Ženski svet

210.

лосну појаву овако ваља растумачити, да је и опет скоро кроз једно столеће ношени мидер мишиће на леђи сасушивао, почевши код мајке или матере њене тако, да усљед наслеђивања унучином телу једва је нешто остало од нормалних мишића или боље речено једва је од њих по нешто на леђи остало, да се телесно стабло без помоћних средстава. може право одржати. Као да видим у ратоборном положају гојазне женске које веле : „Нама је баш неопходно нужно стезање да гојење спречи“. Јако се варају!... Јер по моме екромноме назору, код женских, које су наклоњене гојењу, баш је мидер узрок прекомерном гојењу.

Наиме, кад је струк стегнут, тада плуће не делује редовно, а усљед спречаваног дисања не доспева толико кисеоника у крв, тим мање, што се утегнуто тело нерадо креће, те се за то много седи на меким канапетима, у загушљивим собама, и како усљед слабе хране наступа слабо кружење крви, те оне у малепом броју присутне крвне куглице а са оно мало у организам при спелог оксигена, није кадро измешан материјал обрадити у тој мери, да се храна савршено раствори и своме задатку послужи, него се гомилају, слажу и у маст претварају. — Из овога се јасно види, какву улогу врши мидер у помагању за гојење.

Поеле свега, овог чудимо се, како могу мушки дозволити, кад већ женско, или због тежње да се допадне, или због сокачке сујете не може да се окане те грозне стеге која унаказује оно правилно и лепо тело, и које ју одводи од задатка који јој је природа одредила, да женско употребљује така средства, што му друга, тог доживотног сапутника његовог, чини ружним, слабим, у кретању неспретним и болесним бићем 2! Јер да мидер смета кретању, то ја као дипломирана гимнастичарка смем тврдити. — Где је код утегнуте женске оно витко и гипко тело, а струку лако кретање што женској даје баш највећу лепоту 2! Сагнути се баш не може, — те за то ако женска са своје невештине или, боже прости, намерно испусти лепезу илирубац мора мушко, тог створења господар, да јој буде слуга и да јој диже са земље испуштену лепезу или "рубац, јер по њеном крутом и укоченом струку остала би испуштена ствар на земљи. — Из ових жалосних чињеница излази и опет то: да мидер за то господари, што се мушкима допада привидно витак, крут, а у кретању спутан женски узраст; тезато се и не дижу противу њега. — Женско пак, осећајући своју слабост, а на

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бе. 12;

основу привлачних закона и опет мушкоме за вољу, кињи своје тело!.... Ох, та кад ће се женске у мојој милој домовини пробудити и на ту сретну мисао доћи да мидер забаце, а њему такозвану „КНејогт“-аљину претпоставе2! У осталом просвећеном свету, где женске стоје на висини свога узвишеног позива, почеше већ тој тежњи утирати пута. — Шпанска краљица, јула месеца, 1898. год., дала је своје дворкиње помоћу Рентгенових зрака, Фотографисати, и оне се, видевши штетан развој својих костију поплашише те их је краљица по том лако могла приволети да напусте мидере и заверише се као и сама краљица, да га никад више неће употребљавати. У Шведској држави слабо носе мидер, јер мудра Шветкиња неће гвозденим шипкама своје тело да богаљи. — Има томе две-три године, како је усљед налога саксонског владара наредио министар просвете девојкама, које у школу иду, да није слободно носити мидер, и данас иду у школу ваксонске питомице све од реда у лаким блузамаг То варварско срететво, што стеже и пресује, не познају лепотице на истоку, а источне лепотице су у сваком погледу прве на гласу.

Но, да пређемо и на други важан део оцена, на ципелу. Колико се тек дуго њен данашњи облик у моди држи, ма да је преблаги Бог и сваком одојчету дао ногу подједнаког облика! У ципеле онај шиљасти нос одржава се већ десетинама година у моди. — Стопала по створу свога спољашњег облика и по своме опредељењу ваља да почива на земљи, те по томе потребно је, да се и ципела, као и код мушких, удешава, на једну ногу. — Усљед високих потпетица (штикала) у женских ципела, пада цео терет тела на прете, па кад мора још дуго да стоји, онда је умор врло велик, а то је опет узрок многим женским невољама. У женске, која стојећи ради, врло је потребна. велика и широка стопала, јер само тако може одржати равнотежу свога тела; у природно-развијеној нози и стопала је шира. Према величини тела треба да је саразмерно развијена и нога, јер мала стопала тек није еететички лепа2! Рад чега је дакле боља мања ципела 2 Да подрањује сујету, и да задаје муке женској. .

Таке и заслужују да трпе муку, јер мрзе природу, а природа је увек лешша од вештине, А кад модерна АФродита збаци своју ципелу: Тад се тек са ужасом окрећемо од оних у ципелама привидно мајушним „пишкотама“, јер су им прети један изнад другог срасли, мали прст