Ženski svet

Бр, 12.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

211.

19 560. од горе не 4: 4 Од

=> ГЛАСНИК.

6 от одоре 6 мо бе

Верени и венчани. Г. Борђе Венечки, ц. икр. потпоручник у 96. пешадиском пуку, верио се с гђицом Вером Јовамовићевом, ћерком пок. дра Милутина Јовановића, бившег Физика вароши Земуна.

Г. Богдан Богдановић, указни чиновник у министарству Финанције у Београду, син г. Симе пл. Богдановић-Синише, ц. и кр.'пуковника у миру из Загреба, венчао се 8. новембра о. г. б гђицом Даром Борота, ћерком пречасног г. проте старобечејског г. Јована Бороте.

Гђица Даринка Калићева. вредна новосадска учитељица и наша сарадница, венчала се скорим с г. Пером Лелешом, трговцем и велепоседником из Глине. Честитамо !

Њег. Високопреосвештенетво г. Др. Георгије

_ Летић, епископ темитвареки, основао је под евојим именом фонд за потпомагање свештеничког и учитељског подмлашке ва 1000 крупа и одлучио је, да сваке године улаже у тај Фонд своје епископске приносе.

Др. Георгије Летић. Сриска женска добро· шворна задруга у Темишвару изабрала је у по-

_ следњој својој скушштинској седници високопреосвећенога господина дра Георгија Летића срп. прав. епископа темишвареког за свога покровитеља. Високи покровитељ изволео је примити ово чланство и даровао је изасланству те женске задруге, које га је о том избору известило, 150 Кна задругине сврхе. Живео !

Госпођа Савка Суботићка одликована је приликом своје 70. године избором за почасну чланицу поред сомборске још и од карловачке и осечке Добротворне Задруге Српкиња. Тада је добила преко 60 брзојавних и џисмених поздрава, са свију страна нашег Српства; али овај број није могао те све поздраве изнети, те смо оставили за идући број.

50 годишња прослава. Пријатељи нашег одличног приповедача и уредника „Бранкова Кола“. г. Маје Марковића- Адамова, професора карловачке вел. гимназије, дозвали су, да је исти навршио 3. (16.) новембра о.г. своју 50. годину · живота, а уједно и 30. годину свог књижевног рада и 10. годину свог уређивања „Бранкова Кола“, па су у евим нашим овостраним политичним листовима пропратили тај дан похвалним поздравима, којима се и ми придружујемо

и честитамо ту славу нашем брату и садругу Паји Марковићу с пуном жељом, да дочека и већих и више оваких слава. Живео !

Парастос пок. Антуну Фабрису. „Коло Срп-“ ских Сестара“, из особитог поштовања према заслугама пок. књижевника ерпског А. Фабриса, приредило му је 1. (14.) новембра о. гг. свечан шестонедељни парастос у београдској рим. кат. цркви. На парастосу је било много отменог света, и појало је српско београдско певачко друштво.

Забава. Доброшворна Задруга Сракиња. Новосаткиња приредила је у очи божићних поклада у суботу 13. (26.) нов. о. г. игранку, у корист своје благајне, која је била лепо посећена од отмене наше публике и донела је друштву 114:20 круна чисте добити, а млађем нашем свету лепе и угодне забаве.

Одевање сироте школ. деце. Добротворна Задруга Српкиња Новосашкиња набавила је ове јесени за сироту школску децу из осн. нар. школе: 34 пари ципела, 26 пари опанака, 54 пари чарапа, 39 капута, 21 чакширица, 81 зимску мараму, 112 метара пархета и издала је за то 591 круна и 54 пот. Осим тога набавила је за 200 круна дрва и поделила на 28 сиротих удовица.

Сомборкиње су свечаним начином прославиле своје друштвено свечарство на Ваведеније о. г. Присуствовале су корпоративно тог дана св. литургији. После св. литургије резан је свечарски колач и освећена је водица у великој дворани ерп. осн. нар. школа Иза тога је држао говор секретар друштвени, г. Ст С. Илкић. После подне у 5 часова био је састанак свију чланица с породицама у великој мађистратској дворани, где се сервирао теј.

Приједоркиње су такође прославиле своје задружно свечарство св. Ваведеније. После св, литургије резан је свечарски колач и примао је одбор честитања. У вече је била забава уз суделовање ерп. цркв. певачког друштва „Виле“, на којој је било говора, певања, представе и играња. Говорила је г-ђа Даринка Мисита : Како треба да васпитамо наше женекиње.

Нове Добротворне Задруге Српкиња. „Цариградски Гласник“ и „Српска Независност“, што излази у Оакланду у Америци, донели су наму својим последњим бројевима радосну вест, дасу