Ženski svet

72:

Пошто се за неколико месеци растављамо од свог друга Авде Карабеговића — то, да би дали знак своје другарске љубави, и да би што јачу успомену оставили на свог друга Авду, решили смо, да издамо његове песме, које су штампане у разним српским часописима. |

Пошто је Авдо познат српској читалачкој публици са својим радовима, то се овим обраћамо на све његове пријатеље и пријатеље, српске књиге, да се заузму око скупљања претплате — те тиме омогуће ово издање.

Књига ће изаћи на пет штампаних табака на финој сатинираној хартији.

Свакој књизи цена је 1 динар или 1 круна. Претплату ваља слати на адресу: г. Љубомира Лукића, учит. матуранта — Алексинац, Србија.

Књига ће бити готова до 30. марта т. год.

Ко жели, да има ову књигу нек изволи до 10. марта послати новац или списак претплатника, за које зна да ће књигу купити.

Скупљачима се даје свака десета књига на дар; књижарима уобичајени рабат (25%).

Алексинац (Србија), 1. фебруара 1905. год.

Издавачки одбор.

СРПСКА ВЕЗИЉА

ИЛУСТРОВАНИ ЛИСТ за ручни рад, дотаћу потребу и забаву,

стао је био са 8-им бројем 1904. год. због техничких неприлика, и сад је штампан 9—10 број а уједно се 11. и 12. број штампа, а затим одмах редом за ову 1905. годину. Ко се сад још претплати добија 11. и

12. број бесплатно. Цена је на годину круна 5, за све друге земље кр. 6.

Адгеза: „Згрзка Мезија“ Мегзес2.

ПЕЋ сржи учитељима, УЧатељоКИМ 90оровима, МесНиМ школеким одборима, Певачким П ДиЛетантокИМ позоришним о дружинама И овима родитељима ртокИМ, Који су Оади сво] подмладак у оршоком ДУХУ Да вастају —

Препоручујем ова своја издања:

Ивањски венац на српски дом — српски народни обичаји у декламацијама и песмама, цена 30 пот.

ДИЛЕТАНТКЕ : |. Сретан пастир, мелодрама у два призора, позоришни приказ са певањем, цена 25 пот.

2. југ Богданов дом, мелодрама из јуначке српске старине, позоришни приказ са певањем, цена 50 пот.

3. Југовићи, мелодрама из јуначке српске старине, позоришни приказ са певањем, цена 25 пот.

Српске забаве |. (Српска учитељска песма. — Апотеоза П. П. Џ. Његоша. — Пред Рајићевим спомеником) — речи и композиције, цена 1 круна.

Српске забаве, зборник драматских приказа, декламација и песама — 28 комада на 134 стр. и 24 композиције на ХХХМ. стр., цена 5 круна.

За спомен стогодишњице од смрти Фридриха Шилера, одломци из »Валенштајна«, цена 60 пот.

(О радовима изнесеним у горњим издањима изрекла је наша јавна реч у »Бранкову Колу,« »Позоришту,« »Школском Одјеку« »Женском Свету,« »Срп-

ЖЕНСКИ СВЕТ

ском Сиону,« »Застави« »Бранику,« »Нашем Добу,« »Трговачким Новинама,« панчевачком »Грађанину« и другде махом повољан суд.

Од свега тога ево неколико редака:

»Школски Одјек« 1904. бр. 23. — вели о »Српским Забавама« ово: »Није нам задаћа да са песничке стране оцењујемо овај рад, него да истакнемо његову васпитну страну, која је заиста овде мал не у свакој песми истакнута живом мисли, меким звуком и са пуно утицаја на слушаоца и читаоца. — Писац јеи сам баш ту васпитну намеру имао пред очима, кад је писао поједини одломак. И тако су баш можда случајно прилике наше друштвене, изазвале саме та васпитна зрнца, која је писац нанизао сада све у један низ. Стога и имају баш јачу вредност, него да их је песник наједаред истресао читаоцу па ко чуо, ко не чуо. Јер суве предике и моралисања, силом натуривана, нико не воли да слуша, а овде је обратан случај, да је друштво само тражило, да му неко поднесе мало васпитног напитка који крепи. — Али је задаћа нас свију, кад се већ сви слажемо, да нам треба оваке поуке, оваког снажења, и кад прихваћамо ствар као добру, да јој и пута крчимо, те да и овој књизи израдимо што бржи и лакши пут, да у што широј размери обухвати свој васпитни рад. Томе ће много допринети, ако и учитељи буду набављали ову књигу бар за школске књижнице, а то им је сад лакше него до сад, јер овака ваљана књига у смислу »Школ. Уредбе« и недавне наредбе епарх. школског одбора н. пр. бачког, има права да се уврстиу школску књижницу. Многоме ће учитељу баш добро доћи, да ствари из ње употреби при школским свечаностима. А ту су му уједно и композиције, које је сложио музичар, који је већ показао укуса и вештине за то.« (г. Исидор Бајић).

Тако говори о тим пословима наша јавна реч.

А ја сам, да би изашао на сусрет исказаној жељи »Школског Одјека« да ове ствари »у што широј размери обухвате свој васпитни рад,« вољан сам ево да учиним све могуће олакшице за то.

Како је пошиљка уз поузеће скупа, препоручујем поручиваоцима, да пошаљу новац напред новчаном упутницом, па ћу им књиге о свом трошку слати у крстоплету.

Растуривачима даћу петину скупљене вредности било у књигама било у новцу.

Ко поручи: 5 књига добиће петину, 209, вредн. као рабат 10 књига » 309 » » » 20 књига » 409, » » »

5 о" о » » »

Кад се поруче књиге на пр. за испитни дар доброј деци, а за то су згодне, у већем броју добиће се дакле у пола цене.

Објављујући ово поштованом читалачком свету стојим на услузи —

У Новом Саду, 25. фебруара 1905. год.

30 и више књига »

Јован Живојновић, професор у српској великој гимназији —

Нови Сад (Џјутдек).

Штампарија деоничарског друштва »Браник«-а у Новом Саду.