Ženski svet

142. ЖЕНСКИ СВЕТ

6 РАБЛИ Ја

По последњој статистици у Краљевини Србији, бројно стање основних народних школа било је за ову школеку 1905.—6. год. овако: 1454 мушка наставника, 919 женских наставника, свега: 2878 наставника и наставница, а школа равно: 1184.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Отровне печурке — гљиве. — Познато ће бити нашим читаоцима, да се је врло много пута дешавало, да се људи с отровним печуркама отроваше и помреше, не знајући да су биле отровне. (тога, кад куваш печурке, а ниси сигуран да су добре, узми коју главицу дрног 'дука, ољушти га, па га баци у лонац у коме куваш печурке; ако лук за време кувања остане бео, онда су печурке добре, а ако лук поцрни, онда су печурке отровне.

КЊИЖЕВНОСТ.

Српека Књижевна Задруга унела је у овогодишње своје коло (евеске 98.— 99.) из лепе књижевности: 1. две слике „Људевита Вуличевића („Моја мати“ и „била у савестп ); 2 седам приповедака Хрвата Ксавера Шандора Ђалског (Љубомира Бабића) под општим натписом „Под старим крововима ; 3. једанаест приповедака Радоја Домановића; 4. с рускога преведени роман с натписом „Први кораци од Руса К. М. Отањуковића (1844.—1908.) у преводу П. П. Ђорђевића; 5. Нушићеве две глуме: драму у четири чина с натписом „Пучина“, што је у Новом Саду први пут била на позорници приказана 12. јануара 1902. г., и шалу е натписом „Обизан човек, што је у Новом Саду први пут давана 80. октобра 1901.; 6. препеве Саве Д. Мијалковића из немачке лирике. Из науке суу ово коло ушла испитивања и цртежи Отојана, Новаковића о турском царству пред српеки устанак 1180—1804.

Школеки Лист, био је престао и није излазио две године дана. Сад га је примио Школски Савет за свој званичан орган и предао га је садањем глав. школ. референту, г. Ђорђу Потовићу на уређивање. Лист ће излазити у евескама од 4 штампана табака и биће у њему ствари из педагошке, методичне и друге просветне струке. У корист тог листа упоргребиће се приход из фонда „Школеког Листа“, којим рукује сомборска црквена општина. Да би лист могао напредовати дао му је у помоћ 1000 круна Њ. Оветост патријарх ерпеки Георгије Бранковић. Цена је листу: 12 круна годишње. Приправници и учитељи, који пошљу своју претплату са општинском, плаћају за целу годину половину или 6 круна. Претплата се шаље па админпетрацију листа у Срем. Карловци.

Досад је изашао 1. 2. број уједно и за-

Бр. 6.

узима 120 страна велике осмине. Поред званичних објава има много разних бележака пз просвете, штатистике и тТ.д.

Лист ступа сад у 896. годину свога живота, и на учитељима и пријатељима стоји, хоће ли се одржати и напредовати.

Изишло је у штампарији Савића и Комп. у Београду пето издање Прави п оригинални „Народни Узшилиељ“ пок. Васе Шелагића ес много велика. Дело износи преко 1000 страна. Ово је дело постало модерна лекарска књига. Издаваоци веле, да је дело доведено у склад са правом медицинеком науком. Цело дело стаје у неком повезу: 10 динара (круна) комад, а у тврдом повезу: 12 дин. или круна. Ко пошље новац за три књиге, добија четврту повезану бесплатно, и о трошку те штапарије.

· Три најновије дописне карте са ликовима. Издавачка Књижарница Џахера им Киеића у Мостару израдила је у своме штампареко-умјетничком заводу допиене карте са ликовима: Срби учесници задарске конференције 4. (17. октобра 1905. П. Др. Аптоп Пуљези, предеједник српеке народне странке на Приморју. Ш. Др. Џеро Чингрија, предсједник хрватске странке у Дилмацији. Цијена је картама: 1 комад 8 п. 100 ком. 5 К, а 1000 ком. 30 круна.

Поштованим претилатниијима

који нам за ову 1906. год. још нису послали претплату, јављамо, да им још овај број шаљемо, па ако нам још ни до 25. јуна (7. јула) о. г. не пошљу претплату, обуставићемо им лист, јер ћемо сматрати, да га не желе даље држати, изузимајући само оне, за које су нам наши скупљачи јавили, да ће држати и да они стоје за њих добри.

Нови Сад, 1. јуна 1906.

Уредништво и администрација „Женског Света“.

СРПСКИ РОДИТЕЉИ

(етаратсљи) који желе да упуте своје ваљапе ђаке од 128 до 15 година на изучавање разних, корпених заната и осталих привредних струка, нека се пријаве што пре код својих месних учитеља, свештеника, пили писмено управи зе Круштва, Привредник у Загребу, па ће добпти одмах сва даљна нужна, упутства.

Исто важи и за ваљане здраве Српкињице (макар и спромашпе или без родитеља биле), које управа Привредника у српске породице еклањи п намешта — а преко Српеких женеких добротворних задруга.

инв це ЈУ