Ženski svet

134, ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 6.

ре мати, која има тако ваљаног, верног сина.« И умрла је, верујући у срећу свог

јединца, онда, кад се он одмарао на једној робијашкој станици путујућиу далеки, хладни север — у Сибир.

6 руског Мира.

ЗА ЈЕ

Рад добротворних

Митровица.

5. (18. марта о. г. одржана је Х. редовна главна скупштина Српске женске добротворне задруге у Митровици.

Пошто се је скупио леп број чланица, отворила је потпредседница гђа Јелена Ј. Мијић скупштину и поздравила чланице, које све више и више схваћају свој позив као задругарке и све одушевљеније раде на добру ове наше племените и корисне установе и позива перовођу, да поднесе извештај о раду одбора у минулој години.

Перовођа (гђа Љубица Радошевић) изјављује, да ће поднети извештај о раду одбора у минулој години само од 4. (17. јула, јер је 3. (16.) јула стара -управа поднела скупштини извештај о раду од 1. јануара до 3. јула, поднела оставку и изабрана ова нова управа“)

Редовних чланица имала је наша задруга 141, потпомажућих 29. Од скупштине изабрана председница гђа Наталија Месаровићка, поред

#) Не можемо, а да ма у неколико речи — ни по бабу ни по стричевима — не рекнемо, зашто је стара управа поднела 3. (16. јула 1905. оставку, коју је скупштина примила.

12. (25.) јуна одржана је ванредна скупштина ради оснивања српске женске раденичке школе у Митровици. Г. Петар Кулић хтео је давати нашој задруги прве године 2400 круна, а после сваке године К 2000 а да задруга у своје руке узме ту школу, те је и морално и материјално потпомаже. Чланице скупштине радо и вољно одзивају се предлогу г. Кулића; уложиће сав труд, знање и умење око изведења овог дела, али не смеју пристати, да задруга од свог иметка допринаша овој школи, јер јој је иметак још мали па се боји за успех ове школе поред овде већ постојеће државне школе. Скупштина је са 41 против 12 гласова одбила предлог одбора, који је у том видео неповерење скупштине, те је предао оставку 3. (16.) јула која је прихваћена. После кратког времена сазваше госпође (бивши одбор задруге) с г. Кулићем скупштину ради оснивања раденичке школе и без помоћи наше задруге. Састаше се, донесоше штатуте, претресоше их и... на том остаде.

ита о. миља ~“ А — » = но о

задруга Српкиња.

најбоље воље, није се могла примити председништва а дужност председнице вољно и савесно вршила је гђа потпредседница Јелена 4 Мијић. Две одборкиње обишле су сиротињу која ужива потпору задруге а сиротињи је издано:: 1065 круна а на одело сиромашној деци 90 круна.

На св. Николу поздрављена је Њег. Светост патријарх Георгије као почасни члан наше 32друге, а на св. Стефана (27. децембра) као на крсно име наше задруге, уз суделовање месног црквеног певачког друштва, осветио је свечарску водицу и пререзао свечарски колач парох г. Драгомир Радошевић, који нас је у свом говору одушевио, да истрајемо у овом племенитом, Богом благословеном раду нашем. Колач је пререзала потпредседница с гђом Наталијом Месаровићком, која је леп прилог задруги дала а за њом и остале чланице. Уједно је решено, да крсно име наше задруге (св. Стефана) сваке године прославимо само резањем колача а забаву, која је у вече тог дана држана, одржимо други пут. |

Највише су одборкиње уложиле труда око приређивања забаве у очи нове године, Чист приход надмашио је све досадање, изнео је 568 круна. Мило нам је споменути, да су нам се браћа Хрвати у толиком броју одазвали као никад до сад.

8. (21.) јануара о. г. одржан је годишњи парастос умрлим чланицама наше задруге. Осим тога издао је одбор многу припомоћ појединим црквама или друштвима.

Скупштина је једногласно узела на знање извештај перовође као и прегледачица рачуна, да је стање благајне 31. децембра 1905.

1. У уложним обвезницата К 12.732'05

2. У обвезницама . = 26 3. У готовом . Е = К 62460 свега . К 13.38465

Потпредседница моли скупштину, да приступи избору новог одбора. Скупштина бира једногласно за председни-

а —==и == ићи им па -= о “је ај деј и Ћ и. аб а и

ни" =“