Ženski svet

да сваки дан патос риба и друге сличне служитељске послове обавља. — Колико се убија због тога углед васпитачице пред децом и елужитељима! Деца још не зпају да није срамота радити. Госпођицу виде да ради послове служитељске, па је потом и нехотице убрајају у слуге. Из искуства могу рећи, да где васпитачица поменуте послове обавља, тамо се и служитељи, према њој дружевно показују.

Умесно би било да се напред обележе домаћи послови васнитачице. Овим никако нећу да кажем то, да васпитачице после свог свршеног повсла са скрштеним рукама гледе како породични чланови вредно раде. Напротив! Из увиђења, од своје воље нека помогне, нарочито при ванредним приликама, које ће јој временом и случајни груб повао само — на похвалу служити! Али би умесно било, кад би се дипломиране забавиље и учитељице чврето придржавале оних правила, да у слободним часовима врше само оне међусобно уговорене послове а других грубих послова да се лаћају само из љубави и изузетно.

Често пута можемо рећи, много пута отештавају положај васпитачица и опи, који набављају места, такозвани посредници. Ови људи, имају пред очима само своју

82. ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 2.

заслугу, те често и не зпају е да ли је препоручена васпитачица способна за то место или није; а мало и бране за то. Можда у некојим елучајевима намерпо шаљу дотичним кућама личност, која није за опо место.

С радошћу смо примили к знању, кад смо дознали, да ће се отворити завод, који ће се бринути да на добра места смешта, домаће васпитачице, где пеће бити у првој линији новац већ корист васпитања у питању.

Даље, велика ће благодет бити за ову цел и пожурена ствар у погледу пензије, ако се постигне. Хвала пријатељима васцитања, који су ово покренули и, пе штедећи умора, труде се, да то п спроведу. Васпитачице заиста заслужују то очинско старање. Јер ако су поједине за време свога службовања и биле у бољим околностима, према маленој плати боме никако нису могле за старост или друге непогоде ништа уштедити. Највише њих су и тако у не повољним приликама провеле трновит позив, па бар у старости да им буде живот миран, и од материјалних брига лишен.

Турија, 1. нов. 1903.

Написала: М. М. рођ. 6.

––—-__ 4 1.

ПРОЉЕТНИ ЗВУЦИ

— Драгољуб, Книн. —

16. Ти си анђ'о Вјечитога, Ти нлам свети, што ме грије, Ти си цвјетак, из ког пије Душа пића надземнога,

Ти си звјезда, с неба мога, Што нада мном вјечно бдије, Ти си благо најсветије,

Ти си украс свјета тога

Ти си врело сласти рајске, Ти си зрачак сунца јасна, Ти зорина свјетлост красна.

Ти си мирис ноћи мајске, О љубави кад се поје, Ти си алем душе моје !

КЕ.

У ноћној тишини Пламом звјездавијем небо гори када, Зв'јездам на висини, Дивећ' се, свој поглед ко не шаље тада 2 Ал кад сунце сине, свег чара нестане, Јер јачим и љепшим оно пламом плане И небом завлада, Па се само њему диви душа млада!

- Рука лјепе моме

Пружи ли ти кпту цвјећа прољетнога,

Не знаш, прије коме Мирисо би њедра измеђ цвјећа тога... Јјеп је крин, а жјепш је и споменак плави, Ат спазиш ли ружу, ружа те избави

Из забуне цјеле: К' њојзи одмах шириш руке своје бјеле!