Ženski svet

ЧИТУЉА.

имају право гласања сви држављани, без обзира на пол, који су навршили 24. годину живота. По том закону изабрана је новембра месеца о. г. у ХелзинксФорту у Финској бароница Александра Грнпснбергова за народну заступницу. Она је дакле први члан парламента у Европи. Ово је заслужна жена, јер је основала млоге индустријске школе у својој држави за женску омладину. Софија Јоцићева, ћерка нашег суграђанина и бившег књижара овдашњег г. Луке Јоцића, положила је новембра месеца прошле године с одликом испит из гласовирске вештине и певања на прашком конзерваторијуму. Гђица СоФија је овде, у Панчеву и Београду, опробала своју лепу вештину још пре испита, а сад је оправдала својим сјајним испитом онај лепи глас, који ју је пратио из тих места. Честитамо! Шта вреде земљорадиичке задруге за просвету. Поред привредног промицања, које врше земљорадничке задруге у нас Срба, имају оне великог утецаја и на морални развитак друштвени, а како нам један пример изселаПгаања у Срему показује, имају оне утецаја и на просветни развој нашег народа. До 1902. године, док није било земљорадничке задруге у том месту, није се тамо видела никоја књига ни новина, а од како се јула месеца те године основала тамо земљорадничка задруга долази тамо 20 примерака „Привредника и , 8 примемерака »Српског Кола«, 4 »Заставе«, 2 „Народна ГласникаЦ 2 »Врача Погађача«, 1 »Нови Србобран«, 3 »Српски Пчелар« и 15 календара »Србобрана«. Надамо се, да ће се тим путем све више ширити круг читалаца, па ће и међу женскима појачати воља за читање и за њихов друштвени живот. Балканска изложба у Лондону. Ове се године спрема велика изложба балканских народа у Лондону. На тој изложби учествоваће све три словенске државе на Балкану: Србија, Црна Гора и Бугарска са својим производима и уметностима. Да се јединство и слога свих тих друштава прикаже и на тој изложби примила су се сва три владара тих земаља за покровитеље изложбе. Нове Српеке Земљорадничке Задруге. Ово дана основане суи потврђене следеће задруге: у Тарди (у барањској жупанији.) Задругу је основало за први почетак њих 15, а према ва-

љаном раду задругином приступаће полако и остали честити и ваљани Срби у месту, који су ради добру своме и који су кадри да се по правилима задругиним ових задруга владају. Сад имамо у Моноштору, Бану, КишФалуби, Бремену, Качвали итд. Дај Боже да се сад на њих угледају, и остала српска места барањска, па да што скорије дочекамо, да не буде српскогместа у Барањи без српске земљорадничке задруге. У Темеш Павлишу (у тамишкој жупанији). Задругу је основало њих 16 задругара. И Павлиш је једно место српско, где је заиста крајње време било, да се оснује српска земљорадничка задруга. Хвала Богу што се чекало и дочекало се. Сад могу и Павлишани смелије погледати у очи румунској најезди, која им је до данас толико претила. У Станчеву (у тамишкој жупанији). Задругу је основало 13 задругара. Од пет српских места.у такозваној Банатској Црној Гори сад је још само једино место (Хрњаково) без српске земљорадничке задруге. Сва остала места Темеш-Петровосело, ТемешКраљевац, Темеш-Лукаревац а сад ев) и Станчево имају своје српске земљорадничке задруге, па сад би ваљало да се угледају на њих и жене, па да оснивају своје добротворне задруге. Сад је ово дана закупио наш Савез Српских Земљорадничких Задруга за све тамошње задруге један спахилук (у тамишком Петровомселу) од 1300 јутара земље, па ће одсад и онде ако Бог да све још и боље живнути, још јаче одскочити, још више снаге и полета добити.

t Надина Славјанска. У Минхену (Мопакову) при операцији подлегла је децембра месеца прош. год. оболела Надина Славјанска, ћерка знаменитог руског коровође пок. Димитрија Славјанског, који је са својим 'кором певача задивио наш и стран свет. По смрти очиној примила је пок. Надина управу кора, с којим је последњих година посећивала и наше српске земље и крајеве. Вечан јој спомен! t Даница Георгијевић. Наша суграђанка и млогогодишња претплатница гђа Александра уд. Полак, учитељка, изгубила је 29. новем. (12. дец.) о. г. у Дечу (Срем) своју милу и једину сестру Даницу Георгијевићку, трговкињу у 58. години живота. Нека прими наше саучешће, а покојници нека је лака црна земља! f Нада Михољац. У најлепшим годинама, у 22. години живота, изгубио је поштовани старина: Тодор Брановачки, сенћански учитељ у миру, своју добру унуку Паду Михољац , а ћерку удове кћери Милице Михољац из Вел. Сент-Миклуша. Вечан јој спомен!

20

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 1