Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ

о:

1263 (мушких: 1093, а женских: 170). У тим је школама радило: 2205 наставника (1349 учитеља и 856 учитељица). Ученика и ученица је било свега: 121.563.

Дом за ученице средњих школа. У Београду је поникло ново, већ четврто женско удружење, које је примило на себе задатак, да подигне у Београду дом за ученице, које полазе Вишу Женску Школу и Женску Учитељску Школу, у опште, које полазе тамо средње школе. У томе ће дому имати та деца за 40 динара месечно стан, храну и помоћ за учење, поред тога по потреби лекара и лекарије. Друштво ће на сваких десет платежних ученица примити једну бесплатно. Упис је већ отворен за то и почетком идуће школске 1905.—6. г. отвориће се завод. Ближа обавештаја даје одбор управни, а писма за све ваља управљати на потпредседницу г-ђицу Милу А. Николићеву, Скопљанска улица бр. 20. Ова ће установа знатно потпомоћи, да се Српкињице из унутрашњости одају вишој настави и учитељској служби, јер имају свој сигуран и јефтин дом, где ће се склонити. Извештени смо, да ће се ту поставити стручна женска лица за надзор моралне и економне стране.

ПН

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Лек против црвене уши на јабукама. Узме се по килограма обичпог жутог вовка и један килограм жуте емоле, обоје се растопи уједно, па онда ее том врућом растопнином намажу танком четкицом сва она места, где се виде уши на јабуковом дрвету. Восак се одмах на дрвету стисне, а уши се подаве. Овај восак „се одржи годину дана на месту и не само да је уши поништио, већ је и ону рану залечио, где су биле уши, тако, да се она озлеђена корица са здравом изравна кад восак отпадне. 'То је средство добро и за руске, винову лозу и у опште за евако дрво, ако му се кора озледи, као и за старије воћке, где се под кором налази свакојаке гади. Код таких воћака треба само најпре стару кору огулити, гад очистити и онда воћку намазати овим воском.

КЊИЖЕВНОСТ.

„Мала Библиотека : Свеска 56. пп 87. Светислав Стефановић: „Песме“. Оригиналне и преведене. Књига друга. — Свеска 88. Иван Вазов: „Кралаке приче“. С бугарског превео (О. А. Поповић, — Свеска 89. Јован Протић: „Ј Заветринцима. Приповетке. — Овеска 90. Еврипид: »„ Тлкеста . Античка драма у три чина, са прилогом. Прерадио "К. Риволе. Превев Р. Ј. Одавић. Уз ове свеске „Мале Библиотеке изишао је 20. 21, 22., 28. и 24. број „Пријегледа“ з 1904-у год. са овим садржајем: т Антун Фабрие. О „Устришцима из Шекеппра“ од г. Крестија. Написао Х. — Српека Књижевна Задруга. Мртав лав. Драма у три чина од Оскара Блу метала, приказује Векгу. О јубилају П. Адамова, написао #"%. — Али. Наставак „Рефлексија у своје време . Написао Др. Светислав Стефановић. –— Валер Брјусов. Написао Артур „Лутер. Превео и својим ријечима пропратио Вељко М. Милићевић. Кроника: Краћи прикази. — Разне би-

љешке о књижевним и културним појавама у српском и страном свијету. На насловним етраницама 20. и 21. бр. „Шријегледа“ штампан је лик пок. Антуна Фабрива, а на 22. броју лик Паје Марковића Адамова. Као прилог приложене ву четири дописне карте, корице п садржај „Пријегледа за 1904-у год. као и претплатна карта за 1905-у год.

Уредништво „Мале Библиотеке“ шаљући нам ове евоје свеске, папомиње да је прикупила радова: оригиналних и преведених, а од припознатих писаца, које ће штампати у евескама за 1905-у годину.

ни “ 8 а

„Малу Библпотеку пл њен, ЏПријеглед уређује Ристо Кивић, а пздаје Издавачка Књижарница Пахера и Кисића у Мостару.

Зборник позоришних дела. Од овог зборника изишле су две свеске: свеска 35. и 37. У првој су две шаљиве игре од Милана Савића из Низа »Одсутни Тренутци«: 1. На станици; |. Игра с ватром, свака у једном чину. — У другој су: драме од Милана Савића: ШП. Амајлија, ТУ. Меланија и У. Ђурђевићи, све у једном чину. А обе свеске издала је Књижара Браће М. Поповића у Нов. Саду. 1905. г. Цена је: свакој свесци: 40 потура, а има свака по 50 страна, веће четвртине.

Велики Српски Кувар. У Књижари Браће М. Поповића изишло је треће прегледано и умножено издање Српског Великог Кувара од Катарине ПоповићМиџине. У овом издању има више од 10 штампаних табака од пређашњег, јер је ово издање попуњено са многим новим практичним допунама. У целом овом издању има сад 534 стране са 130 слика. Овом се књигом може лепо послужити свака домаћица и готово не би требало да буде без ње ни једна српска домаћица, која и не мора сама кувати, ал може по њој управљати млађе.

Хајдук Станко, историјски роман од Јанка М. Веселиновића, посвећено Николи Тесли. Издање Књи-

жаре Ђоке Анастасијевића у Београду, а штампано у

штампарији Браће М. Поповића у Нов. Саду. Речник страних речи, саставио Јован Грчић а

издала Књижара Браће М. Поповића у Нов. Саду 1904.

Поруке.

Зрнце. Слабо је, не може се штампати.

Молимо све наше сараднике, а нарочито песнике, да не траже одговора за њихове радове, јер не можемо на то да доспемо. Исто их тако молимо, да не траже, да им радови, који се приме и за добре пронађу, штампају у наредном броју, јер смо претрпани материјалом, особито песничким производима. Што је год добро и за наш лист подесно доће на ред, а што је слабо и неподесно изостаће, и то ће бити најбољи одговор.

Рачунски извештај

о концерту с игранком Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња приликом 25, годишње прославе 1. (14.) маја 1905. год.

Примања: Од добровољних прилога Од улазница

· КО 250 _ К 1016—

- К Пра · К 1310:40

СК 21260

. Свега Издавања 1 ла „а те а Ета. Чисто