Ženski svet

#

170. ЖЕНСКИ СВЕТ. __ | Ве. 8.

ЈОШ НЕШТО 0 сРВОСКОМ ПРАВОСЛАВНОМ ДЕВОЈАЧКОМ ВАСНИТАВИШТУ У БУДИМНЕТИ. |

Из нашег последњег чланка, у “. броју овог листа, којим смо пропратили програм горњег завода, поникле су код меродав них личности нашег новог женског друштва „Св. Мајке Анђелије“, у Будимпешти, сумње, да смо у том чланку наперили своју критичну страну па личности, што етоје на челу те угледне задруге и на оне, који су ту лепу мисао засновали, да се у престоници Угарске оснује један српски виши васпитни и просветни завод за наше Српкињице из отменијих породица. Нама је врло жао, што се из наших родољубивих редова така сумња засновала, па ћемо да објаснимо у нечем наше речи.

Као што се зна, ми Срби и Српкиње с ове стране немамо својих средишта, где би се могле претресати наше народне и културне ствари што су од значаја, немамо свога савеза женских задруга, кога смо тражили, где би се у договору покретале оваке мисли, што дубоко“ за"одиру у живот нашег народног и про. светног живота, као што је подизање вишег просветног и васпитаног завода за наше кћери из отменијих кругова, и ми смо принуђени, да се у таким приликама, послужимо нашим јавним листовима, а како

__је наш лист примљен за орган свих ово-

страних Добротворних Задруга Српкиња, то смо дужни били, да и на његова уста проговоримо и своје мисли изнесемо у тако _важној ствари. И ми смо, колико се види из тог чланка, говорили само о ствари, а нисмо нигде ни једном речи додирнули чију личност, нити се из оног може судити, да смо зловољно и недостојно пропратили тежње, које се у истакнутом програму износе као задатак поменутог завода. Нисмо ми против завода устали и против те мисли, која се намерава остварити у њему, него смо против начана пи Форме, како се мисли извести истакнути задатак. Из данашњег листа под „Просветом“

видиће та славна задруга, да исти такав завод подиже и земаљска просветна задруга у Будимпешти за своје кћери из отменијих кругова; али на сасвим другој основи; баш опако, као што смо и ми предлагали.

Нисмо ми дакле против завода, пего против Форме и основе. Ми смо евојпм чланком само хтели да свратимо пажњу меродавних личности код те задруте на недостатке програма п молили емо, па и сад молимо, да се попуни и исправи оно, што је случајно, а верујемо у доброј намери и саме задруге и меродавних, пропуштено те да се тим заводом дође у склад оно што је у њему добро и лепо са оним што је кориспо и пробитачно за отиите народне интересе.

Добра воља, племенита намера те наше угледне задруге, која се огледа у овом племенитом делу, даје нам наде, да ће наше речи из овог и прошлог броја, што о том говоре, ехватити. да су потекле из чисте

„и родољубиве побуде п да ће из њих радо примити оно, што јој се чини, да је добро

и полезно по саму ствар. Ми отворено исповедамо, да високо ценимо и поштујемо особе, које етоје на челу те задруге, што смо у 5. броју нашег листа од ове године и признали и особито ценимо начеоницу, госпођу Олгу Јовановићку, чије врлине и лично познајемо, те поново молимо пи њуи цело друштво, да наше мисли о том заводу узме и примикао израз чисте и родољубиве намере.

У то име молимо иоетале овостране задруге и лица, која симпатишу тежњи те своје

"задруге, да им поклоне поверење и да их

потпомаже у истакнутом задатку, а ми смо уверени, да ће родољубље и пожртвовање оних лица, што стоје на челу тог покрета у брзо исправити недостатке, који се појавили код овог новог завода, и као што рекосмо нове тековине народне.

= и» 4 | > чи е————————-=—=_