Ženski svet

Бр. 6. - ЖЕНСКИ СВЕТ 135.

цу Јелену Ј. Мијић, а пошто се она није никако могла примити те дужности, буду једногласно изабрани за председницу Александра Милутиновић, за потпредседницу Катица Мркић, за благајкињу Зорка Борота, за одборнице: Зора Белановић, Мила Веселиновић, Јелка Јелић, Милка Ковачевић, Марија Марић, Даринка Месаровић, Вукосава Миловановић, Јелена Томић, Олга Чобанић, Даринка Шљивовачки и Љубица Радошевић (пошто се не хтеде више никако примити за перовођу), за перовођу Никола Илић; за прегледачице рачуна: Ана Живковић, Драгиња Лукић, Милева Радак и Марија Чучковић.

На предлог Зорке Бороте изјављена је записнички захвалност досадањој ревној потпредседници Јелени Ј. Мијић, која је с великом вољом и благошћу, мудро, са пуно такта и објективности председавала у свима одборским седницама.

Пошто није било више никаквих предлога, закључује потпредседница скупштину, пошто су за оверовљење записника изабране гђе Мара Мојић и Бојана Војводић.

ж

Тако је одржана у највећој слози и једнодушности Х. редовна скупштина наше задруге. У одбор су изабране чланице свију сталежа, вољне да заједнички допринесу овој установн и послуже оној сврси, ради које је задруга основана. Десет година навршило се како је основана; десет година шири она свој благотворни утицај у нашем месту. У њезино се коло ухватило све што има срца и душе, што боље мисли и осећа, што сложно хоће да ствара и ради. Нек им је срећан рад и, дај Боже, дочекали и двадесетгодишњицу.

Сарајево.

Добротворна Задруга Српкиња у Сарајеву издала је на своје грађанство овај позив:

Добротворна Задруга Српкпња у Сарајеву закључига је у другој редовној одборској сједници да замоли све пријатеље српске сиротиње п српског нарочито жепеког напретка, да постану чланови ове задруге. За ово кратко врпјеме рада показао се је знатан успјех, многа је суза епротињека обрпсана, а п неколико је сви-

рочади наше, бар пред празнике обрадовано.

Пекодико болесне и саморане спроте добивају и ако за сад малу, али сталну мјесечну потпору.

Да нам дјеца нарочито радника наших не буду остављена прије школе сама себи, него да их пекупимо, корисним послом забавимо п васпитамо — намјеравамо, ако Бог да п будемо сложни, да још ове јесени отворимо ерпеко забавиште, А да живот сестара наших, а будућих матера српеких не убијају тешки послови, не разоравају слабе зараде и не трује никотин ради емо, да сетворимо и то што прије школу за стручно васпитање њихово. Истина, ово за нас растројене изгледају неостварива подузећа, јер ми и не знамо шта је све слога кадра, али познавајући осјећање и енагу појединца, особито жене и мајке у породици, а уздајући се у моћ велоге, увјерени смо, да нам је здруженима овигуран успјех у сваком подузећу.

Позивамо овим сваког пријатеља напретка из мјеста и са стране, да помогне ово коло врпеких сестара, а надамо се, да неће ни једна Српкиња, која може, остатш ван и не бити члан задруге наше.

Редовна чланица (задругарица) може бити сважа пристојна Српкиња без разлике вјере, која је навршила 17. годину, а плаћа: К мјевечно. .

Помагач задруге може бити еваки пупољетан и пристојан Орбин и Орпкиња, ако плаћају мјесечно 60 хелера.

Оенпвачица пли оснивач задруге може бити свака одрасла п пристојна Орскиња и Србин, који уплате једном за свагда 100 К паи у мјесечпим оброцима од 10 Ћ,

Добротвори су задруге свака Српкиња или Србин, који дарују задруги најмање три стотине круна од једном или у 20 мјевечних 06рока по 15.

Сарајево, 26. апрпла 1906.

Одбор Добротворне Задруге Српкиња.

Предеједница: Тај пик: Јелена Н. Самарџија. Стево Марковић.

Сегедин.

Част ми је врло поштовани г. уредниче доставити Вам извештај п рачун наше задруге о њеном раду за прошлу 1905. годину.

Из приложеног рачуна види се, да наша за-

| 4