Ženski svet

1452.

Т Јеврем Миковић. 18. (31.) маја о. г. упокојио се у Сентомашу, тамошњи учитељ Јеврем Миковић, у својој 40. год. живота. Јеврем је био један од бољих учитеља; он је и на књижевном педагошком пољу дао лепе резултате своје спреме; за то га је и ожалило грађанство и учитељетво, Бог да му душу провти!

т Ђорђе Вулко. Зет нашег уредника, новоМисић мерник, Александар Вулко, изгубио је 12. (25.) маја о. г. свог јединог брата Ђорђа Вулка, магистра фармације, у 40. години живота. Беше врло добра и шлеменита срца; свуда, где је служио и где се бавио као лекарник, оставио је за собом најлепше успомене. Више година је имао ечку лекарницу под закуп и отуда је сте-

као многе пријатеље у В. Бечкереку. Вечан му

спомен!

+ Јелена ). Јанковић рођ. Вулко, уважена старица земунска, тетка горепоменутог пок. Ђорђа Вулка и брата му Александра, упокојила се 7. (20.) маја о. г. у 80. год. живота на пет дана раније од пок. Ђорђа Вулка и оставила је за собом многобројне унуке, праунуке и чукунунуке у породици Буковалиној и Шековој. Мир пепелу њену!

" Ана (Нина) Николићева, велепоседница из Иланџе у Банату, испустила је своју племениту душу 22. маја о. г. после дуге и тешке болести у 07. г. живота. Покојница је позната нашем Српетву са. своје дарежљиве руке. Она је сваке године одевала спроту школеку децу у своме

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 6.

месту, а прилаже Добротворним Задругама Орпкиња у Нов. Саду и Загребу од више година редовно своје крајцарске прилоге од 15 круна. Пратила је живо сав наш друштвени рад и прилагала је, где год је осетила да је потреба а. Она је, у спомен пок. Јелене Поповићке у Загребу, дала и свој прилог на девојачки интернат, Вечан јој спомен!

% Мила уд. Пововић рођ. Николић. Наше одличне Српкиње: г-ђа удова Ангелина Рајновић из аи и г-ђа „Љубица баруница. У из Ђакова, изгубиле су своју добру мајку 16. (29.) маја о. г. у 711. години живота, г-ђу а уд. он рођ. Николић, Бог да јој душу прости!

+ Пера Вукићевић, градеки сенатор и заступник градоначелника ел. кр. вароши Сомбора, заслужни Србин и отац своје јединице, вредне п заслужне председнице Добротворне Задруге Орпкиња у Сомбору, г-ђе Катинке оЗаИрРРЕ набе, упокојио се 22. априла (5. маја) о.г. у својој 19. години живота. Нека прими та наша заслужна Српкиња и наше саучешће, а врлом покојнику нека Бог даде рајско насеље!

+ Еуфимија Барако рођ. Суботић. Ово је кћи из првог брака пок. дра Јована Суботића заолузжног књижевника и супруга наше велезаслужне г-ђе Савке Суботићке. Беше интелигентна и уважена Српкиња и супруга г. Јована В. Барако, угледног трговца горњо-карловачког. Упокојила се 20. априла, (8. маја) о. г. у 59. години живота. Вечан јој спомен!

БГ БЕЛ БЕЛЕШКЕ КЕ а

ПРОСВЕТ ж УГАРСКА.

«Слога.» Под тим именом образовало се у Нов. Саду друштво од бивших ученика и ученица новосадске срп. вел. гимназије с намером, да даје и да прикупља прилоге за умножавање фонда ове гимназије. Правила су та потврђена од надлежне власти и друштво се конституисало у четвртак 12. (25.) маја о. г. те сад је пошло, да уписује чланове за »Слогу«. Чланова има: Добротвора, оснивача, помагача и редовних. Добротвори су они, који стеку заслуга за ту гимназију и скупштина их за то прогласи; оснивачи су они, који најмање 50 круна уплате у фонд једном за свагда; помагачи су они, који се обвежу, да ће сваке године најмање 2 круне уплаћивати у фонд ове гимназије; а редовни су само бивши ученици и ученице ове гимназије, који се обвежу, да ће најмање уплаћивати 2 кр. годишње. Сваки десет година предаваће се прикупљена свота патронату ове срп. вел. гимназије за помнажавање фонда. На овај начин мисли се временом да обезбеди ова гимназија од сваког спољног утецаја.

ХРВАТСКА.

«Змај.» Новосадски и карловачки професори, у друштву са неколицином новинара и књижевника, основали су у Карловцима, у спомен Чика-Јови Змају, друштво српских књижевника, новинара и уметника,

под именом: »Змај«. Друштву је задатак, да прикупља око себе српске књижевнике, новинаре и уметнике; да покреће опћа питања, која се тичу књижевности, новинарства и уметности; да у случају потребе помаже материјално своје чланове, удовице и сирочад им; да се стара, да у крилу свом створи пензиони фонд. Чланови се деле на: редовне, осниваче и добротворе. Редован члан може бити само онај, кога управа друштвена прими; оснивач је сваки онај, који положи у друштвену благајну најмање 100 круна, а добротвор је онај, који положи најмање 300 круна у друштвену благајну.

Земаљска влада за Хрватску и Славонију намерава, да оснујеу Госпићу још у,току ове године угледну школу за гостодарстео (економију), где ће се учити земљорадња, ливадарство, повртарство и сточарство.

Добротаворна Задруга Срикиња у Вуковару решила је у својој последњој редовној скупштини од априла месеца о. г. да у свом месту идуће школске 1905.—6. године отвори српско православно забавиште. На ту цел спрема све, што је потребно, да се њена замисао и оствари.

СРБИЈА.

Српски универзитет (свеучилиште) отворен је на Благовести, 25. марта о. г. Били су присутни сви министри, па и краљ Петар. Сретан почетак, да Бог да!

По извештају, било је у Србији на крају прошле школске 1903.—4. године основних народних школа: