Ženski svet
до ттрарте:
212. ЖЕНСКИ СВЕТ. "Бе 9.
ЗАШТО г
Кад су груди пуне нада |
Да будућност срећом сјаји,
Зашто онда из тих често -
Лете тешки уздисаји 2 |
Кад ми душа поглед упре
У лик твој што машта, створи, дашто ми се, лијућ сузе Око никад не замори2
Иг на крили жеље страсне Кад с у твоје винем краје, Зашто тада срце моје Броји тешке откуцаје 2
дар и уздах или суза Могу бити излив среће; Иг их други, јачи нагон : Олуј страсне душе креће 2
Ах не! Само стрепња, то је
Што је уздах, суза слива: Да ти душа можда друге.., Друге жеље, наде скрива....
_ Крушевац.
= ти
2.068 68 04: 95
Каја.
о Ола И ОН
> БЕЛЕШКЕ. 526
О О зар а Поље о у о
ЗА ДОМАЋИЦЕ. Како се растерују мрави. Има више начина којим се растерују мрави. Неке домаћице метну сунђер напуњен шећером тамо, где се појаве
ти немили гости; а зна се, да мрави радо иду
на шећер. Домаћица узме сунђер с мравима и замочи га у врелу воду. Кад понови тако неколико пута потаманиће еве мраве. Друге дома-
_ћице метну тамо, где се мрави купе, пелена или
друго биље, што има јаки задај и мрави се сами разиђу, јер не могу да поднесу јак мирис. Неки чак мећу тамо и плеснив лимун, од ког се такође мрави разбегавају.
__ Против мува. Наступило је доба, кад су муве досадне и опасне по људе и стоку, се. тога препоручујемо, да се од тога бране људи, особито тамо, где највише досађују у кухињи и шталама, а то ће најбоље учинити, ако у креч, којим крече кујну и шталу, помешају у води растворене беле стипсе. То није скупо, а има је у свакој трговини. Муве, кад падну на такав зид, угину за кратко време, а за људе није опасно.
__ Разни живеж и храна како се чува. Кришке сира завију се у ланене крпе, намочене сланом водом, пивом или белим вином. Маело топљени путер — завеже се шупљикавим папиром, да зрак може до њега; ако могу мишеви до њега да дођу, ваља га покрити кончаном марамом или решетом. Млеко у подруму и то управо на поду треба да стоји; да се боље скоруп вата, не треба га покривати. Да млеко и до сутра
остане Фришко и укусно, ваља га код кувања непрестано лагано мешати; кад се тако скувало, треба га још увек даље мешати и при тому ладној води ладити. Кад се тако ради, онда се на млеку не ухвати кожица и сутра дан још је сасвим Фришко, Поврће у подруму треба да лежи на папиру раетрто, или на песку. Лук да не проклија, ваља га само мало на диму окадити. Брашно не сме стајати у врећама у тамним буџацима, већ на мрачну месту у амбару, у отворену сандуку, и још сваке недеље треба да се промеша и преврне. И кад га извадиш за ку вање, најпре га мало претреси и прозрачи, да не буде пециво рђаво и тешко пробављиво. Јаја се не ему прати, а да буду чиста, ваља пазити. на гњезда да су чиста. Да се хљеб не осуши, замотај га у ланено платно, или га држи у брашненој врећи. Фино уље нарочито од маслине, доста је да се зачепи. Со држи у суву: ако се држи у подруму, сва ће се разићи. Воће мора да лежи разабрано на асури или папиру, најпре у комори, кад почне мраз, у подруму; двапут недељно ваља га прегледати и џробрати,. ~
КЊИЖЕВНОСТ.
Цртежи. 1. Владоје С. Југовић, млади књижевник, написао је већ више новела, приповедака, слика ит. д., које су расуте по разним листовима. Једна од тих прича, под насловом : „Љубав“ изашлајеу последњој свесци Летопива „Матице Српске Те своје приче рад је да изда пи-