Ženski svet

Бр. 11.

назиста у Скопљу, изгубио је 22. октобра о. г. | своју добру мајку, Милицу Гавре Потовића, тр| говца у Санском Мосту, која је поред Јове, одранила још сина Теодора, трговца у Санском Мосту и две кћери: Јоку, удату за Саву Дра| кулића и Јулку, која довршава учитељску школу | у Сарајеву. Покојница је рођена 1845. године | у селу Дабру, близу Санског Моста, из чувене породице Вукића, од оца Стојана и матере Стоке и сдликовала се ретким врлинама добре матере, домаћице и Српкиње. Делимо тугу ове одличне српске породице у Санском Мосту а покојници нека је вечан помен!

+ Пулхерија Симић рођ. Михајловић. Крајем септембра месеца о. г. упокојила се у Београду, код своје родбине, врла старица, Панчевкиња, гђа Пулхерија Симић рођ. Михајлодић; отуда је пренесена и са општим поштовањем сахрањена у Панчеву. Покојница не имајући своје деце, оставила је леп део свога | зарађеног и заштеђеног имања својој родбини,

други део Добротворној Задрузи Српкиња у

Панчеву на добротворне сврхе, а највећи део | од 16.000 круна оставила је Фонду српске в.

девојачке школе у Панчеву. Из тог свог распо-

ложења са оставином одала се, да јој је на срцу лежала судба и срећа народна, а понајвише просвета женског подмлатка и за то је пожњела општу љубав својих суграђана и поштовање целог народа. Вечан јој помен!

+ Ана Ђ. Стојановићка. Панчевачки »Гра-

ђанин« јавља, да се тамо упокојила уторак 11.

(24.) октобра о. г. одлична и родољубива Срп-

киња. наша многогодишња претплатница, г-ђа

Ана уд. Ђорђа Х. Стојановића у 68. години

живота. Одликовала се ретком добротом срца

свога и беше изврсна домаћица, те је и поди-

| ПРОСВЕТА.

СРБИЈА.

Др. Св. М. Марковић, школски лекар држао је учитељима српским 1. августа о. г. о 22. овогодишњој учитељској скушштини у Београду јавно предавање, у коме је упоредпо француске и српске основе народне школе с гледишта хигијенско-педагошког. Он је узео у овај преглед само париске школе, јер Париз. има толико становника, колико п цела Србија, па је нашао ове резултате:

У Србији нма по најновијој статистици 1849 учитеља

856 учитељица

Свега: 2205 уч. снага,

који у 1268 основне школе обучавају 85.365 мушке и 22.082 женске деце, свега: 107.446 ђака.

Џарив пак пма у својим осн. нар. школама; мушких и 18.880 женских ђака, свега: 199.127.

Из тога се види, да сеу Србији још и данас врло слаба пажња и брига поклања женској деци и њиховом васпитању, јер у целој Србији учи се свега: 22.081 женско дете, док у Паризу, који има са размерпо мање деце него у Србијп, полаве осповну школу 13.880 женске деце, дакле, трипут више.

79186

ЖЕНСКИ СВЕТ /

205.

гла своју кућу и своју породицу, до најугледнијих српских кућа и трговина. Вечан јој помен!

Т Јулка Пупавац. У суботу 1. (14.) октобра о. год. изгубили су наши грађани Вуја и Катица, гостионичари, за кратко време и треће своје дете Јулку, теку 17. години живота свог, све од суве болести. Жалимо овај млађан и честит живот, и делимо тугу са неутешним родитељима.

+ Данило (Данчика) Манојловић. У суботу 15. (28. октобра о. г. упокојио се овде, у Нов. Саду, наш општељубљени и опште поштовани, Данчика Манојловић, добри супруг наше многогодишње одборкиње г-ђе Катице Манојловићке рођ. Николић после кратког и тешког боловања у својој 69. години живота. Данчикина је кућа била у млађе му доба мило и угодно место за сву млађу интелигенцију новосадску, а и доцније била је весело пристаниште старије генерације. Он се, као умировљени потпоручик примио благајништва Матице Српске и срп. нар. позоришта, којима је послужио верно и савесно пуних 30 година. У друштву је био омиљен и свуда радо виђен и дочекан. При последњим часовима мислио је и на народне потребе и оставио је у својој опоруци 2000 круна овдашњој срп. вел. гимназији и 300 К. овдашњем српском учитељском конвикту. Вечан му спомен!

+ Пахомије Николајевић. У манастиру Житомислићу, близу Мостара, упокојио се 26. септембра о. г. протосинђел Пахомије Николајевић, велики добротвор друштва »Просвјете« у Сарајеву, који је све своје имање у готовом новцу, а то је 20 хиљада круна, оставио том друштву »Просвјети«. Слава му!

Сраска Митротолија. Последњи српски нар. црквени сабор од 1902. г, упутио је највишу автономну власт, наш Народни Школски Савет, да успостави стручну школску анкету, која ће давати савета и исказивати своје мишљење о равним школским питањима и књигама. Школски Савет је на ту цел именовао 8 учитеља са осн. нар. школа, 1 учитеља са срп. виших девој. школа, 1 са срп. учитељ. школа, 1. катихету средњих школа и придодао им 8 шк. референта, те је тако саставио стручну школску анкету. Ова анкета се састала о св. Петки о. г. по трећи пут у Срем. Карловцима, те се саветује о паставним начелима п уџбенлицима свију категорија народних просветних завода Митрополије Српске.

ЧЕСКА,

На прашком свеучилишту уписало се ове школске 1905.-6. г. 8558 слушалаца; од тих је 118 женскиња и то: 96 редовних, а остале приватне слушалице. Од редовних су се уписале + у медецинско, а 21 у филозовско одељење. Једна је хтела да се упише у богословско одељење, па је нису примили.

— и