Ženski svet

248.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Пуоке за живот.

Ко су ти пријатељи.

Они, чија су срца сагласна у истини, чије очи као и твоје познају истине природе, који као и ти хоће да помогну ближњему, то су ти пријатељи. Који су поштени према теби и себи самима, који срчано с тобом теже, да дођу до светлости. Који су истог духа као и ти, то су твоји сродници.

Одбаци лукавство, никада не узми нешто, а да ниси нешто дао, бити истинит према себи и према другима, онда си на путу богатства, угледа и моћи! Гледај да у себи нађеш царство небесно, употреби сву своју снагу, да си собом задовољан, онда ћеш бити близу циљу.

Немогуће је у исто доба тежити за истином и наћи признања код људи; тежи за истином, тежи за светлошћу.

Моћ духа над телофћ.

Алфред Балфур је најбољи доказ, како је велика моћ духа над телом. У младости својој није се баш могао похвалити својом телесном снагом и његово лоше здравље задаваше бриге свима његовим пријатељима. И у науци је застао ради свога слабог здравља. А кад је у 30-тој години почео писати књигу: »О основи вере« — још је већма порушио своје здравље, те се и он и његови пријатељи забринуше, е ће кратка века бити.

У крајњој нужди запита он лечника за савет; а лечник као мудари разуман човек није му ништа саветовао, није му ништа забранио, већ му посао — рад препоручио као једину медицину. — Рад је обратио на се пажњу свога мишљења, и тако се опростио бриге и престао непрестано истраживати и мислити о својој те-

лесној бољи; тело се могло слободно

развијати. На брзо после тога постане Балфур први министар у Ирској; то беше

тешко звање, коме мора човек посветити целу пажњу своју;а то је звање напустило читав низ министара, ради огромна напора. |

Пријатељи се смешкаху, јер су знали да је Балфур велики научњак, али да је и државник, то нису миСЛИЛИ. Међутим новог министра одушевљаваше велико частољубље; предао се својој дужности и хладнокрвно отправљао своје послове и мирно, али одлучно и истрајно. За телесно здравље није се ништа бринуо, обузет душевним напорима. Сву је пажњу обратио на социјални и душевни напредак, те му је тако оздравио организам а да је у опће пажње обраћао.

Доиста је рад једино средство против телесне боље. Они који се непрестано брину за стомак, да дознаду, која су јела за његов стомак, и која му шкоде, који ослушкују откуцај срца и дисање џигерице, ти ће брзо постати слаби и болешљиви.

Најсигурније средство против сваке срчане боље, тешког дисања и разне нервне боље, јесте рад, али не механичан, равнодушан посао, већ који обухвата цело мишљење и пажњу.

Ако је тело само себи остављено, онда и напредује — разуме се, поред потребне неге по тело.

Дечје право.

До данас су родитељи и учитељи мислили, да их њихова већа телесна И интелектуална моћ овлашћује, да деци једно или друго дозвољавају или забрањују и да оно што им заповедају, мора по децу корисно бити, еле да је то нешто најбоље. Али никада нисмо на то мислили, да је слобода један корак к напретку и да деца као и одрасли, најбоље се уче из властитог искуства.

Дисциплину, владање самим собом, критику о себи најбоље постизавамо самим животом; ако децу пречимо