Ženski svet

Бр. 12.

ЖЕНСКИ СВЕТ

267.

дељна школа за девојке од 13—16 година. У Бадену, Виртенбергу и Баварској постоје трговачке и стручне школе, каоп школе. ва женски ручни рад. У Саксон ској су обавевна два седмична часа, али их има много, које својевољно полазе те школе.

У Берлину су установљене многе школе, за даље образовање женскиња, које издржавају поједина добротворна друштва, но у овпма није обавезна школска настава.

У Дражђанима поред једне девојачке грађанске школе, од 85 разреда, постоји школа ва даље образовање, те се по сло. бодном избору могу пзабрати ове струке: шивење белог рубља, кување, књиговођетво, стенографија, немачки, енглески јев иу гимнастика и певање,“)

да школарину се плаћа незнатна свота. Ова се внања предузимају у 18—24 седмична часа.

У Дражђанима постоји потпуно безплатна школа за даље обравовање женскиња, у којима се учи вођењу домаћих послова. немењена једино народној свреп.

Др. Лион на основу стечепог пскуства захтева, да се школе за даље образовање девојака, ставе на ову основу:

[. У школи ва даље образовање довојака да се не продужују знања, која су пзнесена из основне школе.

П. Да буде независна установа, са својим нарочптим карактером.

Ш. Настава да не буде дечија, већ да у свему одговара добу ученица.

ТУ. Швола за даље обравовање, да даде опа знања, за које се спремају ученице такових школа.

Само је она школа кадра свршити са успехом свој рад и одговорити педагошким и социјално-економским захтевима, која буде имала пред очима ова основна начела. Учење да се протеже кров 3—4 годпне са 4—5 седмичних часова. Учење

#) Види предлог М. Ђорђевића, управптеља вв, дев. школе у Новом Саду пзнесен па прошлогодишњем првом састанку учитеља в. д. школе у Сомбору, који се слажв са овим чланком, у погледу даљег образовања женекиња.

да буде на дану, јер вечерњи полазак школа не води цели.

Родитеље п послодавце, треба законом обвезати да су дужни слати девојке у школу које су намењене за њихово даље образовање. Девојке које су морално посрнуле, ваљало бп засебно настављати, Поред сваке оваке основне школе, треба да постоји и кухиња, те би се училе вготовљењу различитих јела.

Е 5 . „се Греба развјаснипти да свака девојка која

полази школу оваке врсте, има двојаки позив и то: да даљим образовањем стече домаћа или индустријско-трговачка знања, Кућарство треба да се свуда Учи.

Главна је цел свде морал, који се овде најбоље развија поштеним радом.

Пека свака девојка научи, да поред савесног вршења својих дужности и својим прпмерним животом стоји на висини депојачког посла. Саме учитељице, требалв ба да врше ову дужност, са пуно воље и оданости позиву своме, примером покажу, да се бев племенитог срца и љубави према ближњему неда ни једна већа мисао извести и створити.

За пример томе, треба изнети у повесничким податцима рад великих жена, које су стекле себи — гласа и признања било у обичном животу, било то на политичком или просветном пољу.

да остварење ове цели, треба да послуже добро написане читанке, које би одговарале добу ученица пи духу школске наставе.

Практичним примерима да се науче обичном писму и најпотребнијим ппсменим саставима.

Нека свака девојка научи права п дужности грађана. Нека научи, да нико не живи самом себи. Да је свако члан једне велике целине, која чува и шгити законима сваког појединог члана те целине, даје му извесна права, али према којој целини и сваки појединац пма и своје дужности. Шека науче дужности према породици, општини и држави, а пробу дити осећање у њима, да осећају заједницу према друштву човечијем. Нека лебди у њима пожртвовање и љубав према ближњем, која диже па мочарног

па дао

и долини“ ли Га

пир

ПРИ ПН РЕ