Ženski svet

БР 9.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

210.

сац у засебну књигу, под насловом : „Цртежи“ и издао је 1 свеску са две приповетке: Љубав и Господин Начелник. Цело ће дело изнети 10—12 табака у Формату Матичина Летописа, а изаћи ће у свескама од 2—2'/, табака. Свака ће свеска бити засебна целина, а стаје 50 пот. са плаћеном поштарином. Књижари и растуривачи књига добивају 38 У, рабата, али они плаћају поштарину. Прва је свеска већ отшттампана, те се може добити у свим књижарама и код писца. Све пучке књижнице и ђаци, који поруче код писца дело, добивају 50%, попуета у роби. Вересије нема. Цело ће дело изаћи еамо онда ако се исплати бар штампа Писац станује у Новом Саду, ћурчијска улица бр. 18.

0 вероисповедним школама. Јов. 3. Медурић, туријски учитељ написао је у „Школском Одјеку“ о. г. расправу под горњим насловом и посветио своме сину Градимиру. Ту је расправу прештампао писац у засебној књижици без цене, тек за своје пријатеље, а изишла је у српској књижари и штампарији Браће М. Поповића. Људи, који се баве овим питањем имају у овој књижици довољно разлога за вероисповедну наставу о којима могу размишљати и нове разлоге купити,

Тртдесетогодшиње угодне ц неугодне успомене (1854—1884. г.) Пребележио Лука Јоцић. Нови Сад Штампарија деоничарског друштва „Ђраника“ 1904. г. Ни на овој књизи нема означене цене, те је и она, по свој прилици, само пријатељски дар пишчев.

У овој красно приказаној књизи износи писац своје угодне и неугодне доживљаје као војник и официр, а за тим као управитељ добара добротворке народне, пок. Марије Трандафил. У истој књизи приказан је у кратко животи рад ове добротворке и њеног супруга, пок. Јована Трандафила. Ови су доживљаји написани доста живо и привлаче пажњу читалаца, 0с0бито оних, који су и сами те догађаје проживели.

_ „Српска Домаја“, добила је новог уредника, Досад је био т. Вељко Лукић из Борова, а у броју 13. и 14 који је изишао последњих дана месеца августа о. г. примио је уредништво г. др. Жарко Миладиновић, адвокат у Руми. Зато ваља у будуће слати рукописе, који се односе на тај лист на новог уредника у Руму, а прет„илату ваља слати и даље у Брод на Сави на

"писарницу дра Николе Журђевића. Цена је листу

4 круне годишње за Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину, а за остале земље: 6 круна Лист излази сваког 1. и 16. дана у месецу.

Српека Омладина хоће да изда у српском преводу књигу: „Образовање воље“ Мила Гејоше и позива народ на претплату. Књига ће изнети око 20 штампаних табака, а цена ће јој бити 2 К 60 пот. Претплату треба слати Српској Манастирској Штампарији у Карловцима. Ова је књига памењена поглавито учећој се омладини, коју треба да упути књига, којим ће путем ходити као образована омладина. Скупљачи добијају 109, попуста, а књига ће се разашиљати само за готов новац.

Добротворна Задруга Сракиња Панчевачкиг желећи да подмири осетну потребу у васпитању Сриског женског подмлашка, отворила је:

„РАДЕНИЧКУ ШКОЛУ.“

У тој школи су два оделења: 1) оделење за рубље, вез и друге женске послове, 2.) оделење за хаљине.

Изучава се за три године овако:

|. Године.

Разноврсни обични женски ручни радови, као плетење, промаљивање, прост вез, кукичање, мрежење, бележење. Обичан тав руком, вез, цртање бодова.

бели

|. Године. | 1.) оделење: рубље и вез, и то: кројење и шивење рубља, шивење на машини, цртање, разноврсни вез 7 2.) оделење: женске хаљине и то: узимање мере, цртање и кројење, шивење руком и на машини,

|. Године.

1.) оделење: рубље и вез и то: практичан рад, привикавање да саме узимају меру, пртају и кроје;

2.) оделење: хаљине и то: практичан рад, узимање мере, цртање, кројење.

Од предмета предаје се: а. наука хришћанска; 6.) Српски језик; в.) рачун; г. кућаретво. Ученице су: редовне и приватне: За редовне примају се оне девојчице, доброг здравља, владања и сиротног стања, које су свршиле вишу девојачку школу без обвезе да полазе часове пропмсанит предмешл, или П. разред више девојачке школе односно УП. разред основне школе, а пизу- |