Ženski svet

82. ЖЕНСКИ СВЕТ

динијех чланица и онда се прешло на бирање новог одбора. Акламацијом су изабране за предсједницу гђа Јелена Самарџија, за потпредсједницу Перса КречићНиколић, за благајкињу Даша Станишићка. И док су поменуте госпође биле одмах изабране, требало је потље више времена и претресања, те су за одборнице изабране ове дичне Српкиње: гђа Мара Мандићка, Софија Радовићка, Кока Антуновићка, Марица Прњатовићка, Анка Бокоњићка и Митра Морачина. За замјенице: гђа Јока Трифковићка и Зорка Петутова. У надзорни одбор: гђа Јанковићка и Даница Кнежевићка, а за тајника г. Стева Марковић предавач у препарандији.

Иза овога предсједница се опет захвалила бираним ријечима и позвала на дужност Србе и Српкиње да помажу ову добротворну установу. Њезин говори понашање при руковођењу скупштине тако нас је одушевило, те смо јој сви дуготрајно аплаудирали!,. Пошто је записник био потписан, скупштина је била бурно поздрављена од све публике. За покровитељицу задружну изабрата је велика српска добротворка племен. гђа Аделина Мис Ирбијева, која је заједнички поздрављена, а прочитана су имена досадањих умрлијех чланица, којима су све присутне устајањем почаст одале, побожно се прекрстивши: Бог да их прости и помилује!

Ето тако се сестрински сврши ова прва скупштина, па и ако би се имало понешта замјерити, то не ћемо чинити из разлога, што наше честите Сарајевке први пут ступају, да им јавност рад оцјењује, само желимо да у будуће буде на скупштинама много више присутнијех чланица, да не заборављају на своју дужност; па како се и досадањим њиховим радом дичимо, да нам у будуће и дичније буду. Живила добротворна Задруга Српкиња! Живиле племените Српкиње Сарајевке!! Ово Вам г. Уредниче укратко и с пута пишем, знајући у напријед, да ће вам и оволико драго бити. Мени је први пут да гледам женску скупштину и ја сам са скупштине задовољан и весео српску дворану оставио.

Коњи, 20. марта 1906.

Братски Вас поздравља! Ваш пријатељ: Родољуб. = Зиирен +

Сегедин, на крстопоклону недељу. Мило ми је, да Вам и опет могу јавити једну пријатну вест, што свакако служи на част Сегединцима. Наша трговачка и занатлијска омладина, данас је делом показала, да

Бр. 4.

је свесна и прожмана родољубљем; јер се удружила. На молбу те честите омладине наш парох Лазар Шевић примио се управитељства, учитељ Јов. Јанко Ђ. Ћосић тајништва а главни тутор наш — Шандор Мајски пак за књиговођу, сва тројица ће вршити своје дужности бесплатно. Кад се ова омладина организовала како треба, изабрали су из круга свога, — којих је било преко 50-рица на окупу — 8 одборника и подуправитеља у особи младога и агилнога занатлије Бранка Брцана; — парох је држао диван говор, а учитељ је после тога изређао низ мисли и обећања, да ће њи тројица (поп, учитељ и тутор) потпомоћи их не само морално; него и материјално. Ова два говора свештеника и учитеља велики је утисак учинио на омладину и беху поздрављени са дуготрајним живели. Говори ови могу се назвати: српски катомтизис и вјерују. Сад је тајник учитељ Ј. Ђ. Ћ. читао нацрт основних правила. Удружење је усвојило наслов удружењу „Натредак“ и с малим изменама једногласно беше статут усвојен и решено, да се тај статут отпошље на одобрење вис. кр. уг. мин. унутр. дела. У своје време ћемо тај статут обелоданити у Вашем ц. листу ако нам будете хтели дати места у ту сврхуг (С драге воље! Ур.) Засада имам рећи о истоме — да је цељ овог удружења врло племенита и родољубива, и ми се не сумњамо, да се неће одобрити.%) Госп. уредниче, примите србински поздрав у залогу најдубља ми поштовања! Ваш верни извештач и сарадник Ј.

#) Нама је мило, што видимо, како се Сегедин од последњих десет година диже нагло у српском духу. У њему беше изумрла сва снага српског елемента, тек само што је у Добротворној Задрузи Српкиња тињила свести пи чувало се српско име. Од како је пак приспео тамо наш МИ АЕ и учитељ г. Ј. Ђ. Ћосић и честити свештеник „1. Шевић, отпоче живљи покрет на свима линијамк сриског друштвеног живота. Они се зе удрузнише са врлим родољубом, тамошњим трговцем г. 11. Мајским, сад глав. црквеним тутором, те развише више делатности него млога већа и чистија српска места. Појачаше внатно материјалну страну Добротворне задруге, основаше српско цркв. певачко друштво, подигоше потпорно српско друштво „Пријатељ“ ево сад основаше и друштво трговачко-ванатлијске омладине „Напредак“. Школа им је уређена, црква улелшана, администрација уређена. И тако видимо, да с године у годину ничу све нове и нове установе, у месту, које смо већ сматрали да је изгубљено за Српство. Ето, шта се може, где је слоге п споразума тек између тројице интелигентних људи, па кад их при том води чисто родољубље и народно одушевљење.

На овај пример могли би се млоги синови наши угледати, а особито свештеници и учитељи, који су позвани, да бдију над животом свога парода. Нека је слава овим родољубима ! Ур.

~ ~.

== ~

а

Удаљеном.

Питаш: какав то допире шумор2 · К'о уздаси посред бола, ваја... Јецање је устргнута цвета Из алеја мириснога гаја. Крушевац.

Нису боли с немилости ове: — Та зато је и дарован људма, Али кад се већ узабрат' мора Бар да вене на твојима грудма! Каја.

> е->—ф-е-———————

ја да

ПИИРШРРР 17 ПИР"

ои под еј аи ша _. _к ош оћ лас.

И

| 4 1 ј 1