Ženski svet

140, ЖЕНСКИ СВЕТ

На конгресу српских земљорадничких задруга који је одржан ове године у граду Осеку 16. (29.) и 17. (80.) маја о. г, држао је предавање о привредном унапређењу нашег народа г. др. Младен Лисавац, земаљски поселапик ирпшког среза.

Верени и венчани. Г. Милан Вујић, чиновник кр. порезпог уреда у Тителу, син дра Јована Вујића, адвоката из Сомбора, верпо ее се сђицом Маријом Отетановом, ћерком тителског пароха, г. Емила Степанова.

Г. Лаза Петровић, чиновник овдашњег Трговачког Удружења, верио се ве г-фицом Олгом Ранковићевом из Чакова (у Банату).

Г. Милутин Ђорић из Вршца, верио ес е гђицом Амгелином Атостоловићевом, такође из Вршца.

Наш сарадник г. Александар М. Николић, артиљериски поручник из Београда, верио се « гђицом Видосавом Ј. Пантелићевом пз Београда.

Г-ђица Милева Марковићева пз Беча, паша претплатница п дописница, венчала се 14. (27.) маја о. г. е г. Стевом С. Шимраком, такође пз Беча. Сретно евима било!

25-годишња прослава. Др. Војислав Ј. Оџботшић, син наше уважене сарадиице, гђе Савке Ј. Суботића, проелавпо је 14. (27.) маја о. год. 25-годишњицу свога. запета благотворног лекарског рада. Г. Војпелав је шеф хируршког одељења ошпте државне болнице у Београду и као такав учинио је нашем народу тамо и овамо велике п неизмерне користи својом признатом вештином на том пољу. Г. Војислав је и па ручном књижевном пољу лепе успехе показао. да. њега знају стручњаци у целом евету. Аивео и подичио нам да Бог да име ерпеко и кроз других 25 година!

ЧИТУЉА.

Т Емилија Мучалов рођ. Манојловић. Стигла нам је тужна вест из Суботице, да сетамо 7. (20.) маја о. г. упокојила гђа Емилија Мубивша многогодишња подпредседница суботичке Добротворне Задруге Српкиња, која је за време новосадске изложбе српских женских рукотворина, од 1884. г., прикупила знатан број предмета из свог места и околине и са Сомбором испунила целу једну велику дворану школску и за све време изложбе овде боравила, пазила и на своје место отправљала ствари. Она је пуних 25 година стајала на челу

чалка,

Бр. 6. суботичке Добротворне Задруге као потпредседница и приређивала је сваке године концерте и лепе забаве у корист задруге и знатно тиме појачала Фонд задружни. Она је затим тежила, па и писала у том правцу у нашем листу, да све овостране Добротворне Задруге Српкиња оснују заједнички Фонд за испомагање Српкињица, које се одају вишој научној спреми или уметности; њеним заузимањем изучила се многа Српкињица за учитељску струку а гђца Шоповићева, која је данас у Београду професорка гласовирске струке на београдској музичкој школи била је питомица те задруга. У опште је била ова врла покојница одушевљена раденица за своју задругу и за виши женски полет на свима гранама рада, науке и вештине. Бог да јој душу прости.

Т Марија уд. Панаотовић. У Срем. Карловцима, код своје кћери Катице дра Ђ. Красојевића, упокојила се заслужна и родољубива Српкиња госпођа Марија удова Паје Панаотовића, негдашњег угледног трговца митровачког. Покојница је баш у оно доба, кад је владао српско-турски рат 1876. год. била председница Добротворне Задруге Српкиња у Митровици и стекла је онда великих заслуга, чинећи услуге српским рањеницима и са чега је покојница одликована медаљом Краљице Наталије и дипломом друштва »Црвеног Крста«. Вечан јој спомен!

т Љубица Симић рођ. Јовишић. Ово је супруга одличног свештеника и пароха вел. кикиндског г. Петра Симића, а упокојила се 17. (30.) априла о. г. после кратког и тешког боловања у својој 31. години живота, оставив за собом млада супруга и осморо ситне дечице (шест синова и две кћери). Та многобројна сирочад побудила су опште сажаљење не само у кругу родбине и својте, него и у целом грађанству вел.-кикиндском. Нека Бог утеши доброг супруга, а покојници нека је лака црна земља, која ју је тако рано примила у своја недра.

т Олга Поповићева, ћерка бившег професора сомборске учитељске школе и многогодишњег управитеља срп. више девојачке школе у Панчеву, покојног Јована Поповића и удове Марије Поповић рођ. Јанковић, упокојила се 17. (30.) маја о. г. у Сомбору у 22. години живота. Оде брзо за својим оцем, кога је скорим оплакала. Бог да јој душу прости!