Ženski svet

Бр. 6. ЖЕНСКИ СВЕТ Шо

ИСПРАВАК.

У последњем, 5. броју, нашег листа у раду из Ирига на стр. 112. међу чланицама у надзорном одбору, изостало је случајно у штампи треће име госпође: Јелице Драгосављевићке.

У истом броју на стр. 114. код Љјељине погрешно је штампано, да је потпредседница: „Јованка Адамовићева, а треба да јег-ђа Милка „Јовичићка, а Г-ђица „Јованка Адамовићева је перовођа задруге.

Молимо, да се ове грешке исправе.

У последњег 5. броју нашег листа на стр. 115. у раду Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња стоји, да је послато у Загреб за подизање Девојачког Интерната 150 Ка треба 100 К. Молимо да се и то исправи.

Јавна захвала.

Госпођа Јелена А. Суботића, поклонила је Добротворној Задрузи Српкиња Панчевачких 100 — словом сто круна. Овим поклоном постала је поштована госпођа добротворка наше задруге. Одбор добротворне задруге изриче јој и овим путем на том дару најтоплију захвалност.

Панчево, 27. априла 1906.

Анка К. Милутиновића, председница. Вукосава Летићева, перовођа.

АЋЕДОНИЈА И МАЋЕДОНЦИ

Књига Ивана Иванића.

Са тим натписом изашло је ведпко дело Ивана Иванића, опис земље п народа, са географском, етнографском, статистичком и привредно-трговинском грађом. Књига износи 21 штампан табак великог формата, а има 48 слике. Издање је врло луксузно. Цена му је 6 дпнара. Поруџбине се шаљу штампарији Савића и Комп. у Београду. У књизи има 238 одељка, а садржина јој је ова: Предговор.

Из Солуна у Серег; У Сереву ; О вароши Сереву; Душанов град Серев; Округ Серески; Задужбина цара Душана код Серева; На струмском (Гахинском) језеру; Пут у Драму; Варош Драма; У кавалу, ксанти и Дедеагач на Марици; Из Драме у Дојран (Полин); У Полину (Дојрапу, Довиру); У вароши Кукушу;

Кукушка околипа п Карадаг пахија; Струмпца; Струмска област; Град (олун; Из Солуна у Демир-Капију; У доњем делу Солунског вилајета; У Пелп, Јениџе-Вардару (Пазару) и околини; Воден и околина; Меглен и Острово; Лерин, Костур, Свечиста, Кожани и Србија. Извод из статистике становништва у Маћедонији и Старој Србији. Извод из статистике српских школа у Турској. У овој књизи има 43 ових слика; Град Солун; Дуж жељезничке пруге СолунСеревг; Варош Серез п остатци Душанова града; Предграђе Сереза и шетнице; Развалине цркве св. Николе; Пагар у Мелнику; Група сеоских девојака у И. Маћедонији; Група Цигана на тахинском језеру; Жељезничка станица на прузи Серев-Драма; Сеоски хан у Маћедонијп; Група са пазара у Драми; Варош Кавала на Мађедонском приморју ; Варош Драма; Група са Маћедонског павара; Српски сватови у Маћедонији; Народна ношња у Маћедонији и Ст. Србији; Срби варошани из Повардарја; Поглед на (Солун с мора; Стари „Капан“ — павар; Турчин пиљар на пазару: Српски консулат у Солуну; Отоманска Банка у Солуну; Улица у Солуну; Српска виша девојачка школа у Солуну; Оркестар српских гимназиста у Солуну; Бела кула у Солуну; Црква св, Димитрија у Солуну; Рушевине цркве, потом џампје, св. Софије у Солуну; Српкиња из битољског вилајета; Демир Капија; Хилендар у Светој Гори; Страна манастира Хилендара; Вардар близу свог утока у море; Апсана у Турској; Шоглед на Воден; Група српских учитеља пз Маћедоније и Старе Србије; Група Срба Маћедонаца; Стара надгробна плоча код Острова; Маћедонски рибари на јеверу; Пожар у јужној Маћедонијп: Свештеничка породица; Српкиња из јужне Маћедоније; Јужни Арнаути.

Књига се продаје у свима књижарама. — Књпжарима рабат. — Цена 6 динара. — Веће поруџбине прима и извршује

Штампарија, Савића и Козтп. у Београду.