Ženski svet

Бр. 6.

се сви ти дарови и прилози не узимајући у рачун припадајући интерес до данас, онда се види, да је приложено око 180 хиљада круна за украс ове цркве. Нека је елава п хвала свима горњим приложницима!

Српска виша девојачка школа у Новом Саду приредила је на Цара Копетантипа и Јелену своју забаву с пгранком. М овом је приликом била та забава необично лепо посећена тако, да она велика дворница Заплеталова па пароброд ској станици није могла да прими све госте, него је скоро толико још било у башти поред дворнице, те ву слушали песме и свирку кроз отворене прозоре п врата. Деца су певала у три гласа четпр песме: Бетар, Анђео Ортски, Циганка, све Змајовине речи, којима је арију дао професор г. Мита Торђевић и осим тога певале су и Низ српских нар. песама, све уз пратњу гласовира од ученице П. разр. Милице „Ловановићеве. Поред тога било је две свирке на главовиру: „Продана Невеста од Ф. Сметане у четир руке, које су изводиле ученице: Олга Теодоровићева. пз ТУ. р. и Олга Давидовићева из 11. разр. а засебно је одевирала: Смесу срп. нар. песама од Велимира Сперњака, ученица ТУ. р. Одга Дудварска. МИ песме п свирке су све лепо и прецизно изведене и публика је многим таптањем и изазивањем наградила ове младе уметнице и њиховог учитеља М. Ђорђевића. На завршетку је приказан од те школске деце један дечијп приказ са живим сликама под насловом: Из туђине, у коме се осуђује настрано вавптање девојчица, које добијају у туђим заводима, а хвали п уздиже оно, што српска п православна виша школа даје, јер пх упознаје са српском прошлошћу и учи их бољој садашњости. Комад је опет написао п удесио г. М. Ђорђевић, професор, а деца су га лепо извела и публику у пуној мери задовољила. После тога је настала игранка, која се понајвише пзводила из српских игара п трајала до једног сата по поноћи.

Забава је отпочета после подне у 5 сати и покрај ниске цене од 1 кр. и за ђаке и војнике по 60 п. донела је око 600 крупа материјалне користи за сироту школску децу.

По свему овоме види се, да ова школа негује српеку мисао и чува нам женски нараштај од туђинске заразе, па већ зато је потреба, да се она потпомаже од свију и свакога.

Венчани. Теодора Мрђен венчала се 28. апр.

(11. маја) о. г. са г, д-ром Ђорђем Чунковићем

у Вргином-Мосту (Босна).

Вида Алексијевић, венчала се 98. априла са г. Ђоком Паштрмцем публициетом, обоје из Београда. Сретно им било!

Верени. Зорка Радосављевић, ћерка г. Отеве п Софије Радосављевић из Меленаца, верила се месеца априла о. г, ег. Страјином Секулићем из Карлова, Сретно!

Српски родитељи који желе да упуте своје Ваљане ђаке од 18 до 15 година, на изучавање

ЖЕНСКИ СВЕТ

141

разних корисних заната и осталих привредних струка, нека се пријаве што пре код својих местних учитеља, свештеника или писмено управи „Друштва Привредника“ У Загребу. па ће добити одмах сва даљња пужна упутства,

25. годишњицу свога опетапка прославило је 2. маја 0. г, п. н, к. најстарије Српеко Црногорско Добротворно и Литерарпо Друштво у СанФранциску. Ово је најстарије српско друштво у Америци. Прослава је трајала два дапа. Друштво ће издати своју Споменицу.

Велика американска добротворка. Скоро је преминула у Сан-Франциску удовица Џена Стенфорд, чији је муж оставио сво своје велико имање за оснивање евеучилишта, које би имало носити име њеног мужа. Но како тестаменат није био у законитој форми сачињен, уништи га суд и онда је по земаљским законима припало ево пмање овој жени његовој; али она га није хтела примити, него остави сво имање од 150 милијуна круна на цели, којој је њен муж наменио, па је чак и свој део на то оставила с тим, да све то нови име њеног мужа. Ово је толико уздигло име и глас тој женп, да је био погреб величанствен, као да је краљица каква сахрањивања.

Нове Добротворне Задруге Српкиња у Босни. Наше Српкиње у Босни живо се почеле заузимати да у своме кругу створе што више Добротворних Задруга. Досад постоје у Бов. Дубици, Бос. Петровцу, Приједору, Бањојлуци, а ове године поникоше у Сарајеву и Мостару и сад се кренуше Српкиње и у Бјељини. Покрет је бпо пи у Шамцу, Дол. Тузли и другим местима, али се још ништа не чује, да су учињени озбиљнији кораци за то. Ми молпмо тамошње наше Српки-“ ње, да што пре ступе у коло оваких задруга, јер народ упире очи на Вас и на земљорадничке задруге и моли Вас, да му помогнете решавати друштвена п просветна питања, која пас могу впасти, а која су у развитку и код других на: рода.

ЧИТУЉАА,

| + Инокентије. | Српска православна црква у Орбији завила се 19. маја (1. јуна) о. г. у црно, јер је изгубила свог доброг и мудрог архппастира Инокентија у 65. г. живота.

т Јован Деспотовић, умпровљени управитељ и учитељ школски у Стоном Београду, упокојио се 20. маја о. г. у 65. години живота, Вечан му спомен!

+ Марија уд. Поповић. Добра п нежна мати, уваженог лечника ет. бечејског, г. дра Милана Поповића, упокојила се 22. априла (5. маја) о, г. у 18. г. живота. Бог да јој душу прости!

т Тоша Илијћ. У Вуковару се упокојио велики Србин и родољуб Тоша Илијћ поседник и велики трговац. Чинио је многа добра спротињи и живо је учествовао у свим јавним пословима народним. Вечан му спомен!