Ženski svet

Бр. 1.

Ово је песнички састав нашег сарадника, који су ученици овдашње ерп. вел. гимназије приказали о ев. савској беседи 1908. г,, а који описује у песми наше народне обичајео Иван-дану, божићу, крсном имену, материцама, и т, д. Валда би још боље рекли, кад би казали, да је ова књижица описала Србина и Српкињу на домуу оном узвишеном лепом позиву у породици, где се тражи братски заједнички рад, који нас води срећи и напретку.

Г. Живојновић, као наш сарадник, познат је нашим читаоцима, те и ова књижица идеу ред његових многих умотвора. Књижица је врло згодна за поклоне одраснијој школској деци.

Изашле су из штампе три нове књижице за, децу, под именом: Да читамо. Књига А. удешена је за мање, књига Б. за одраслије ђаке, а књига, В. намењена је чисто сеоским ђацима. Свака књижица чини засебну целину, а цена је свакој 50 п. дин. или 25 новчића. У место сваког даљег описивања сматрам за потребно да напоменем, да је грађа поцрпљена из великог броја најбољих наших књига и листова. Да би сеова нова збирка, одабраних песмица, декламација поучних и научних чланака и дечјих позоришних игара, што боље распрострла, издавач ће дати скупљачима, сваку пету књигу бесплатно, да би и они могли овом књижицом обдарити по које сиромашно ђаче. Колико ће деца, за које су ове књижице спремљене, имати радости, кад их буду читала, и колико ће њихови васпитачи имати од тога користи у свом васпитачком послу, то остављам да, се на делу уверимо. Претплату за поједине од ових књижица, или за све три, ваља слати издавачкој књижари В. Валожића — Београд, или Арсе Пајевића Нови Сад, која ће књиге слати екупљачима о своме трошку. 1. маја 1904. Београд В. С. Јовановић, учитељ.

Учитељски календар за год 1905 Сва српска егручна и литерарна штампа дочекала је „Учитељски календар“ за 1904. год. веома повољно. Исто тако и српско учитељство из свију српских крајева пригрлило је својски ову своју нову књигу. То све сведочи, да се са календаром ударило правим путем, и да је овакав ка. лендар од потребе нашем учитељству. Из тог осведочења уредништво и наклада календара решили ву, да издавање његово продуже, те овим извештавају српско учитељство и друге заинте-

ресоване школске раднике и пријатеље српске_

ЖЕНСКИ СВЕТ.

161.

просвете, да се штампа „Учитељски календар“ за год. 1905. који ће изаћи око половине октобра о. г. Календар ће донети ликове наших одабраних пед. писаца, 4 и чланке из пера наших одличних педагошких радова. Оволико за сад. У своје време објавиће уредништво опширнији садржај самог календара.

У спомен дру Теодору Мандићу. Нови Сад штампарија српске књижаре Браће М. Поповића 1904. Под тим насловом изишла је књижица, са ликом пок. дра Теодора Мандића, у којој су приказана три говора, што су над гробом и у књижевном одељењу „Матице Српске“ изговорили Њег. високопреосвеш. г. епископ бачки Митро фан Шевић, професор Јован „Кивојновић и члан књижевног одељења др. Стеван Павловић. Књига, нема цене и разаслала се само пријатељима и поштоваоцима покојниковим.

РАЗНО. Азбука вере.

Мојој ученици у споменицу. Драга моја ученице!

Редак је човек на овоме свету да дозна истину, али ти сви срећна, јер ја дознавши ју и теби је ево саопштавам.

Разговарајући се са једним одличним господином Србином, који од много година студира свето писмо, — дознадох истину.

Када Господ Бог створи човека, створи му тело од земље, и удуну му од бесмртности своје бесмртну душу.

0, ти човече, који имаш бесмртну душу, душу твоју не може нико да уништи. О, човече који год ви се родио на земљи, знај да си рођен да пребиваш бесконачно. Смрт не може бесмртну ти душу уништити, јер ће доћи време када ћељуди тражити смрт али смрти неће више

бити !.... Па ако ћеш тако све до Бога, ни Бог не може да уништи бесмртни дах своје бесмртности !... Како је страшан глас истине, али да

је истинит, доказ је пакао! О, грешниче, грехом ожесточен, кад већ не може Творац да уништи вечито трајање твоје грешне душе, то је онда пронађено место, где му бар не ћеш моћи досађивати !... То је место пакао и ад, и у њему муке, али опет бесконачне — вечно трајне ! Је ли да су страшне и силне ове речи, па отпиши ми скоро, какав је утисак учинио на тебе овај глас истине !.,..

1. Бечеј. Хришћанка.