против кијавице. Кијавица се најбоље лечи млаком водом, кад се ова ушмркава. Препоручује се и дубоко и често дисање. на свежем ваздуху; али тај ваздух треба да је влажан, а не сув. да то у собама, где се обитава ваља ставити на пећи (Фуруне) суд с водом, да се у соби одржи влага.

Ужежени маслац (путер) може се поправити овако: Путер се метне најпре у врелу воду да се у њој разиђе. Кад се охлади и сталожи, извади се, па се метне у воду, у којој има на литру воде један грам соде. После тога се добро испере водом, у којој има нешто сирћета. Сода истера из маслаца ону киселину, а сирће опет соду, ако је случајно остала у маслацу. Кад се очишћен путер још прогњечи са млеком, добије сасвим свеж и пријатан укус.

Кад се човек опече најбоље је опечени део "тела метнути у слану воду. Болови ће се одмах умањити и лакше ће опеклина зарасти, ако се не може опеклина загњурити у воду, треба намочити крпу у сланој води, па привити на опечено место.

Натечене руке. Руке натекну код домаћица

Школом управља управитељева супруга те, услед тога, што су час мокре, час суве, часу