Ženski svet

138. ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 6.

бпо овјеровљен, прешло се на бпрање друштвене управе за текућу годину. По жељи свих задругара остала је пета управа.

Не можемо а да овим путем не благодаримо свима, који су ма и у чему били задрузи на руци. Особпто хвала овомјесном Српском каубу, који је у свакој прилици помогао задругу, па је није заборавио ни о својој забави, приређеној о Савину дану о. г., него се сјетио наше установе, српске школе, даровавши јој чпет прпход са пете, у пзнову 85:40 дол. Нека му је за то част и хвала!

Од примљених прилога један је од 5 дол. приложен од стране г. Мића Т. Балића прпили-

ком емрти Франа Занпновића, мјесто вијенца му на гроб. Ово је први прилог ове врете п пачин давања врао умијестан, те би било племе. нито и корисно, да се угледамо на дароваоца. Опет хвала евима задругиним пријатељима, на љубави и пожртвовању за њезин напредак. 6. Шиплрак, 0. Зеповић, предеједник. тајник.

(Шта је после катастрофе тамошње са овом задругом не знамо; али да ће п на то друштво потрев имати уплива, рачунамо за цело, те очекујемо од наше поштоване гђе О. Зеновићке, тајника, да нас извести како сад стоји тамо са задругом и срп. школом. — Уредништво.)

<> гласник.

Конгрес српске трговачке омладине. Новосадека трговачка омладина удружила се пре 5 година, а од четир године овамо има и своја одобрена правила тз ради на томе, да евоје чланове што боље образује у својој струци, те је тога ради отворила вечерње течајевс, у којима држе стручпо образовани људи вечерња предавања пз појединих грана трговачке струке. Поред тога уче се штедњи и разумном и умереном животу.

Тим примером подетакнутп почела се та омладина удруживати и по другим варошима: Панчеву, Вршцу, Сентомашу, Сомбору и т.д. али је то све ишло епоро и површно, те је новосадска омладина имала намеру, да унесе више воље и живота у рад и стога је сазвала ове године за први дан Духова конгрес те омладине, која се врло лепо одазвала п с одушевљењем прихватила идеју удружења. Како смо извештени, било је овде са шестнаест места искупљене омладине, која ће по повратку своме живље порадити на својој организацији. У вече је било приређено велико Село с песмом у дилетантеком представом, које је ону дупком пуну паробродску дворану у пуној мери задовољила. Играчи су одреда сви лепо одиграли своје уло ге у комаду: „Пола вина, пола воде од Е. Трифковића а наиме: г. Душан Зестријан и г. Михајловић а особито су задовољиле публику г-ђице: Зорка Михајловићева п Јованка Монашевићева са својим живим приказима. После представе настављена је игранка. Кором је управљао г. професор Иса Бајић, а дилетант-

—____ш а ЈН

ском пгром г. Петар Кретопошић, те за тако леп успех припада п њима велика хвала.

Други српски соколски слет, држаће се па Видовдан 15. (28.) јуна о.г. у манастиру Ра= ванпци, а прпређују га српеки соколп пз Вуковара, Загреба, Земупа, Ирига, Карловаца, Коренице, Митровице, Осска, Руме п Шида. Опп ће тамо приредити јавне веџбе са надметањем у гимнаетлчним п јуначким играма.

Забаве. Добротворна Задруга Српкиња у Сарајеву прпредила је на Спасовдан 11. јуна о, г. забаву с томболом и игранком уз суделовање друштва „Ологе и „Српеког Кола.

Сарајевеко друштво „Лросвјета приредило је на духовеки понедељак 22. маја 0. г. забаву с игранком. |

Српеко православно цркв. певачко друштво „Св. Саво“ у Фочи приредило је први дан Духова о. г. забаву с игранком.

Све трп забаве су прпређене у корист ево“ јих друштвених благајна, те примају п својевољне дарове.

Српска виша девојачка школа у Н. Саду приредила је на Спасовдан 11. (24.) маја о. г. своју редовну забаву с игранком у корпет својим епротим ученицама. На тој су забави певале ученице те шкоде у три гласа 1. а) Учимо се, 6) Ала је лет овај свет речи Змајовине. 2. Мајски дани, речи Данице Блажић-Попове ученице ГУ. разреда псте школе; 8. Низ српскиљ народниг песмица УП. пи 4. Српски Свалаовац. Песме је пратила војничка музика 10. пуковније петроварадинеке, а све су тако складно и

_ Вејна не |