Ženski svet

88. ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр: 4.

На том нашем поздраву изволео је Свети Патријарх топло се захвалити.

Последње суботе одржан је редован годишњи парастос преминулим задругаркама; на томе је парастосу појало ерп. црквено певачко друштво, коме је друштву у име захвалности на многогодишњем добровољном п бесплатном учеттвовању и појању о парастосима ове године задруга припомогла даром од 20 круна, јер је то наше изврено певачко друштво, сада у врло рђавом материјалном положају, што нема из чега да плаћа свога коровођу, кад је црквена општина досадању плату коровођину одредила новопзабраном и новоустановљеном црквеном певцу, коме поред осам веропеповедних учитеља у месту запета нема места.

Ове је године издато које на поклоне које на милостиње око 100 фор. или 200 К, питомицама је издато преко 560 круна, свега је издавања било 487 фор. 75: новчића или у крунама 91551.

Од чланарине је придошло 305 КЕ 80 п. „ бачко-потиске штедионице

ПОКЛОН --- во а те

„ гђе Љубице Јоцић. л поклон 206 — п,

извађено из штедионице 600 К = п.

Свега . 925 К 80 п.

тако да је више издато неких 19 К 11 п, коју је своту гђа благајкиња предујмила од свога. новца.

Готовог новца у бачко-потиску штедионицу уложенога било је у почетку године 10,998 К 11 п.

камата јез = - е 483 К 58 п.

Свега дакле . 10476 К 64 п. У току године извађено је. 600 К — п. остало је на крају године · 10,816 К 64 п.

дакле са 116 КАТ п. окрњен је главни капитал. После тога извештаја о задругином раду прешло се на избор часника за 1906. годину, те је акламацијом изабрана: за председницу госпођа, Емилија Јоцић (21 пут), за потпредседницу гђа Еуфимија Влаховић, за благајкињу гђа Христи-

на Хаднађева (24 пут), за перовођу пренаонењ тен

Јован Степанов.

Тајним гласањем, цедуљицама, изабрате су за, одборкиње ове госпође: Олга плем. Војновић, Милица Богдановић, Јулка Еивковић, Анка Поповић, Лепосава Мартиновић, Милева Степанова, Јулка Ивановић, Милева Миковић.

Затим је у главним потезима утврђен предрачун за 1906. по коме би остало нешто новца на подмирење овогодишњег дефицита.

Пошто су по том две чланице гђа Мила Гавански п гђца Даринка Мравић умољене да оверове и потпишу екупштинеки записник, гђа председница захваљујући чланицама на доброј вољи и лепом одзиву затвори седницу.

ГОСПИЋ.

Добротворна Задруга Српкиња у Госпићу, ступила је у живот у мају 1905. а држала је

другу редовну главну скупштину 90. фебруара

1906. на. којој је стара управа положила рачун и изабрана нова.

Редовних је чланпца било 838 (из Госпића 88) чланова помагача 82, оснивача (по 50 К.) е потпуно уплаћеним оснивачким улогом 12, а 6 непотпуно 4. Благајничко стање 31. дец. 1905, било је 1603 К,. а на екупштини 1908 К 32 филира.

Нова управа изабрана је:

Предсједница гђа Милка Јерковић, потпредсједница. гђа Милица Илић, благајник гђ. Катица Гутеша; Управни одбор: гђе Омиља Гутеша, Јелена Кангрга, Анђа Крајиновић, Сара Максимовић, Мара Мијић п Маца М. Орлић, замјенице гђа Даринка Петровић, гђце Маца -В. Орлић и Милица Пањковић. Надзорни одбор гђа Софија Корица, гђца Ката Милашиновић и г. Миле Тркуља. Порота гђе Ј. Вујновић, И. Мајсторовић, М. Стапић, замјенице гђа М. Дубајић и гђца Јелка Лисац, тајник г. Н. Мајсторовић.

Загреб.

Дана 2. (15. фебруара о. г. одржала је и наша загребачка Добротворна Задруга Српкиња своју редовну главну скупштину — по реду десету — о којој желим укратко да известим.

Скупштину је отворила вредна потпредседница задругина гђа Јелисавета Борота поздравивши све присутне задругарице и заблагодаривши им од срца, што су се позиву задругином одазвале, те скупштину у лепом броју посетиле. Пошто је још споменула, да се председница задругина пресветла гђа бароница Ка-

тинка Живковић захвалила на части председнице

и навела, да ће се о томе потање известити у Извештају управног одбора о раду задругином у год. 1905. замолила је тајника да прочита тај извештај.

По томе је тајник прочитао Извештај, из којег се свака чланица могла потпуно уверити, да се рад задругин и у г. 1905. развијао најлепше и најуспешније.

Износим одмах овде и главније податке. из, ·

тог Извештаја.

Задруга је имала крајем г. 1905. 8 чланова,

добротвора (добротвор је сваки Србин, који уплати 100 круна), 21 чланицу оснивачицу (оснивачица је свака Српкиња, која уплати 100 круна), 182 редовне чланице (Српкиње које плаћају 12 круна годишње), 58 чланица помагачица (Српкиње које плаћају 4 круне годишње) и 36 чланова помагача (Срби који плаћају такођер 4 круне годишње).

Према томе порастао је у г. 1905. — испоредивши је са г. 1904. — број чланова добротвора са 1 новим (Лаза Дунђерски из Сенто-