Ženski svet

лепо отпеване, да је милина било слушати, а за то има највише заслуга г. управитељ М. Ђорђевић, који спрема и учи ту децу. После ових песама одпграла су деца „Гордану , дечију глуму, коју је за те ученице написала наставница тог завода, позната са тих лепих особина, г-ђица Милева Опмићева, а суделовале су у том ученице: Олга Давипдовићева, Милева Давидовчева. Јованка 'Тодоровићева, Ана Савићева, Ружица Ћирковићева, Даница Блажић-Попова, Софија, Драголовићева, Јованка Стратимировићева, Анђелка „Љубишина, Даринка, Богпћевићева, Милица Јовановићева и Данпца Вулкова. Комад има лепу и поучну тенденцију, а деца су под управом писца мајсторски одиграли. те су у пуној мери публику задовољили, која је и деци и наставницима своје признање исказала у општим изразима: живели!

Јавна предавања. На молбу „Кола Српеких Сестара примили се најодличнији књижевници наши да држе низ својих предавања у корист пострадалих Македонаца и Старосрбијанаца. Предавања је отпочео г. Сима Малпавуљ, а говорио је о црногорским женама, а типове је узео из Његушевог „Горског Вијенца“ и Ненадовићеве књиге. На предавању је био и сам краљ Петар |.

Добротворна Задруга Српкиња у Иригу |

спрема се, да подигне у своме месту српско православно забавиште.

Нова српска земљорадничка задруга овнована је у ПШетровчићу у Срему и с њоме има сад 64 таке задруге у Срему.

Вршачка Добротворна Задруга Српкиња, одликовала је заслужну г-ђу Савку дра Јована Суботића пзбором ва иочасну чланицу своју и поелада јој декрет у Цариград, где се она бавила кратко време. Г-ђа Суботићка се брзојавно захвалила задрузи на тој почасти.

Учитељско деоничарско друштво. У Новом Саду ће се основати деоничарско друштво под именом: Ортска училављска новчата задруга, деоничарско друштаво. Досадашња учитељска, задруга уписује сад деонице (акције). Досадашњим члановима урачунаће се уплаћени удели (честице) у деонице. Нови деоничари моћи ће врло лако уплатити деоницу, месечно све по 5 и 10 круна. Деоница износи 50 К, а биће уписано хиљаду односно две хиљаде деоница. Деонице се могу одма од данас уписивати, а крајњи је рок упшеу 81. децембар 1906. Управа моли другове учитеље и пријатеље своје, да се својски заузму за уптвивање. Уписнина је 1 К по деовиди, Ко жеди да се ушипе, управа Српске учитељске новчане задруге у Новом Саду радо ће му послати проглас п уписни табак.

Гђица Милица Богдановићева, ћерка г.

__ ЖЕНСКИ СВЕТ

Синише Богдановића, умировљеног пуковника и врпеког историчара у Загребу, положила је на загребачком свеучилишту професорски испит. Оно је прва Орпкиња, што је положила професореки пепит па загребачком свеучилишту. Живела !

Бањалучани за своју школу. У недељу 9. априла о. г. састала се први пут скупштина срп. православног школског одбора у Бањојлуци пи на предлог свога честитог учитеља Мплоша Костића, донесе се једногласно решење, да се подигне нова школска зграда за оси. нар. школе. И одмах ту упишу сами чланови 6000 крупа добровољна прилога за ту цељ и изашљу одбор од 18 лица, да купи даље прилоге. Из данашње читуље сазнали смо, да је на ту цел оставио пок. Никола Дрљача 5000 К. И тако ће Бањалучани добити још ове године нову и здра“ ву зграду за своје школе, све из добровољних прилога. Ето, шта може да учини сложан ради добра воља!

Споменик првом угарском краљу св. Стевану откривен је 8. (21) маја о. г. у Будимтешти у присуству самог краља Франца Јосифа Т, владе и целог народног представништва, земаљеких посланика.

Конгрес српских учитеља. Ове со године навршује 25 година, како се удружили учитељи у Орбији, под именом: „У читељско Удружење“ и како издају свој лист „Учитељ“. Поводом тим, хоће то удружење да прослави ову годину у кругу свих српеких учитеља као садругова својих, те позивају све учптељо и учитељице у Београд на конгрес, који приређују 6. (19.) августа о. г. који ће се држати у сали Јниверзитета. Позив и програм за тај састанак доновимо на другом месту.

Одликовање. Задареки ерп. прав. епископи одлични књижевник црквеног права, г. др. Никодим Мила, одликован је од руског дара Николе П. орденом ев. Ане првога реда.

Г. Стеван Ћурчић, управитељ „Београдеских Новина“, одликован је од књаза Николе Даниловим орденом П. степена, за учињене услуге Црној Гори.

Наш сарадник г. Васа Крстић-ЈБубисав, У песми п лепој књижевности познат под именом: одр: Казбулбуд“, одликован је од прногорског кнеза Николе Ј. Даниловим орденом ТУ. степена. Чеетитамо!

~ у аи