Ženski svet

Бр. 12. жевности опазио је и г. Мита Ђорђевић, учитељ новосадске српске више девојачке шиоле, па се латио задатка, да у 24 чланка, слике и расправе напише путоказ, како треба родитељи са својом децом да поступају, да од њих изађу ваљании карактерни људи. И г. Ђорђевић извео је свој задатак врло добро и погодио пут и начин, како ће наши родитељи тај озбиљан позив лако прихватити. Он је евоју ствар обукао у прикладно приповедачко руво, које лако пријања за, дамке, те препоручујемо књигу не само родитељима него и одраслијим члановима нашег варода, да ју набаве и читају.

Изашла је ономадне из штампе књига: Српске Забаве, коју је написао и издао про. Јован ЗЖивојновић, а песме компоновао проф. Иси дор Бајић. Књига је та била објављена у нашем листу и пријавило се 121 претплатник. Књига је намењена онима, који су позвани да приређују забаве и могу се њоме врло добро послужити, јер су у њој песме и прикази удешени за декламовање и за певање, а ствари су све патриотеког и религиозног садржаја, те се могу згодно употребати за све крајеве нашег народа. Песма „Српкиња“, која у овом броју излази, извађена је из ове књиге, те се и по томе види, колико блага народног носи та књига. У књизи има 93 тачке текста и 924 композиције. Књига је изашла у врло укусном облику из нове српске штампарије деоничарског друштва „Браника“ и вреди 5 круна комад, јер су ноте скупе. (У претплати је било 4 кр.)

Ко жели набавити то дело, нека се обрати на писца и издавача: професора Јована Живојновића у Нов. Саду (Џјуздек-Нопоме). |

Српској музикалној публици“). У нас се доста и свира и пева само што у томе нема никакве сређености, па према томе ни цео тај посао не доноси никакве користи. Слабо се мисли на то, да је музици задатак, да естетски образује човека, да га привикне ономе, што је лепо, те да га тиме начини бољим, племенитијим.

Да би се у нас поставио неки ред у томе

послу, рад сам да — од нове године, покренем овде у Прагу — као средишту словенске уметности — Сриски Музички Лист. То хоће да буде

лист, који ће својим читаоцима у што интересантнијој Форми давати свестран, сређен обавеузици и о свему, што је лепо. Осврта-

#) Учтиво молим све српске листове у свима крајевима да — у корист публике — прештампају овај повив.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

283.

ће се наиме на остале гране уметности, у првом реду на Позориште, а потом и на сликарство и вајарство. Лист ће управо бити преглед словенске уметности, а на њему ће радити сарадници из свију словенских народа. Главну помоћ обећао ми је Душан Котур, проф. музике на карловачкој гимназији.

Лист ће у почетку, излазити једанпут месечно уз цену од 8 круна годишње; сваки број имаће штампане прилоге, који ће бити примери добре музике за свираче и певаче.

Држим, да евака интелигентна српска кућа,

„и сваки онај, који хоће да стече солидно образовање о ономе, што је лепо, ваља да прихвати овај лист, Да се лист покрене потребно је најмање 400 претплатника. Стога молим свакога, ко осећа потребу оваког листа, да ми се једном дописницом јави (уз навод тачне своје адресе), да му пошљем 1. број, у којем ће се опширније рећи, шта ће све и како ће бити.

Ово је безусловно потребно да свако учини, јер лист ћу покренути само тако, ако буде потпуно осигуран, иначе нећу ни да се упуштам у посао; лист који тавори, не вреди много,

У Злашном Прагу, 85. октобра 1904.

С поштовањем Петар Коњовић, музичар,

Уапоћгаду, Ргаг, Котепзкећо и. 26. П. Воћтеп.

НОВЕ МУЗИКАЛИЈЕ.

Српско Цвеће за млада срца |. венчић. За гласовир у две руке у лаком слогу сложио Исидор, Бајић. Цена: 80 нов. или динара 1.60 пара. Издање Томе Јовановића у Београду. У Угарској се добија у српској књижари Браће М. Поповића у Нов. Саду и у свима књижарама.

1. Магла пала, речи од М. Петровића.

П. Ђаволан. За гласовиру две руке компоновао Исидор Бајић. Цена: динара 1.60 пара (80 нов.) Издање Томе Јовановића у Београду. У Угарској се добија у српској књижари Браће М. Поповића у Нов. Саду и у свима књижарама.

РАЧУНСКИ ИЗВЕШТАЈ

о забави Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња држане у очи божићних поклада 18. (26.) новембра 1904. т.

1. Примање: од улазница . . Кр. 204. Од добровољних прилога: - Кр. 518. 2 Издавање. ~ - . Кр. 401:80

8. Чист прикод: . . . . Бр. 1:20