Ženski svet

Бр. 10. У Новом Саду, 1. октобра 1906. ХУ.

ЕНСКИ

лист ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ВЛАСНИК: ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ:

| | АОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. Х АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН. ___ Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал. Цена: на годину 3 круне; за Србију 3", динара. ЦИЕ о За све остале земље 3", франка у злату.

Претплата, рукописи и све што се тиче листа штаве се на уредни- = . | штво. Нови Сад (Џјуабк). 0 Поједини бројеви 30 потура.

гр—пуфу ен —4 и Јован Стерије Поповић пе | а рођ. 1806., умро 1856. 5“ Вршцу. Са

Благодарпо Српство одало је почаст великим заслугама пок. овама Стерије

Поповића. Вртачка. српска православна црквена општина приредила је 16. (29.) ти 17. (30.) септембра о. г. 100тодишњу успомену од рођења и 50тодинињи помен од смрти овог свог дичног спна и васлужног раденика на књизи и просвети народној.

На ту прославу слегао се велик број Срба пи Српкиња из ових и плостраних грајева. Биле су ту заступљене све веће овостране срп. православне црквене општине, сви српски виши просветни заводи, па и многе корпорације, а од опне стране: Српска краљевска академија паука са својим председником и великим беседником, г. Отојаном Новаковићем, који је у лепом п поучном говору изнео ради заслуге пок. Стерије ва оно време, кад се пије ни знало у нас за јавне лпстове, штампарије, поворишта п др. Били су даље заступљени: српски универаптет, кр. српско позориште, српека књижевна задруга, српско новинарство, Кенско Друштво, . Коло Српских Сестара пи Друштво Кнегиње Љубице у чије име је опет на банкету изговорпла дивну беседу позната ораторка српска, г-ђа Савка Суботићка, п у њој истакла, како су Српепње очувале свест и пме народно кроз сву петвековну таму авијатеког притиска па да ћену будуће, раме уз раме, са својом браћом, штитити и подизати народ морално и материјално и тиме освежпти мисао п тежњу великог Стерије, која му је лебдила кров све списе његове.

Значајно је за наше прилике овамо, да је одао почаст сени им великим заслугама Стеријиним ппеменим погдравом по сам кр.уг., министар богочастп п јавне наставе, гроф Алберт Апоњи.