Ženski svet

Бр 4.

ЖЕНСКИ СВЕТ 89.

маша), број чланица оснивачица остао је исти, број редовних чланица повећао се са, чланица помагачица са 8, а чланова помагача са 4.

Задруга је помагала у г. 1905. шеет Српкиња удовица немоћних и неспособних за рад сталнима месечнима потпорама. Исто тако помагала је десет Српкиња ученица на разнима овдашњима школама сталнима месечнима потпорама. Даље је стално помагала и три Српкиње девојке, које се налазе на изучавању разних послова, с којима ће данас сутра моћи себи свагдањи хлеб да зарађују. Осим тога давала је задруга у минулој години такођер и ванредне потпоре. Такој једној ученици Грађанске Школе, једној Српкињи да изучи примаљство, једној да отпреми дете на занат, једној за лекове и т. д. Божићним даром даривала је задруга 15 Српчади и то 13 са рубљем (мушке и женске), а двоје мушке деце са оделом и ципелама. Такођер је и сиромашнијој женској школској деци набавила потребан материјал за ручни рад и њим снабдела све девојчице, код којих је то нужно било.

Целокупно примање задругино у г. 1905. износило је 3401 КЊ 55 тошура, а издавање 2358 К 50 потура. Према томе је остао вишак од 1043 К 05 тпотура. Од тога вишка додато је основној главници задругиној 535 К, а пренешено је на ову годину 508 К 05 потшура. Основна главница задругина износи сада свега 6900 К (2265 К у 30 акција Српске Банке и 4635 К у Српској Банци на уложним књижицама). Као што се рад задругин повољно у свему кретао, исто је тако у свему одлично радио и напредовао и задругин Интернат под врсном управом управнице му гђице Маре Велисављевићеве и вредних јој помагачица: гђице Маријане Димовићеве и Вукосаве Илићеве — префекта Интернатових.

Примање задругиног Интерната износило је 15.841 К 75 т. (уплата питомица, камата на текући новац и т. д), а издавање 15.696 К 86 п. (Станарина, храна, огрев и т. д.) Вишка је дакле, било — 144 К 84 п. Фонд Српског Девојачког Интерната (за градњу зграде) износио је концем г. 1905. свега 82.8Х7 К 18 п.

Питомица у Интернату било је почетком школске године 1905./6. свега 80, и то: 12 из Хрватске, 4 из Славоније, 3 из Срема, 10 из Босне, 1 из Угарске. Питомице су се уписале у ове школе: 6 у женски лицеј; 13 у Вишу Девојачку Школу; 8 у Женску Стручну Школу и 3 у Препарандију.

Већи број питомица- (и ако се сваке године све више родитеља јавља за своју децу) није на жалост могуће примати за сад, док задруги не пође за руком, да сагради властиту кућу за свој Интернат. Можда ни за то неће још много времена требати, јер се задруга бави озбиљно том мишљу, а ваљда ће и код свију

Срба свуда нужну помоћ и потпору добити, кад извесни час дође.

Осим свега овога, што довде наведосмо, у Извештају је особито топлима речима изнешено и настојање задругиног управног одбора да бившу председницу задржи на челу задруге и даље. На жалост све настојање управног одбора -- као што Извештај вели — остало је без успеха, јер су прилике, услед којих се бивша председница морала да захвали, биле јаче од свега настојања управног одбора и од све љубави бароничине напрама задрузи, којој је на челу стајала пуних 10 година.

Извештај управног одбора скупштина је по прочитању — једногласно-и једнодушно на знање узела.

Затим је одмах прочитан извештај надзорног одбора, у коме је констатовано, да је надзорни одбор рад задругин и књиге задругине налазио вазда у најбољем реду.

Скупштина је иза тога дала разрешницу управном одбору.

Исто тако је скупштина на знање узела и одобрила прорачун за 1906. кога јој је управни одбор поднео и образложио.

После тога се прешло на избор председнице, затим на избор трију одборкиња на место оних, којима је време —- на које су изабране —- истекло, те на обнову ревизијоног одбора.

За председницу је једногласно изабрана досадања потпредседница гђа Јелисавета Борота.

За потпредседницу — на место гђе Јелисавете Бороте — изабрана је гђа Паулина Матијевић, а на место њено пресветла гђа Јелена Стојановић, супруга септемвира.

Чланице, које су имале у смислу правила задругиних да одступе, изабране су такођер једногласно поново, и то гђе: Јованка Рогожарски, Јелена М. Јоановић и Нада И. Прица.

Ревизијони одбор изабран је исто тако једногласно поново, и то гђе: Адела Бреберина и Александра Огорелица, те г. Петар Никољић, трговац.

По томе је управни одбор известио скупштину, да је у име задругино замолио бившу председницу, да за љубав задрузи и за љубав управноме одбору њеном прими част почасне тредседнице, с којом јој се задруга жели и да одужи колико толико за сва добра, која јој је чинила, а која ће јој чинити сигурно и у будуће. Скупштина је с највећом радости на знање узела, да је пресветла гђа бароница Катинка Живковићева ту част примила, те је уједно умолила управни одбор, да о томе у име њезино пресветлу гђу бароницу извести и да јој од срца заблагодари на исказаној љубави.

Пошто су још за оверовљење записника изабране гђе: Меланија Велисављевићева, Олга Теодоровићева и Марија Новићева, закључила је председница скупштину, заблагодаривши поно-