Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ

87.

Рад добротворних

Стари Бечеј.

Редовну своју пролетњу екупштинеку седницу одржала је „Просветна Задруга Орпкиња у Старом Бечеју дана 26. фебруара ЈА марта) 1906. године у просторијама бачко-потпске штедионице. Овај пут се пекупио врло леп број члапица и то на први позив! Госпођа председница је то с великом радошћу спомепула, те поздрављајући искулљене чланице — 214 на броју — изразила наду, да ће овако велшко пнитересовање за рад задругин по свој прилици загрејати п одушевити на интензивнији рад у будућности.

Отворивши седницу позвала је гђа председница друштвеног перовођу, да изволиу кратким потезима пзнети рад задругин у прошлој години.

Перовођа је затим оцртао делање задруге 1905. године:

И ако због тужних елучајева у више ерпеких породица и због болести како гђе председнице тако и других чланица п одборкиња није. одржано онодпко седница, колико „устав прописује, већ само 2 редовне и 1 ванредна екупштинска п само 8 одбореке седнице, на којима је решено 60 предмета, ипак редован рад није имао никакве штете; чланице су редовно своју чланарпну

уплаћивале, гђа благајкпња је све благајпичке. послове тачно п савесно обављала. Из горе спо--

менутог разлога није се могла никаква забава одржати, те је „ако п ова година морала са неким дефицитом завршити.

Све су седнице одржане у бачко потиској

штедионици, чије је просторије с највећом пре-.

дусретљивошћу свагда нам уступао управитељ штедионички благородни господни др. Иван Влаховић, па чему му ердачна хвала.

Ове године пмали смо пет питомица: 1., Хри: стину Потовићеву, ученицу ТУ. разреда ерп. учи-

тељичке школе у Сомбору, која је од наше за-

друге уживала ове године 6 месеци по 10 фор. до краја јуна месеца, када је свршила школу п у врло лепом писму топло се захвалила, што емо јој помогли, те је у име Божије могла евршити започете науке. Иста питомпца за четир године примила је од наше задруге 400 фор.

2. Катицу Вујићеву, ученицу ПШ. односно ТУ. разреда српске учитељичке школе у Сомбору, која је уживала ирипомоћ од 15 фор. месечно, свега годишње 150 фор., и која ће идуће године завршити науке своје.

8. Ружицу Читлићеву, која је уживала припомоћ 10 месеци по 5 фор., свега 50 фор.; ученица је овдашње женске грађанске школе.

4. Зорану Теодинову, ученицу 1. разреда срп. учитељичке школе у Сомбору; уживала је припомоћ од септембра до краја године, четир месеца по 5 фор.

5. Катицу Божићеву, која је ове године за-

задруга Српкиња.

вршила учење шва на машини. Ова је само три месеца уживала припомоћ, Ове су питомице добро се владале и добро се училе.

У почетку 1905. године беше 39 чланица, при крају године остаде само 36. Омрћу изгубисмо две чланице: Ану Монастерли п Иванку Милованову; једна се удала: гђа Дарппка Ко вачевић.

Заузимањем гђа чланица, особито пак двеју: гђе „Кивковићке и гђе Соколовићке, увећао се број задругарака са шест нових чланица, тако да сад пмамо за 1906. годину свега 42 чланице, обичан број већ од много година. Осим тих редовних чланица имамо и једну почасну чланицу, а то је врла Српкиња гђа Савка Суботићка.

У знак великог поштовања спрам дома наше уважене дугогодишње вредне председнице гђе Емилије Јоцић, која је у почетку године емрћу изгубила милог супруга евога, у место венца, послато је у Загреб 30 круна, а том свотом хтело се прппомоћи новом и сваке хвале вреддном новом похвату „Џривргдника , а то је намештању п женске српске омладине, као што то од 8—9 година амо е успехом чини смушком.

Као сваке године тако и ове поклоњено је српској школекој деци у месту неколико лепих књига. Намера нам је била да ове године поклонимо известан број светитељских сличица руске израде у лепом оквиру, да би стали на пут куповању различитих сличица и иконица ркатоличке израде, но, пошто такових пконица, не могосмо добити, дадосмо школекој деци 59 комада разних књига, од којих 40 комада је поклонила гђа прредсеедница, на чему јој велика, хвала.

Отварање првог српеког универзитета у Београду поздравпсмо овим телеграмом: „Српски народ данас ступа у редове културних народа отварањем српског универзитета. Тај светли тренутак е одушевљењем поздравља п просветпа Задруга Српкиња Старо-Бечејкиња.

Да би припомогли од наше стране материјалном и моралном унапређењу срп. велике гимназије новосадске уписали смо се са 50 круна за члана оснивача. „Ологе“ удружења бивших ученика, ученица п пријатеља те гимназије. Новац је послат на благајништво „блоге“ у Нови Оад.

Увежавајући заслуге Његове Светости ерппеког патријарха Георгија Бранковића на српској школи и просвети поздравила је и наша „Провсветна Задруга телеграфском овом честитком прославу педесетогодишњице евештеничке му елужбе:

„Боже живи српског Патријара „Поетолетна слугу светога олтара, „Добри дели своји мудру своју главу, „Увенчо ј и себа и нама на славу!