Ženski svet

90. : ЖЕНСКИ СВЕТ | Брлн.

во чланицама, што су на скупштину дошле те јој рад омогућиле, као и што су јој поклониле своје поверење, изабравши је за председницу.

Тако је, ето, прошла и протекла Х. редовна главна скупштина загребачке добротворне задруге Српкиња.

»ж%

ж

Ово дана навршило се пуних десет година, како је загребачка добротворна задруга Српкиња основана.

Задруга је у томе времену заиста показала, да је свој задатак најозбиљније схватила. И ако полако, она нам с дана у дан напредује сигурно, те врши своју мисију колико предано толико и успешно. Српски девојачки интернат је најлепше дело задругино. Само по њему да јој рад ценимо, па би јој морали одати хвалу и признање. А кад се узме, да је задруга кроз 10 година још толики број Српкиња ученица из свију српских крајева помогла; да је толики број Српкиња удовица на својој бризи држала и одржала; да је упутила и леп број Српкиња девојака на изучавање разних корисних послова и у томе их и материјално испомагала; да сваке године нарочиту. бригу брине за нашу сиромашну дечицу из основне школе те је обућом, одећом и осталима потребама испомаже, кад се — велимо — и то све у обзир узме, онда поготово заслужује ту хвалу и то признање. Дужност је заиста свега загребачког српског грађанства, да тој установи нашој српској овде, колико је год могуће и у чему је могуће, рад олакшава и да је помаже од свег срцаи својски.

Сртеки Девојачки Инлпернали пак мећемо па срце свима Србима свуда. Установа та прима и одгаја српске кћери из свију српских крајева. Дужност је стога и свију Срба свуда, да је помажу и подупиру колико год више и боље

могу, те да узмогне чим пре још и до свог дома и крова доћи и сасвим на своје ноге стати. Тада ће Српски Интернат моћи свој задатак још боље, још успешније и још живље у свему испуњавати. Л.Х.

Сомбор.

Добротворна задруга Српкиња Сомборкиња одржала је своју редовну пролетњу екупштинеску седницу дана 26. фебруара (11. марта) т. г. На овој екушштпшт обављена је обпова часништва на даље три годипе. Изабране су акламацијом: за председницу г. Даринка Поповић; за подпредседпицу гђа Кат. Калић; за благајкињу гђу Јул. М. Поповић; за рачуно-прегледачпце гђе: Јованка Коњовић, Меланија Поповић и Сидонија Чонић; за тајпика г. Ст. С. Илкић. За тим је спроведет пабор једне трећине одбора, у који су опет акламацијом изабране све досадање чланице. Сем тога у овој је скупштини закључено, да се „Раделичка Школа ове задру“ ге, која је пре годину дапа отворепа, сада затворп, јер нпти има довољно учепица, нитп материјалних средстава за своје издржавање. Исцрпап извештај управног одбора,о раду севомеп стању задруге за 1905. годину узет је у овој екупштипи без прпмедбе на знање. Из петог павештаја се види, да је број члапица ове задруге у 1905. години износио 194; а блдагајпа да је умножена са 748 К 22 фил. те тако укупно имање задругино пзносп концем 1905. године 9831 К 62 фпл. што служи на част како у“ правном одбору, тако пето п вредној гђи благајкињи 2. М. Поповић, која се неуморно стара око уредног вођења друштвепе благајпе п задружних рачупа. Не мање хвале заслужује п гђа Вјера Радић- Петровић, за савесно п неуморно руковање благајном „Алумнеума учитољске школе, којп такође леп напредак показује.

Плови,

Љупке звезде тио трепте, Мирно снева цео свет.

Ветрић носи мирис благи, Што га рађа пољски цвет.

душо |

А на небу месец бледи . Разбацује сребрн сјај;

По том сјају душа моја У далеки плови крај...

Плови, душо, оној страни, Тражи звезду срца мог Кад је нађеш, ти је љуби:

Винковци.

Њу ти даде вечни Бог.

Бранко Кемпф.