Ženski svet

Бр: 2.

А пјесма се |х]ори, трепери и зуји Досаднога цврчка и планинског мољка;

А узвик се чује[ј] што кроз поља струји Уморног сељакај] што га мучи бољка.

И све тихо греде... изумиру гласи... Мрак обвија мирно планину и села,

У колиби даљној већ се ватра гаси,

А на земљу ноћца сањива је сјела!...

Баш зато ето нисам жалио труда да упозорим песника на горње недостатке, јер иако је ово млад почетник, не слажем се нија, а ни наши књижевни и политични листови, који су му радо указивали своје гостопримство, нису се слагали са оном одурном критиком наших олимпијаша испод Врачара, да његов рад нема никакве вредности. Ја сам осетио у његовим песмама неку пријатну свежину, искрености и топлину, која показује истинско песничко осећање и местимице неке виртуозности у композицији песама, наиме оно згодно употребљавање рефрена и заокругљивање форме понављањем мисли прве у последњој строфи, те само бих још и ту имао да изазовем пишчеву пажњу, да се чува да му се то честом употребом не извргне у манир, јер омда у песмама, које се нижу наблизо једна за другом, теје у стању да поквари ефекат изазивајући осећање сиромаштва у начину изражавања.

Са свију горњих особина иако књигу оваку, каква је, не могу много препоручивати, али претпостављајући да ће се песник и сам уверити да моје примедбе хоће да му. послуже само "на добро, препоручујем самога овога. младога нашега песника родом из окупираних а робом у још ни неокупираним зехљама пажњи нашега писменога света. Српској Штампарији у Загребу пак препоручујем да би онда, када је рада да прикаже Српству младога ког почетника, не узима почешника за коректора.

У Н. Саду на св. Димитрију 1906. _ јр.

Позив на претплату.

Отварамо претплату п за идућу 1907. г. а нашу 22. годину живота. Претплата ће се као п до сад слати у напред за целу годину: са 8 К или 8'/, динара ва Србију а 8'/ франка у влату за остале вемље. Лист ће и даље пзлазитп на табаку и по сваког 1. дана у месецу по старом календару.

ЖЕНСКИ СВЕТ

283.

Учтиво умољавамо наше дојакошње скупљаче, да се приме те дужности иза идућу годину, а дајемо пм ув вахвалу и 10%) рабата од скупљеног новца.

За Србију прима претплату књижара Велимпра Валожпћа, а може се и сваком поштом слати.

Они, који нам за ову 1906. г. пису још послали претплату, а примали су лист, нека пошљу до 1. јануара 1907. г. и дуг п нову претплату, иначе ћемо им обуставити лист одмах с 1. јануаром

пдуће године. Не мислимо, да од 150—,

200 таких дужника има много њих кој! су спали на три круне, па смо ми за то слали лист целе године у нади, да ћо послати претплату.

Овом приликом захваљујемо свима сарадницима, који су нас испомагали у овом патрпотском послу и молимо их, даљ нас не забораве ни ва идућу годипу. Исто се тако уљудно захваљујемо п на шим скупљачима и скупљачицама, јер колико год користе општој народној сгвари сарадници својим духовним даровима, исто толико користе и скупљачи својим радом за проширење читалаца.

|.“ 1. бр. „УЖенског вета“ за пдућу 1907. год. ивићп ће раније. |

У Новом Саду, 1. децембра 1906.

Уредништво.

ИС РР АВА К.

У последњем 11. броју нашег листа изашла је на страни 259. под Равно: » Молитва једне служавке«, коју је написала Данка, а не Диринка, ученица УП, а не У. разреда солупске српске гимназије, те молимо, да се то исправи.

ЕЛАСИ на

УДАДБЕНА ПОНУДА.

Честита удовица, средњих годпна, жели ступити у брак с господином петих година, ал не старијим од 50 годипа, којп је без деце, јер и она је бев деце. Носи 6000 круна мираза у готовом. То има вољу нека се писмено или усмепо пријави уреднику. Жеља је, да је чиновник активан пли у миру, или да је пимућнијп човек, 1—8