Ženski svet

46 ЖЕНСКИ СВЕТ. | 4

26 5 од ес о со 40 6 оде

=> ГЛАСНИК. <

6 ЕФ УВ мете

· Св.-савска прослава. Сваке године све се више и одушевљеније слави наш народни просветитељ и првосвештеник, св. Сава. Школе и просветни заводи надмећу се, ко ће свечаније и оданије прославити тог првог ерпског учитеља. Данашњим даном, валда и нема српске православне школе, која се тога дана не окити мирисом светитељске успомене. И то не чине само школе у Аустро-Угарској Монархији, него и све школе по Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и сад већ и оне у Старој Србији и Македонији. То је видљив знак наше љубави према просвети а у томе је и израз нашег духовног јединства, Тога дана избије јасно, да смо стабло, једна крв и ако нас деле горе и реке закони и

уредбе.

Забаве. Добротшворна Задруга Српкиња Новосашкиња, приређује на Сретеније 0. г. концерат с игранком, уз пријатељеко суделовање: г-ђе М. Бињичке, г-ђице Јелене ЈПоповићеве и београдског Гудачког Квартета. Како се зна, да су у Срба данас ово најодабраније музичке снаге, то се надамо, да ће и посета бити обилна. Задруга је решила, да већ од овог пута напусти довадањи обичај, да одборкиње одлазе лично из куће у кућу да позивају грађанство на своје забаве. Времена нас упућују, а прилике наређују, да тај начин позивања ваља напустити, јер је досадан и теретан за грађанство. Стога ће се позиви за ову забаву разнети поштом и послугом. Ако би ипак поред све пажње неко изостао и не би био позван, нека сматра овај јаван позив, да се и њега и сваког страног тиче и нека, изволи доћи на ову лепу забаву. Ако би когод био вољан да овом приликом приложи што преко улазнице своје умођава се, да то упути којој одборкињи или начелници г-ђи Јулки Радовановићки, или нека преда свој прилог тога вечера на кави. Задруга ће, с обзиром на своју добротворну цел, таке прилоге с највећом благодарноћу примити. Програм је овакав :1) 4. РПрогга: квартет, (ор. 96): а) АПесто, та поп (горрго; 6) Зато; в) Етпаје — изводи Гудачки квартет. 2. С. Ветеске, Пет Кођоја (Несташко) МоХборзћ, бећја ћед (Песма што успављује) Сти. Бињички: а) Зејнати (Кад ја виђех очи твоје) 6) Спава мома — пева г-ђа М. Бињички.3. а) Стад: Гупасће 5ске (лирски комади): 1. Саде, 2.

Непитећ 3. зрмпајапх. 6) Мозовзке: ЕппсеПез. — Овира на гласовиру г-ђица Јелена ЈЛоповићева,. 4) Уећитатп : Кловински квинтет (ор. 44) а) АПесто БтШате 6) 11. Модо Ф'папа Матеја в) Зећег2о г) АЏерто та поп (гторрто — свирају: г-ђица Јел Шоповићева и Гудачки квартет.

Поред ове забаве. добили смо вести, да су приредили забаву : Земункиње, други дан Божића, Витпковкиње , Џанчевкиње, све у корист својих благајна.

Верени. Г. Стеван Секулић свршени богослов из Срп.-Итебеја, верио се е г-ђицом Маријом П'атаровићевом Ћерком г. Богољуба Татаровића, чеетитог бележника из Срп. Св. Петра.

Г-ђица Милица Савковићева, ћерка 'умировљеног професора срп. вел. гимназије из Новог Сада, верила се е г. Љубомиром Симићем, помоћним професором рељевске богословије у Босни. Венчање ће се обавити 5. (18.) Фебруара о. г. Сретно им било !

Марко Ж. Димитријевић, трговац из Гор. Милановца, наш вредни скупљач претплате, верио се ве т-ђицом Даринком Јов. В. Богдановића сестром писара окружвог начелства. Сретно им било !

Венчани. На појутарје св. Јована о. г. венчала се наша млогогодишња савесна скупљачица, претплате, т-ђица Јелена „'ивковићева, учитељица ковинска (на Тамишу) са г. Жив. Радићем, управитељем војене болнице у Дол. Тузли. Честитамо !

Јавност српских учитвљских школа. Навршило се 30 година, како је наш овострани народ отворио две ерпске учитељске школе: у Гор. Карловцу п Пакрацу. (Ова последња је неко време била и затворена.) И сад, једва после 30 година, смиловала се земаљека влада у Загребу, да даде овим двема учитељеским школама право јавности. Приправници, који су ове тпколе довршивали, морали су, ако су хтели добити места на којој државној јавној школи, полагати поново испит пред државним изасланством. Сад ће то де престане и испити на овим школама, важиће као да су на државним школама положени. Хвала Богу! "

Нова женска школа. Почетком ове школске 1908. — 4. г. (21. септембра) отворила се у Котору свечаним начином нова српска женска школа.

Професор А Петровић-Његош, држао је том при-