Ženski svet

92. ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 4.

Добротворна Задруга Српкиња у Бос. Крупи приређује други дан Ускрса 3. (16.) априла о. г. забаву с иеранком, у корист своје благајне.

де, Пра Ени

ЧИТУЉА.

т Анка Митрановић. Наш садруг и заслужни управитељ ерп. осн. нар. школа у Скопљу, г. Јован Митрамновић, изгубио је на Благовести о. г. своју добру и врену супругу Анку Митрановић, одличну п уважену Српкињу. Сажаљевамо судбу нашег доброг пријатеља, а покојници нека је лака црна земља!

т Вјенцеслава Лужичка. У Прагу је умрла јануара месеца о. г. мати прашког родољуба пи начедника дра Срба: Вјенцеслава Лужичка у 10. години живота. Писала је више романа и неколико књига за женско образовање; особито се заузимала за женски покрет међу Ческињама. Почела је падавати и народну књижницу „Ли буша“, која и даље излази.

тј Душан Николић. Наш садруг и пријатељ г. Ника Николић, умировљени учитељ и благајник Народне Банке у Вел. Кикинди, изгубио је 8. (16.) марта о. г. свог доброг п честитог сина Душана, трговачког помоћника у 18. години живота му. Немила судба гони овог доброг човека и његову верну супругу „Ленку и граби му све одраслу децу. Ово је треће одрасло мушко дете, које су изгубили за последњих 5—6 година. Ми искрено сажаљевамо нашег и народног прпјатеља, који је сваком приликом само добро чинио п за добро радио. Нека прими наше саучешће, а пок. Душану, који је у Дубровнику умро, куда је отишао да потражи себи лека у оном благом српеком приморју, нека буде лака земља п вечна успомена!

Т Јово Укропина из Брчке, трговац, кога

смо у последњем броју нашег листа споменули у чптуљи, завештао је: 1000 круна за „градњу нове школске зграде; друштву „Просвјете“ у Сарајеву и друштву „Привреднику у Загребу по 500 крупна. Слава му!

тј Миливој Чудомировић. При крају фебруара месеца о. г. упокојио се у Кузмину српски нар. учитељ и наш сарадник Миливој Чудомировић, у својој 38. г. живота. Учптељевао је у Бечмену и Босуту и са своје дуготрајне болести, умировљен је почетком ове год. а премипуо у Кузмину. Покојни Миливој бавио се поред школског рада пчеларством и написао је о том књижицу једну, Писао је осим тога чланке у „Женском Свету“ и школеким листовима и приповетке за децу у листовима: „Голубу“ и „Споменку“ ; и издао је неке и у засебној књизи п да му је Бог подарио здравља и живота, бпо би то врстан учитељ и књижевник. Оставио је за собом ојађену супругу и петоро незбринуте дечице. Мир пепелу његову !

Т Лука Зима, некадањи професор срп. вел. гимназије у Карловцима, пзвретан зналац класичне филологије; писао је многе равпре и књиге из школске струке, упокојио се у Вараждину марта месеца о.г.у 16. години живота. Вечан му спомен!

т Аврам Ђукић. У Бечу је 18. (81.) марта о. г. напрасно преминуо одличан Србин, генералинтендант у миру Аврам Тукић, родом из Госпођинаца у Шајкашкој. Пок. није само Српетво подичпо високим војничким чпном, него је он заслужан п са својих изврсних књижевних дела; особито има заслуга за псторију српског народа под хабебуршким екпптром, јер је он многу тавну елику изнео на видело из војничке ратне архиве у Бечу. Олава му и вечан спомен!

о .246), „лом (99 БЕЛЕШКЕ: СОЕ РЕН а

ПРОСВЕТА. АМЕРИКА.

Како нов лист „Вјера и разум , што излази у Америци јавља, Орби у Експорш-у Па, спремају се, да отворе српску школу за своју децу. Има их за школу способне преко 50 које мушке које женске деце.

У Шилисбургу постоји такође српска школа, коју руководи парох Сава Војводић, наводи пети лист. Према томе има саду Америци трпи ерп. оси. нар. школе.

ЗДРАВЉЕ.

За шкрофулозне људе и децу узима се жир, који се пржи и кува као кафа па се пије.

Против алкохола. Данас је опште призната ствар, да су алкохолна (опојна) пића: ракија, вино, пиво, коњак, руми т. д. штетна по здравље

човеково, а нарочито за децу. То су доказали сви лекари али наш евет и данас поји децу ракијом, вином п пивом п сличним напитком, све у тим мислима, да се деца крепе, да добију више крви и слично. Колико се наш свет заборавио и колико греши у том, показује исказ ђака у једној четвороразредној осн. нар. школи Краљевпне Хрватске п Славоније, које је покупио г. Драгутин Нигман, учитељ. Ти су податци врло жалосна прилика за наше дане.

У његовој школи, има у сва Зли разреда 50 мушкараца п 44 девојчице, свега: 94 ђака. Од те деце нема ни једно да није никад пило ракије, а опило се од ракије 28 мушкараца и 9 девојчица, свега: 37. Исто тако дознао је тај учитељ од саме деце, да су сви и вина пили и од њега опило: 21 мушкарац и 16 девојчица; свега: 37. У целој школи, било је само 6 деце,