Ženski svet

982

у нов ћивот, украшен сребром, златом и кадивом који је ковчег спремила још у своје време _ књагиња. Персида, супруга срп. књаза Александра Карађорђевића, а мати садашњег краља Петра

Споменица за крунидбене свечаности. Српска влада одлучила је, да се изради нарочита „Споменица“, која би имала да обухвати свечане дане крађевог крунисања и миропомазања са кратким описом тих евију свечаности. „Споменица“ ће ова бити у облику једног већег албума са илустрацијама најважнијих момената, како са крунисања, тако и са миропомазања краљевог. А тако исто ће бити израђен и посебан албум крунисања.

Српска Круна је начињена од бронзе првог Карађорђевог топа. Она је позлаћена и украшена белим емаљем и камењем црвене и беле боје. Основни је део круне претен, широк три и по сантиметра, из којега иду четири лука. Претен је украшен белим емаљем и црвеним и плавим камењем. Лукове вежу с претеном двоглави бели орлови од белог емаља, а између тих орлова су краљевски кринови. израђени од емаља плаве боје. Лукови су ишарани плавим и црвеним камењем и белим емаљем. Одозго, где ве лукови укрштавају, стоји мала јабука истог облика као и Државни Шар, на врх које је кретић с украшеним емаљем. Круна је изнутра постављена црвеном свилом, а тешка је четири и по килограма.

Државни Шар је јабука, саливена од бронзе, па позлаћена. По средини је попреко омотана траком, широком један и по сантиметар, а украшена плавим, црвеним и белим емаљем. Из средине пречника иде полукруг, који је такође украшен емаљем, а из средине тога полукруга иде крестић такође од емаља.

Скиптар је од бронзе; он је позлаћени а свршава се кретићем и дуг је од прилике пола метра. Доле при дну, где се хвата руком, украшен је бисером црвене, плаве и беле боје, у дужини од 15 сантиметара; од тог бисера протежу се дуж леве стране изведене шаре народних боја. Круна, Шар и Скиптар јесу права уметничка дела, пуна укуса, а израђена су у Паризу. Од свег камења, којима су украшена, најскупоценији је велики прекрасни дијаманат, који је усађен у Скиптру,а узет је из почасне сабље, коју су Карађорђу даровали Руси.

Краљевска. Порфира је од тешке црвене свиле;

с поља, је обрубљена богатим хермелином. ПорФира је дугачка 2'8 метра, а широка 3 метра.

Руб поред хермелина извезен је златом у ширину

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Вр. 12.

од близу 30 сантиметара. Руб је састављен од двоглавих орлова и кринова, везених златом. Средина Порфире извезена је сребрним двоглавим орловима и хералдичким криновима. Сви везови су ремек дело везиљачке уметности. Хермелинска огрлица на МорФири је врло скупоцена и велика, а под грлом се закопчава позлаћеним копчама, на којима су у емаљу израђени бели двоглави орлови. Цела Порира је постављена изнутра тешком свилом беле боје. Тешка је 14 килограма, а. израђена је по нацрту проФесора Велике Школе Михаила Валтровића.

Крунска Повеља је израђена од пергамента; на њој је руком и тушом исписан цели текет, Испод текста су потписи председника Касације, председника Државног Савета и председника Народне Скупштине. Испод ових потписа долазе потпиви свију министара динашњег кабинета.

ЗА ДОМАЋИЦЕ. Средство противу мишева. Да би се мишеви из неке зграде могли што пре потаманити и у

-ништити, употребљава се ово средство: Узмеш

једно парче сланине, добро га иситниш, па онда додај мишомора жутог и белог, и све ово помешати са брашном кукурузним. Ову смешу добро посолити са ситно истуцаним шећером, метнути у тањир и однети близу рупе одакле мишеви изилазе, и мишеви кад почну ово јести сви ће поцркати.

Средство противу уништавања мољаца на кожама. Да би се кожа могла што више сачувати од наглог излечивања и упропашћивања од мољаца, употребљава се ово средство: Узме се. две кашике канФора и метне се у штиритус, томе се дода неколико љутих паприка које треба ситно исећи; пошто је све ово смешано и стакло добро затворено, онда се то стакло метне на врућу пећ или сунце да се канфор растопи, и кад се канфор буде растопио, ту смешу добро промешати, па тек онда кожу попрекати, па се не бој од мољаца.

КЊИЖЕВНОСТ.

За породицу и дом. Написао Мита Ђорђевић, Низ расправа, чланака и слика из домаће педагогије. — Нови Сад. Српска књижара и штампарија Браће М. Поповића 1904. Цена 1К201п

У нас је мало књига, које упућују родитеље, како треба да поступају са својом дечицом, да из њих створе ваљане и честите људе. А то је тако потребно као 1ито је потребан и „хлеб наш насушни“, Ту оскудицу у нашој књи-