Ženski svet

Бр. 4. до вад, а и стога, што се друштвено стање у све бољим приликама налази;

У очи Спасовдана давала је задруга венчић, што је задрузи много допринело п у моралном и у материјалном погледу.

а јесенас забаву е бираним програмом,

На концу напомињемо још, да је задруга „Орпеког учитељеког конвикта, „Српеког девојачког васпиталишта у Будимпешти,“

У Карловцима, 31. децембра 1904.

Милева удова Гојковић Ђорђе Ракић председница. перовођа.

уписана за члана, ~ « у Новом Саду и

Загреб.

Загребачка „Добротворна Задруга Српкиња одржала је прекјуче (80. јануара — 12. фебруара) своју ТХ. редовну главну скупштину. Скушлтину је отворила — заступајући председницу г-ђу Катинку баруницу Живковић, којој је смрт покоспла сина баш на дан одржања скупштине потпредседница задругина г-ђа Јелена Бран. Јоановић, поздравивши присутне задругарице Ддобродошлицом. Одмах за тим узео је реч тајник задругин. Сећа скупштину на тешки ударац, који је задругу задесио смрћу бивше задругине редовне чланице и благајкиње Јелене Ђ. Поповићеве, која је била душа задругина, коју је свом душом својом љубила, а п на емртном јој часу вавештала богат и красан дар од 5000 круна за, градњу Српеког Девојачког Интерната. Одавши јој хвалу и признање за њен пожртвован рад за све што је српско у опште, а посепце за Добротворну Задругу и Српски Девојачки Интернат, замолио је скушштину, да јој она ода хвалу и признање устајањем и ускликом: Олава јој и хвала!

По томе се прешло на читање Извештаја управног одбора о раду и стању задругином у год. 1904. Извештаја надзорног одбора о прегледању рада и реда у задрузи, те задругиних књига и рачуна. Скупштина је с пажњом саслушала оба извештаја, одобрила рад Управног Одбора у целости, п па предлог Надзорног Одбора, поделила му разрешницу.

Прорачун за г. 1905., који је Управни Одбор саставио и прочитао — такођер је усвојен. У Управни Одбор изабрана су следећа лица: за председницу — бароница Катинка Кивковић; за потпредседницу — Јелисавета Борота, за благајкињу Марија „Лађевић, а за тајника Лаза Хорват, чиновник Савеза Српских Земљ. Задруга, за тим Јелена" Бран. Јоановић (бивша вредна потпредседница задругина, која се те части ове године одрекла), Паулина Матијевић, Милица Ћук и Нада Н. Прица. У Надзорни Одбор су изабрана следећа лица: Адела Бреберина, Александра Огорелица п Петар Николић.

ЖЕНСКИ СВЕТ 91.

Прије свршетка екупштине предложила је г-ђица Милица 'ћукова, да скупштина изјави своје саучешће заслужној председници задругиној поводом тешког ударца, који ју је задесио емрћу премилог јој спна Богдана, кад се екупштина није могла одгодити, јер се за несретни случај дознало на дан одржања скупштине у последњи час — а и јер је понован сазив скупштине с много формалности, па и трошка, везан. Предлог је једнодушно примљен и опуномоћене су одмах чланице Управног Одбора: Јелена Бран. Јоановић, Паулина Матијевић. и Јелисавета Борота, да закључак екупштине особно саопште председници гђи Катинки бароници Живковић. Пошто су по том још изабрана три лица, која ће с потпредведницом и тајником оверовити запиеник, исцрпен је дневни ред са свим, те је скупштину потпредседница дигла, захваливши се присутним чланицама, што су се позиву на скупштину одазвале.

Примећујемо, да је скупштина била врло слабо посећена. Од 120—180 редовних члапица, једва их је толико дошло, да се скупштина могла одржати. Заиста није лепо, да се задругарице за то једно једино друштво своје ни толико не интересују, да бар једаред у години и на главну скупштину дођу.

Суботица.

Наша „добротворна задруга Српкиња“ држала је своју овогодишњу редовну екупштину у недељу 18./26. марта о.г. под председништвом своје подпредседнице Мице Ј. Радић; присутне су биле: Савета Леовић утемељачица, Мила Р. Арадска, Јулка Димитријевић, Кристина Димиттријевић, Марија Коњовић, Катица П. Крнајска, Маца П. Крнајска, Јерина Лазарева, Кристина Лепедали, Милка Лудајић, Даринка Манојловић, Јелена Недељковић, Марија Огњанова, Олга Огња- · нова, Милка Потовић, Анка Радосављевић, Анпца. Сакмајстер, Катица Сегединчева, Бела Стојковић, Катица пл. Суботић, Јелена Сувајџић, Јозефина па. Тесач п Марија Тешић редовне чланице, др. Јован Манојловић благајник, а бележио' је Богдан СОвирчевић тајник. Пошто је пепостављен довољан број чланица за донашање правоваљаних одлука отворена је седница и за оверење записника одређене су: Олга Огњанова, Марија Пешић п Даринка Манојловић. За тим је тајник прочитао извештај о раду задружном у години 1904: па извештаја дознајемо да је задруга у години 1904. имала две скупштинске седнице, у којима је решено 24 предмета и 8 одбореских седница, у којима је посвршаван 41 предмет. Из задруге иступише: Јулка Добројевић п Катица Драгић а умрла је Анка Карановић, а ступише у Задругу Јелена Сувајџић и Зденка Ненадовић, те је на крају 1904. године вадруга имала 06 редовних чланица. Од чланова прилагача умрло је троје а задрузи приступише 28, те је на крају год. било 112 члана, који плаћају