Ženski svet

Бр. 4.

ЖЕНСКИ СВЕТ 93.

што нису пила пива никад, али су остала сва пила и од њега се опили: 12 мушкараца и 9 девојчица, свега: 21.

Из тих се података види, како је наш свет одат пићу алкохола и како у том не пази ни на своју децу, него пх сами још поје пи нуткају и таком пићем. То што бива у Хрватској и Славонији, то пето бива и по другим нашим крајевима, јер навика је једна мука а одвика две; што дикла навикла, то невеста нео одвикла, вели наша народна пословица. Зато молимо и преклињемо наше матере и читаоце, да одговарају наш прост свет од тих навика а нарочито, да их уче, да не дају та пића деци својој, јер на млађима свет остаје. У напреднијим народима, па ево п у нае овде у бившој Војводини, у Србији и Црној Гори склапају се друштва, која иду за тим, да одвикавају свет од опојних пића, као штетног по здравље и по морални живот, јер се доказало и то, да половина злочинаца, што их има по разним земљама, допало је учинило је зло у напитом стању.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Како ће се познати добро семе од детелине. Узме се нешто мало од њега па се баци на усијан ватраљ. Добра, клијава и здрава зрна одекакаће у висину, а рђава ће остати непомично на ватраљу и сагореће. |

Кречење воћака је потребно, јер креч чува воћку од зиме, поништава разне инсекте и њихова јаја, која се налазе испод коре; креч очисти воћку од маховине и лишајева. Ако кречу додамо мало говеђије крви и жучп, сачувају се воћке зими од зечева, да не нагризу кору. С пролећа ваља воћку подвезати личином, која је намазана катраном, па ће је сачувати и од гусеница, да се не пењу са земље горе.

Ђубрење поврћа осоком. Многи бацају осоку (стајску мокраћу), а то је штета. ЈБоме се врло добро ђубри поврће. Салата, кељ и купуе добију веће пи чвршће главице. Њу треба прикупљати у какав суд или чабар, па водом разблажити и онда њом леје посипати.

КЊИЖЕВНОСТ.

Штиво уз Историју Српске Књижевности. Прикуппо Јован Грчић, 1. Примери старог ело венског и српеко-словенеског језика дубровачкодалматинске књиженности, књижевнога рада у Бовни, међу Кајкавцима и у Славонији у ХУЛ. ХУП. пи ХУШ. веку и повије српске п хрватске књижевности до Бранка и Даничића, према наставном плану удешени за УП. гимн. разреда. Потпором високог кр. угарског министарства 60гочасти и јавне наставне. У Новом Саду. Српска штампарија Браће М. Поповића. 1906.

Уза евоју Историју Српске Књижевности, која је пзишла пре две и по године а тако наишла, на одзив, да се до сад распродало цело прво издање, прикуппо је проф. Грчић толико градива за читање, да га је према наредби Патроната НоНовосадске Српеке гимназије морао разделити у две књиге. Прва је књига сад пзашла, износи 85 штампаних табака, цена јој је 5 круна а може се добити у прикупљача, који ју према нарумшбипи уз поштанеско поузеће шаље франко.

Од Суботићева „Цвфтника Српске Оловености —- а то је већ преко педесет година — нису наше овамошње школе имале згодне читанке уз историју књижевности. Ово Грчићево Штиво попуњује ту празнину те ће добро доћи српским средњим школама.

Но осим школској омладини може та књига лепо послужити п ипаче српском свету, који марп за своју књигу. Појединац тешко може набавити сва дела наших старих писаца. Оно истина, Српека Књижевна Задруга је за ово десетак и више година како постоји, доста депих старих дела из српске књижевности изнела, поново на јавност, али то ипак још није све. Књиге Књижевне Задруге излазе годишње само једаред а доносе и других ствари не само етарија књижевна дела. У овој пак. Грчићевој књизи има огледа из дела свију наших старијих писаца, и то таквих огледа, из којих се види и дух п сав карактер дотичних књижевника. Има заиста ту занимљиве лектире за свакога и ми сваком Србину и Орпкињи, коме и којој годијоле може бити препоручујемо, да набави себп Грчићево Штиво. Не ће се покајати.

Као што чујемо, до јесени ће изаћи и друга књига Штива уз Историју Српске Књижевности. у којој ће бити примера најновије наше књи-_ жевности од Бранка и Даничића до наших дана.

А.

Изпшла је из штампе књига: „Последњи дани земног живота Христа Спаситеља, побожна лектира за старо и младо уз стравну недељу од Стевана (О. Илкића, учитеља сомборског. Цена: у претплати 530 фил.; ван претплате 40 фил. На 10 примерака пде један гратис а на 20 примерака плаћа писац поштарипу. Може се добити код писца: Хотђог (Васзка).

Шта је карактер, подјела нарактера, поправљање и развијање карактера. Под овим насловом прештампана је из „Учатељског „Листа“, што излави на Цетињу у Црној Гори, расправа нашег сарадника, г. Ђуре Шпадијара, управитеља школског и члана Просвјетног Савјета коју је паписао по Смајлсу и другим писцима, а коју је издала дворска књижара Мите Савића у Београду. Књига износи 9:/, штамнана табака, а вреди 40 потура. Скупљачима се даје уобичајени рабат, а књиге шаље писац о свом трошку, на кога се треба и обраћати (Се спе-Моптеперто). Препоручујемо ово дело родитељима и учитељима.

Наше Село. Под тим насловом написао је и издао књижицу ва народ наш сарадник и парох из Бачинаца г. Јован Ж. Бута.

Ми смо ту књижицу прочитали и налазимо, да је за наш прост свет, што се каже, врло лепа поука. Кад би таке књиге и поуке улазиле у наш ратарски народ, не