Ženski svet

бода и самосталност, да је васпитавање деце и домаћа брига један несносан и прозајпчан посао, тиме вршимо грозан атентат на природу женскиња, а познато је, да се увређена природа немилосрдно свети и посљедице ужасне освете њезине љуто ће испаштати само друштво, које је тај атентат извршило ! Па ако икада а оно данас, када су нашем српском народу куцнули часови тешкога искушења, потребне су нама православним Србима добре матере, које ће у одојчета свога будити данас већ међу нама утрнулу искру побожности, које ће невинашца своја васпитавати у родољубљу, које ће чеда своја учити да поштују старије, да се клоне зла и чине добро. — Што је данас у нашем релитијозном и опште народном животу све пошло суноврат и низбрдицом, држим по мојем немеродавном мнењу, да је у многоме узрок и недостатак материнског, домаћег васпитања; јер су се на одличне положаје уздигла деца са улице, људи, који су се однеговали једино под хладним утецајем једнострано развијеног разума, без топла окриља и загрљаја- благородних мајки, узоритих хришћанака и родољубивих Српкиња. Али трегаоцу Бог даје мафове — вели српска народна пословица, те нас тиме храбри, да неће све пропасти, ако само за времена послу прионемо. Ви мајке још можете учинити, да све на боље пође. У ваших је рукама морална сила и моћ, која је несавладљива, када се на време и згодно употреби.

6. ЖЕНСКИ СВЕТ

ра +Е

Прегните и ви одличне и родољубиве Српкиње, које данас у кругу ове племените Добротворне Задруге славите заштитницу свог узвишеног и општекорисног рада — пресвету Богородицу; узмите Њу за узор, те васпитавајући свој подмладак и утирући сузе туђе спрочади, ако осетите да малаксавате, «ако осетите, да у вреви животној дете више по бури него по земљи, обратите поглед ваш на једну сјајну звезду: ако хоћете да утонете/ међу вадима, када вас искуситељ завара међу стене искушења, тражите ту звезду водиљу, погледајте у пречисту Дјеву Марију... У беди и невољи, у судбоносним тренуцима помишљајте на Њу, призивајте Богомајку... Ако за Њом сљедујете, нећете залутати, ако се Њојзи молите пе ћете пасти у искушење; ако вас она потпомаже не ћете пропасти, ако вас она штити не ћете се бојати, ако ли вас води не ћете се заморити. Јер Она је Дјева —- Богородица, идеал чистоте, узор

женствености, огледало узорите и пуне љубави мајке». И овим завршујем, те препоручујући себе

снисходљивој благонаклоности Вашој, поздрављам Вам данашњи свечаник п желим племенитој Добротворној Задрузи овој под окриљем пресвете Богородице, још много сретна и успешна рада у делу указивања хришћанске љубави и милосрђа ил ширењу српског родољубља !

"У Сомбору у очи Ваведенија 1904.

(6 с (2) ииии=—_____________

Милки Марковићки

ва успомену.

Када гледам љупко лице, Очи твоје пуне чара,

Када слушам глас ти звучни, Што ти рајске речи ствара;

Кад говориш нежно, жарко, Осећајем срца врела, —

Те изливе душе твоје, Описати кад бих хтела,

Кад бих хтела, не бих знала,

Јер и шта су речи моје,

Према звуку гласа твога,

Спрам лепоте душе твоје Нови Сад, 1. марта 1902. г.

Шта су речи, ове речи Што ти сада ево зборе» Кад не могу верну слику, Твоју слику да ти створе.

Љупку слику лика твога, Чари ока, слатка гласа, Шта су речи срца мога Према миљу оног" часа,

Кад те гледам, када слушам Анђелске ти гласе миле, Рајске гласе душе лепе,

Те чаробне твоје силе.

Јулка Р

јр —-

~

| а